На Чернівецькій митниці «зникло» 16 мільйонів гривень

18.06.2018

35492600_998481286974099_5187518455670112256_nДоволі цікаву схему пов’язану з Чернівецькою митницею, яку «відловили» в системі «prozorro», описали на сторінці «Закупівлі Чернівці» в мережі Фейсбук

Чернівецька митниця ДФС ще в березні минулого року оголосила конкурс на проведення робіт з будівництва вантажної ділянки пункту пропуску для автомобільного сполучення “Порубне”. Для виконання цих робіт на тендер подалась фірма «Будторгінвест», яка запропонувала ціну на 16 мільйонів меншу від заявленої, але програла оскільки нібито не підтвердила наявність в них людей і техніки для виконання цих робіт. Через 3 місяці тендер виграла вже інша фірма. Ціна цього разу була вже на 16 мільйонів більшою, але частину робіт по субпідряду буде виконувати той самий «Будторгінвест».

«В Чернівецькій області є всього 4 укладених договори в системі Прозорро, сума яких перевищує 90 мільйонів. Один з найсвіжіших — це закупівля Чернівецькою митницею ДФС будівництва вантажної ділянки пункту пропуску для автомобільного сполучення “Порубне”. Вражає вона не лише заявленою сумою — майже 93 мільйони, а й результатами, бо десь загуляли 16 млн.грн.

Отож, 15 червня 2018 року митниця уклала договір з маловідомою вінницькою фірмою ТОВ “Проектспецмонтаж” на суму, увага, 92, 7 млн. грн. http://www.prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-03-26-000384-a. Конкурс був відкритий, найвигіднішу ціну (87 млн.грн.) подало ТОВ “Техно-Буд Сервіс” (фірма з орбіти колишнього начальника тоді ще УМВС в Чернівецькій області Миколи Харабари). Однак тендерна комісія відхилила пропозицію цієї фірми на підставі допущення ряд технічних помилок в тендерній документації. ТОВ “Техно-Буд Сервіс” оскаржив своє відхилення в Антимонопольному Комітеті України, а пізніше вікликало свою скаргу.

ТОВ “Проектспецмонтаж” зареєстровано у смт. Томашпіль Вінницької області. Нагадаємо, що керівниками ДФС України та ГУ ДФС у Чернівецькій області є також вінничани. Серед видів діяльності цієї фірми у Реєстрі підприємств вказано: монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування (основний); Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту; Оптова торгівля іншими машинами й устаткованням; Роздрібна торгівля пальним; Інша професійна, наукова та технічна діяльність. Засновниками ТОВ є киянин Юрій Линько та вінничанин Володимир Лунгол.

До цієї карколомної перемоги ТОВ “Проектспецмонтаж” за бюджетні кошти в 2017 році виконувало ремонти котелень бюджетних установ, або постачало їм вікна, двері чи укладало бруківку на загальну суму в 2,8 млн. грн. Все — у Вінницькій області і все по допорогових закупівлях без конкурентів (https://bit.ly/2ti0Vkf).

В тендерній документації ТОВ “ПРОЕКТСПЕЦМОНТАЖ” подав довідку про виконання аналогічного договору, а саме реконструкцію будівлі шкільної котельні.

Але неймовірна перемога вінницького підприємства — це квіточки. Адже 35% робіт по цьому будівництву виконуватиме як субпідрядник чернівецька фірма ТОВ «Будторгінвест». Чому це важливо? Тому що у березні 2018 року вже була спроба закупівлі цих же робіт. І ви не повірите, але ТОВ «Будторгінвест» тоді подав свою пропозицію в 76,1 млн. грн. (просто нагадаємо, що остаточний переможець “Проектспецмонтаж” уклав договір з Чернівецькою митницею на 92 млн.) Комітет відхилив всі пропозиції, в тому числі “Будторгінвест” (не надано підтвердження наявності людей і техніки) і “Проектспецмонтаж” (не надано розрахунки). А на другу закупівлю, яка описана вище, ТОВ «Будторгінвест» подавався вже виключно як субпідрядник ТОВ “Проектспецмонтаж” – https://bit.ly/2MwYnHs.

Отож, ще раз. Митниця організовує перший конкурс, куди подається фірма, яка пропонує ціну на 16 мільйонів меншу від заявленої, але програє. Але потім ця фірма виконуватиме частину робіт (наразі це 35%, але хтозна, що буде далі) для компанії, яка виграла цей же тендер, але митниця заплатить їй майже стільки, скільки і закладено в закупівлі — 92 мільйони. Хороша картина вимальовується, правда?

І ще один штрих. Будувати вантажну ділянку міжнародного автомобільного пункту пропуску для автомобільного сполучення “Порубне” розпочали ще у 2009 році. Спочатку за 14 млн.грн. ці роботи здійснювало ТОВ “Київміськбудмоноліт”, а в 2011-2012 роках продовжило ТОВ “БУДКЛАС” за 30 млн.грн.», – йдеться у дописі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи