Експерти прогнозують обвал цін в Україні через закритий росіянами кордон

16.08.2013

Передають “Вести ua”

Через проблеми з експортом українських товарів у РФ українці можуть відчути зміни на ринку. Низка аналітиків вважає, що торговельна баталія з найбільшим імпортером продукції України розжарить внутрішню конкуренцію, через що ціни на окремі товари можуть обвалитися на 10-30%.
Нагадаємо, що російський уряд заперечує введення будь-яких санкцій щодо українського імпорту, зазначаючи, що певні заходи були вжиті за рішенням митних органів РФ. У свою чергу Федеральна митна служба Росії заперечує блокування поставок товарів з України і створення “ризикових списків” українських імпортерів.

Тим не менше, низка компаній, у тому числі постачальників овочів і фруктів, курятини, кондитерських виробів, вин, а також металургійної продукції повідомили про наявність проблем з митним оформленням їхніх товарів на кордоні з Росією, а корпорація Оболонь заморозила експорт продукції в Російську Федерацію.
“Ціни в будь-якому випадку будуть падати. Подешевшають шоколад, курятина, яловичина, хліб і борошняні вироби, сири. Загальне падіння буде на рівні 10%. На такому рівні ціни протримаються, поки виробники не знайдуть нові ринки збуту. Це будуть, швидше за все, Латинська Америка, азіатські країни, Туреччина. Після цього ціни досить швидко повернуться на колишній рівень”, – висловив виданню Вести свою точку зору глава Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
На думку аналітика Олександра Кошика, найбільше обваляться ціни на шоколад – на 20-30%, оскільки ця продукція найактивніше експортується до Росії. “Взагалі, можна чекати дикого зростання конкуренції на українському кондитерському ринку, тому що всі сюди зараз рушать і напевно влаштують відчайдушний демпінг”, – припускає топ-менеджер однієї з кондитерських компаній.
У свою чергу, ціна на сир якщо і обвалиться, то плавно і незначно. “Сири – продукт з терміном витримки п’ять або шість місяців, тому ціни на них можуть впасти, тільки якщо проблеми з експортом до Росії триватимуть більш як півроку”, – пояснює експерт проекту USAID Агроінвест Микола Гриценко.
Крім того, можуть відчутно втратити в ціні тепличні помідори – на 20%, і вже найближчим часом тиждень. “Зараз сезон активних продажів тепличних томатів до Росії, і вся продукція, яка туди не потрапить, піде на внутрішній ринок. Крім томатів, під загрозою вся теплична продукція, тому що осінь – це початок експортного сезону за нею”, – уточнює глава проекту АПК-Інформ Тетяна Гетьман.
Тим не менше, алкоголь і пиво свої позиції у вартості не залишать. “Митні проблеми ніяк не позначаться на ціні пива, – наголошує виконавчий директор Укрпива Ігор Товкач. – У нас на експорт йде не більш ніж 10%. З усіх компаній найбільші проблеми – в Оболоні”, – поскаржився він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини