“Відмито” близько 450 млн грн: Суд зобов’язав НАБУ відкрити справу на Яценюка та Петренка

23.10.2018

Петренко_ЯценюкНад кланом Яценюка нависла загроза. Суд зобов’язав антикорупційне бюро розслідувати справу щодо розкрадання держкоштів чернівчанами Арсенієм Яценюком та Павлом Петренком.

Солом’янський районний суд Києва зобов’язав Національне антикорупційне бюро (НАБУ) зареєструвати відомості про злочини, вчинені прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком в 2014-2016 роках, міністром юстиції Павлом Петренком, в.о. держсекретаря, главою секретаріату держсекретаря Мін’юсту Оленою Косолапою, заступником глави Мін’юсту Ганною Онищенко та іншими посадовими особами.

Зазначається, що мова йде про зловживання владою, або службовим становищем, привласнення, розтрату або заволодіння майном і низку інших кримінальних злочинів.

Справа в тому, що протягом декількох років Мін’юст, використовуючи розпорядження Кабміну № 155-р від 14 березня 2016 року “Про застосування переговорної процедури закупівлі”, в обхід тендерної процедури, уклав ряд договорів з лондонською юридичною фірмою Latham & Watkins (London) LLP.

Ця фірма повинна була представляти інтереси Мін’юсту у справі №SCC V 2015/092, яку розглядає Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольму. Позов проти України подали кіпрські офшорні компанії Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures limited, Bordo Management limited, пов’язані з бізнесменом Ігорем Коломойським.

У 2015 році юристи Latham & Watkins погодилися відстоювати інтереси України в суді Стокгольму за скромну винагороду в 10 тис. доларів. У 2016 році вартість супроводу цієї справи зросла до 600 тис. доларів, ще рік по тому спочатку до 900 тис. доларів, а потім до 2 млн доларів. У липні 2018 року чиновники Мін’юсту уклали з фірмою ще один договір на придбання юридичних послуг по супроводженню тієї ж судової справи №SCC V 2015/092 на суму 8 млн доларів.

Говориться, що за найбільш обережними підрахунками, тільки під час ведення однієї-єдиної судової справи в Стокгольмському арбітражі з державного бюджету було “відмито” близько 450 млн гривень, – пише ua1.com.ua з посиланням на “Ракурс”

11

12

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини