Кричали, балакали, плескали й плакали (зустріч Михайлішина з підприємцями Калинівського 4 червня (плюс фоторепортаж)

05.06.2013

(Аудіозаписом цієї суперечки можна було б вбивати тарганів)

Автор: Альона ЧОРНА
У вівторок, після завершення чергового торгового дня, підприємці 5-го сектору, зібралися на зустріч з секретарем Чернівецької міської ради Віталієм Михайлішиним. Тема запланованого діалогу – подальша доля осіб, які торгують з 17-ти контейнерів, що належать комунальному підприємству МТК «Калинівський ринок».

До адміністрації прийшли не тільки ті, хто залишається без роботи. Бажаючих поговорити, покричати і з’ясувати особисті стосунки виявилося в рази більше.
Зустріч розпочали з переклички. Секретар міської ради побажав особисто познайомитися з людьми, яких стосується продаж контейнерів. І відразу запевнив, що хоче провести зустріч в режимі продуктивного діалогу. Посадовець пригадав, що 5 грудня 2012 року КП МТК «Калинівський ринок», листами повідомив підприємців про закінчення термінів дії договорів оренди. З текстом, що їх не продовжено і необхідно повернути майно в розпорядження ринку. Люди ж казали, що листів не отримували і звільняти контейнери не хочуть, бо ще за Ринжука платили за них гроші. Кому платили і за що, так і не вдалося зрозуміти. А тим паче побачити це документально.
– Ніхто з вас не звільнив дані контейнери. А щодо реплік про гроші, то ви їх вносите за фактичне користування. І зобов’язані платити, тому що дане підприємство сплачує за землю. Ви не звільнили контейнери, тобто не виконали розпорядження. Тому завдаєте збитки підприємству, яке має право стягувати з вас подвійну плату за користування даним майном. Ви не власники, а тільки орендарі, – пояснив підприємцям юрист Вадим Тарновецький. Також було вказано, що із 17-ти контейнерів торгівля ведеться лише з 7-ми, інші або взагалі не використовуються, або використовуються як складські приміщення. У деяких підприємців є й інші торгові місця. У вступній частині, яку перебивали криками присутні, було також сказано про лист з Головного Управління Ветеринарної Медицини з відповідними вимогами до умов торгівлі. Таких умов на 5-му секторі немає.
– Та перш за все, потребує вирішення питання про забезпечення роботою тих підприємців, які не мають жодного виділеного торгівельного місця на території ринку. За словами Віталія Михайлішина такі є в районі м’ясо-молочного павільйону.
– А я от хочу тут! Бо я тут купив, – кричали в залі.
– Ви ж не купували , і це комунальна власність, – перекрикували міські чиновники. І нагадали, що є можливість торгувати з столика, не тільки з контейнера. Поки не буде прийнято рішення міськвиконкому по реконструкції даного сектору. Підприємцям така пропозиція не сподобалася, бо ніде подіти товар.
Тим часом у бесіду втрутилася найемоційніша захисниця підприємців – депутатка міської ради Наталія Козлова(довічна володарка призу Голос сесійної зали), до полеміки долучилися Анатолій Чесанов, далі Олексій Каспрук і всі бажаючі. Зрозуміло, що все стало незрозуміло. Почався шикарний гамір, якому б позаздрив пташиний базар. Аудіозаписом цієї суперечки можна було б вбивати тарганів. В залі було настільки шумно, що присутні не чули ні себе, ні грому з дощем. Але більшість крикунів отримували відчутне задоволення. Ті ж, до речі, хто залишився без контейнерів, сиділи тихо. Більшість зібрання, до слова, склали ті, хто не має жодного відношення до відомих 17 контейнерів. Перекрикуючи один одного ця більшість почала закидати секретаря міськради питаннями про майбутню реорганізацію.

Дискусія проходила на таких тонах, що весь час хотілося спитати : “А де ж Шустер?. Але той, принаймні, гроші за рекламу лупить. Підприємці спільно з депутатами міської ради взялися грати з Віталієм Михайлішиним в «плутанку» (психологічну гру на стійкість уваги). Потік різного роду проблем і різного діапазону крикливості збивав секретаря міськради, який постійно відволікався на питання і, власне, ніяк не міг провести головну думку щодо влаштування підприємців, які залишилися без контейнерів. Питання реконструкції і 17 контейнерів (а проблеми ці окремі, насправді) безнадійно змішалися. Так в режимі гучного крику, непорозумінь, спливала друга година безрезультативних переговорів.
За цей час, крім лементів, благань, політичних закликів,мало не акторських бенефісів встигли вислухати чи не найкращого калинівського оратора – голову громадської профспілкової організації підприємців Марію Філіпчук(до речі, і вона питання контейнерів і реконструкції також об’єднала, очевидно, це концепція)) «Ми зрозуміли, що маємо самі захищатися. {Хочемо бачити план реконструкції, документи, відповідно до яких будуть рухатися ваші контейнери. Наша біда в тому, що ми звикли до того, що поки півень нас не клюне, ми не відреагуємо. Тому я підготувала заяву до секретаря Чернівецької міської ради з вимогою, щоб до обговорення проектно-кошторисної документації реконструкції, залишати всі контейнери на робочих місцях. І підключити всі їх до електропостачання. Прислухаєтеся до нас». кінець цитати
-Ніхто не хоче вас дурити. Коли все буде зроблено ви самі будете дякувати. Людей сюди треба запрошувати. Бо вони ходять в супермаркети. А місто має заробляти гроші. Ми з вами будемо погоджувати процес реконструкції. Якщо ви кажете, що все вас влаштовує, то все так і залишиться,сказав Віталій Михайлішин.
Його слова викликали шквал аплодисментів. Тим часом з кутка до центру зали (поближче до  камер) перебрався депутат Олексій Каспрук. Іншими словами перефразував пані Філіпчук, висловивши пропозицію аби до початку реконструкції залишили в спокої всі 17 контейнерів. Отримавши свою порцію оплесків він подав стакан води заплаканій жінці, яка перехвилювалася від гарячих дискусій.
Подальші пів години суперечок призвели до раціонального рішення – культурно виставити за двері всіх зайвих.
Після цього на третій годині переговорів наступило прояснення. Втома вбила скандал і повернула до здорового глузду. Підприємці пригадали,що вміють спокійно розмовляти і слухати. В результаті Віталій Михайлішин вислухавши підприємців вкотре запевнив усіх, що ніхто не залишиться без торгового місця. Також було прийнято рішення про те, що поки підшуковують нові місця, усі контейнери, що належать «Калинівському ринку» поки що залишаються на своїх місцях. – Ми протягом місяця вивчимо ситуацію і обговоримо з кожним з 5-ти підприємців де можна буде їм надати місця для торгівлі, щоб вони усіх влаштовували. До того як ми не буде погоджено це питання з підприємцями, вони торгуватимуть як і раніше на існуючих, – запевнив   Віталій Михайлішин.
До речі,  гроза стихла. Поки що. Хто був правий, дізнаємося незабаром

для чт1

Михайлішина, виявилося, легко відволікти. Головна його теза: про все можна домовитися

для чт2

Марія Філіпчук просить слова. Її відволікти неможливо.

для чт3

Торговець рибного ряду каже, що нікому не довіряє. Позаду кричать, що у рибному ряду на кіло риби 300 грамів льоду. Приблизно в такому дусі проходили збори.
для чт6

Підприємці під час обговорення досить спокійні. Втім були моменти гарячіші. Із криками, і навіть сльозами.

для чт5

Дітям варто було б заборонити такі видовища. Дорослі  поводяться не завжди пристойно

для чт7

Олексій Каспрук намагався вести зустріч Михайлішина з підприємцями. Каже: усе для народу. І контейнери, що належать ринку також. Людям  теза подобається

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи