Прорве у Калуші дотече до Буковини (На Прикарпатті на Домбровському кар’єрі – надзвичайна ситуація)

19.07.2013

  18 липня, в Івано-Франківській ОДА відбулось термінове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На ньому обговорювали стан бортів Домбровського соляного кар’єру в Калуші та гідрохімічний склад вод у його затопленій частині.  

За даними моніторингу Академії гірничих наук України, виявлено відкритий карстовий канал діаметром майже півметра, з якого, як зазначено в Інформаційному листі в Івано-Франківську ОДА, «витікає скаламучений низькомінералізований потік ґрунтових вод, від 860 до 1300 куб. м за добу».

На комісії наголошувалося, що у зв’язку з активізацією проникнення вод з північного борта необхідно якнайшвидше розпочати роботи зі створення надійного захисту від проникнення вод до кар’єру і припинення розвантаження мінералізованих вод за межі відвалів розкривних споруд.

Учора, 17 липня, з цього приводу відбулося позачергове засідання Калуської міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У протоколі йдеться: «Динаміка водопритоку через карстово-суфозійний канал в північному борті колишньої дренажної траншеї на Домбровському кар’єрі збільшилася. Це пов’язано як зі зростанням кількості опадів, так і з розширенням підземного каналу розвантаження вод із водоносного горизонту та тривалим винесенням глинистого наповнювача з товщі гравійно-галькових відкладів. Проникнення ґрунтових вод відбувається по всьому периметру кар’єрного поля. Формування карсту з утворенням провальних воронок триває і на протилежному до північного – південному борті кар’єру, а також в східному, навпроти внутрікар’єрного відвалу, де розвантажуються води із затопленої частини дренажної траншеї. Всі ці явища призводять до руйнування гірничого масиву і до подальшого погіршення техногенно-екологічної ситуації».

Калуська міська надзвичайна комісія вирішила: вважати ситуацію, що склалася на північному борті Домбровського кар’єру, «як надзвичайну регіонального чи державного рівня».

Учасниками засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій були також представники галузевої науки та однієї із галузевих підрядних організацій, яка готова взятися спершу за проведення геофізики, а відтак – за виконання робіт з буріння 7-9 скважин, які, за їхньою технологією, будуть заповнені сейсмічностійким об’ємним розчином, що створить захисну стіну, яка і має зупинити витік розсолів. Роботи проводитимуться під контролем ДП «Науково-дослідний інститут галургії» (м. Калуш) та та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій погодилась з рішенням Калуської міської, класифікувавши ситуацію з витоками, що склалася останнім часом на Домбровському кар’єрі, як надзвичайну – державного рівня.

До Кабінету міністрів України Івано-Франківська ОДА скерує відповідні матеріали – звернення щодо виділення коштів з резервного фонду державного бюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації на Домбровському кар’єрі.

Також кошти на проведення повторного моніторингу – геофізичних досліджень винайдуть в обласному бюджеті, розраховуючи на розуміння проблеми з боку профільних постійних комісій обласної ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи