На Сокирянщині зірвали схему Бурбака із розкрадання коштів

03.06.2019

Схема планування Сокирянського району та генеральні плани сіл повинні визначати пріоритетні напрями розвитку господарського комплексу адміністративних одиниць, демографічний прогноз, трудові ресурси, пропозиції з розвитку функціонально-планувальних елементів території, основні техніко-економічні показники. Але вже звичну для інших районів і таку необхідну справу, якої вимагає час та економічні зміни, перетворюють у політичні ігрища, зведення рахунків, а в окремих випадках, напевне, планували використати, як джерело власного збагачення.

Тож не вщухають безпідставні «обурення» посадовців Новодністровської міської ради та нардепа Максима Бурбака. Адже із рук «вирвали» ласий шматок – 5 мільйонів соціальних коштів ПрАТ «Укргідроенерго», які ще у 2017 році запланували на виготовлення генеральних планів придністровських сіл. На ці фінанси мали свої плани у «місті енергетиків»… Тим часом, мільйони безрезультатно лежали на рахунках Чернівецької ОДА.

Але у березні цього року голова Сокирянської районної ради Василь Козак звернувся до депутатів крайового парламенту та закликав включити до порядку денного питання продовження фінансування розвитку інфраструктури та соціальної сфери.  Незважаючи на те, що нардеп Бурбак під час цієї  ж сесії вимагав передати ці гроші Новодністровську, бо ж, зрозуміло, що там їх можна було б використати на свій розсуд, адже влада міста лояльна до «примх» високопосадовця, депутати, значною більшістю голосів, підтримали прохання Василя Козака.

Відтак розробляти «Схему планування територій Сокирянського району» почало державне підприємство «Дніпромісто». Також спеціалісти займалися генеральними планами чотирьох населених пунктів придністров’я – Ломачинців, Ожевого, Василівки та Волошкового. А от Бурбак із компанією цього «вибачити» не змогли – взялися шукати та вигадувати проблеми там, де їх немає, а ОДА, за вказівкою «зверху» так і не передала ці гроші Сокирянській райраді.

У телефонному коментарі нашим журналістам голова райради Василь Козак твердо заявив, що це політичне замовлення напередодні парламентських виборів. За словами Василя Васильовича, міський голова Новодністровська Анатолій Болдашев та нардеп Максим Бурбак хотіли замовити генеральні плани придністровських сіл у приватній структурі, вартість цих послуг склала б – 5 мільйонів гривень. Натомість Сокирянська райрада ці ж роботи і, додатково, схему планування всього району замовила у державного підприємства  за 3 мільйони гривень. Василь Козак запевняє, що питання тут тільки в тому, що Бурбаку із новодністровськими чиновниками не вдалося «роздерибанити» 2 мільйони гривень соціальних, цільових коштів «Укргідроенерго».

Чи є у цьому раціональність? Напевно, що так, варто лишень згадати нещодавній ганебний скандал навколо очистки систем опалення у навчальних закладах сіл Ломачинці та Ожеве. Лобіював той провальний план заступник мера Новодністровська Ігор Нажига.

І всі ми пам’ятаємо, чим все закінчилося, – діти тижнями не відвідували школу, систему ніхто так і не прочистив, а от плани на 2 мільйони, що мали б піти на ці роботи, – були грандіозні.

Про те, що Новодністровськ став платформою для збагачення і оборудок нардепа Бурбака свідчить і продаж панчішно-шкарпеткової фабрики у «місті енергетиків» близьким до Максима Юрійовича бізнесменам, за доволі скромну, навіть символічну, ціну. Придбання має перетворитися на індустріальний парк.

Цього ж року Державний фонд регіонального розвитку на будівництво мереж водопостачання, водовідведення  та зливових стоків цього об’єкту виділив більше 3 мільйонів гривень, ще більшу суму планують направити на ці цілі із міського бюджету. Для жителів Новодністровська цей проект, за думкою влади, напевне,  у пріоритеті. Чи ні?

Північно-бессарабський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини