Рік після виборів: розчарування чернівчан та падіння рейтингу Клічука

01.11.2021

75% чернівчан відзначили, що жодних змін у місті не відбулось

Через рік після повного перезавантаження місцевої влади 56% городян вважають, що справи у Чернівцях йдуть у неправильному напрямку, такі результати опитувань соціологічної групи «Рейтинг». Очікуваних змін після виборів не побачили 38% громадян, а 37% вважають, що ситуація у місті погіршилась.

Катерина: Все те саме, дороги погані, тротуари погані, те що сквер біля університету обладнали дуже гарно, це великий плюс. А дороги? А фасади будинків, шкіл? Все те саме і гірше.

Наталя: Змін не побачила. Дуже затягуються ремонти доріг у місті. Трнаспорт погано ходить. От це мені не подобається

54% містян, незадоволені діяльністю мера Чернівців. Втім політолог Олексій Кандюк запевняє, що падіння рейтингу Романа Клічука цілком логічне.

«Багато хто казав новообраному меру, що обрання це тільки пів шляху тому що фактично треба розуміти, що рейтинг, який був у Клічука, рейтинг, який був перед виборами і який власне виборці підтвердили це не зовсім його особистий рейтинг», – переконаний політолог.

Так згідно з опитуванням проведеним з 2 по 6 жовтня цього року соціологічною групою «Рейтинг» Віталій Михайлішин, який програв вибори у другому турі, зараз вже вийшов вперед і має підтримку майже 29% чернівчан, посунувши на другу позицію Романа Клічука . За діючого мера сьогодні готові проголосувати 27% містян. У трійку лідерів потрапив би й ексмер Олексій Каспрук, якого готові підтримати 20,1% респондентів.

Тож кого підтримували минулого року городяни і чи змінили б свій вибір нині ми поцікавились у чернівчан.

Софія (виборець Клічука): За мера нашого. Трошечкі задоволені, а то не зовсім таке якби хотілося щоб було краще, але, що зробити, що маєм то маєм

Ірина (виборець Клічука): Не оправдав надії. Очікували, нажаль обіцянки він не виконує. Місто стало гірше чим було до початку його каденції

Романія, (виборець Клічука): Об’єктивно оцінити його роботу не можу. Є позитивні, нейтральні і негативні моменти. Я б дала шанс бувшому меру, Каспруку.

Чернівчани, які підтримували минулоріч  ексмера Олексія Каспрука переконують, він був би для міста кращим варіантом, ніж чинний міський голова.

Надія (виборець Каспрука): За Каспрука. Мені щось більше йде довіра до нього

Назар (зберіг таємницю голосування): Ну, я би швидше за все дав би шанс Максимюку. Хоча я дуже добре ставлюся і до Михайлішина, і до Клічука.

Політолог пояснює: зміна електоральних настроїв чернівчан – це закономірний процес.

«Люди, які голосували за Міхайлішина на цих виборах, нікуди не ділися і якщо підтримали, то і не перестануть підтримувати. Це основний його електорат, який зберігається. Плюс є певне перетікання електорату людей, які не задоволені. Часто голосують за когось іншого щоб щось змінити. Тобто це тумблер українського виборця, який думає що він перемикатиме канали і щось зміниться. Тому це закономірний процес», – зазначає політолог Олексій Кандюк.

В той же час виборці Віталія Михайлішина зазначають, що за рік своєї думки не змінили.

Віра (виборець Михайлішина): Мені імпонує Михайлішин. Він дав нам пенсіонерам соціальні квитки, він думає про людей, він більш практичний

Ольга (виборець Михайлішина): І площадку зробив, і дорожки між домами зробив, і таки багато нам зробив. Багато голосували за Михайлішина, а чого вибрали Клічука не знаю.

Фахівці визначили, що 6о% респондентів обов’язково брали б участь у голосуванні, якщо б місцеві вибори відбулись найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини