Звіт про незаконний експорт українського лісу сфальсифікували щоб Бурбак та Єднак поставили своїх людей у лісгоспи

20.07.2018

ліс круглякНа думку природозахисників все це робиться для того щоб і далі безконтрольно вирубувати та вивозити український ліс за кордон

Розслідування британської неурядової організації Earthsight про незаконний експорт українського лісу викликав скандал у владних кабінетах. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман анонсував перевірки лісгоспів і боротьбу з незаконним вивезенням лісу. Чиновники не захотіли ані вислухати лісівників, ані перевірити достовірність інформації, яка була оприлюднена у розслідуванні. Водночас, є всі підстави вважати, що даний звіт був зроблений на скору руку та сфальсифікований з однією метою – звести наклеп на керівництво лісгоспів, щоб посадити на їхнє місце своїх людей. На питання «Ресурсу» відповів громадській діяч та природозахисник Микола Петіченко. За його словами, представники Earthsight використали його інформацію та відеодокази для того, щоб їх перекрутити і фальсифікувати на користь замовників, які знаходяться в Україні. Британська «неурядова організація» виявилась звичайною ширмою.

  • Яким чином ви співпрацювали з Earthsight?

Я займався розслідуванням незаконної вирубки лісів на Буковині. У мене були на руках як документи, так і фото і відеодокази. До мене звернулась співробітниця цієї організації, яку звали Тара. І вона попросила мене надати цю інформацію, яку я накопав. Я їй надав. Потім вона попросила мене, щоб ми відвезли її на місце вирубок. Я сказав, що туди треба їхати далеко і на кілька днів, і якщо вона хоче зафіксувати все на місці, то треба супроводжуючій групі виділити гроші, на той же бензин та харчування. Вона сказала, мовляв, ми неприбуткова організація і грошей наче б то нема. Потім вона полетіла до Англії, вона обіцяла зі мною зв’язатися, але потім виявилось, що вона місяць була у відпустці на відпочинку. Мене це здивувало. Мовляв, ти працюєш у неприбутковій організації, де наче б то немає грошей навіть на організацію командировки у гори. А потім ти можеш дозволити собі йти на цілий місяць у відпустку, і відпочивати.

Потім я її зустрів у Києві на засіданні НАБУ. Там були присутні громадські організації. І вона там ходила разом із нардепом Остапом Єднаком. І тоді я все зрозумів, що це проплачена людина, хоч вона і живе і працює в Англії.

І от коли вийшла ця доповідь, я був дуже здивований, бо вони використали мою інформацію, наші фотографії та відео, але повністю її перекрутили, перегорнули з ніг на голову. І це вона робила не випадково, а цілком свідомо для того, щоб звести наклеп на нормальні державні лісництва, при цьому, обіливши тих, хто «кришує» незаконну вирубку та контрабанду лісу.

  • Вони взяли відео за вашої згоди?

Так, вони взяли моє відео за моєї згоди. Але не повідомили, як будуть його використовувати. А вийшло, що мої матеріали використали у наклепі. У своєму матеріалі вони заявляли, що мова йде про Закарпаття, але я писав про ситуацію у Чернівецькій області. Я їздив на ці місця, де вони начеб то робили свої розслідування. Там одна труха, навіть не спеціаліст зрозуміє, що рубали лише сухий ліс, а не здоровий, там всі пеньки повні гнилі. Все це зафіксовано, в тому числі дроном, і викладено в Інтернет.

Автори дослідження навмисно написали, що рубали здоровий ліс, бо хотіли зробити наклеп на лісництво. Голова Мокрянського лісництва аж посивів, сказав: «Я ж надав їм всі документи». Але вони їх не поставили у сюжет.

  • Хто на вашу думку, стоїть за цим розслідуванням?

Я вважаю, що ця організація знюхалася з Остапом Єднаком, який лобіює незаконний експорт деревини у Європу і має зв’язки в уряді та Верховній Раді. Ця організація, що організувала цей фейк, розказала про якійсь небилиці, а от приховала всю мою інформацію, що я їм надав. Вони ж знають, що 50% деревини йде на експорт без документів, тільки 50% фіксується на комп’ютері. Хто ж контролює цей вивіз? А чого вони не розказали про «Пролісок»? Це румунська «прокладка», через яку експортується деревина. Вони не розказали про ті фірми-прокладки, які працюють на Бурбака (голова фракції «Народний Фронт» у Верховній Раді – ред.), адже в нього під контролем митниця, біржа, все проходять крізь нього, а вони розказали про старі схемі незрозуміло якого часу.

  • Яка ціль цієї кампанії?

Остап хоче зі скандалом змінити директорів лісництв і поставити на них своїх людей. А там вже пилити ліс по чорному без жодного контролю. Тут йому допомагають так звані псевдоактивісти, які знаходяться під його опікою. Та ж карпатська лісова варта вона дуже сильно претендує на посаду директора нацпарку. А це дуже ласий шмат. Директор майже нікому не підкоряється і там можна такого «накосити», що хватить на все життя. Тому й вони воюють проти нацпарків та лісгоспів. Ще одна причина – потреба посадити лісгоспи на отримання ліцензій на експорт. Голова Закарпатського управління Держлісгоспу повідомив, що вони за ці ліцензії заплатили півмільйона доларів, а вони їм не потрібні. Кому треба, щоб за твої ж гроші до тебе приходили якісь недоумки і тебе от перевіряли, а потім вимагали хабара, погрожуючи тебе закрити?

Я регулярно робив сюжети про незаконні рубки, мене заділо, коли приходять ці йолопи і на нормальних лісників і розказують, що це злодії. Я приїжджаю у Мокрянське лісництво і питаю директора, де твій «Лендкрузер»? А він їздить на «Ниві» ти живе у хаті батьків. А от тих, хто дійсно гребе машинами та віллами, вони не чіпають.

Бажаючих контролювати лісгоспи багато. Це і лісові варти якість і карпатські варти і WWF. Вони всі лягли під Єднака і просять для себе частинку пирога, в тому числі з цих ліцензій.

Закарпатські лісгоспи першими відмовились від ліцензій, бо вони не мають прямих поставок за кордон, вони продають місцевим переробникам, ті переробляють деревину і відправляють за кордон і це їх бісить. Чому вони саме зараз підняли цей кіпіш? Бо як раз закінчується це ліцензування, і треба його поновлювати. А на Закарпатті сказали: нам не потрібні ці ліцензії , на ці півмільйона ми краще купимо трактори. А ці їх бісить і вони оголосили війну тим лісгоспам, які не хочуть платити.

Джерело: “Ресурс”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи