Часник запобігає розвитку раду легень
Якщо двічі на тиждень їсти часник, ризик раку легенів скоротиться майже наполовину, довели китайські фахівці.
Точніше, зниження ризику складає 44%, пише The Daily Mail. Часник допомагав навіть курцям — ризик падав на 30% у їхньому випадку. Тим часом, куріння це мінімум 80% всіх випадків раку легенів. Виживання дуже низьке — менше однієї людини з кожних десяти з діагнозом живуть довше п’яти років після його постановки. До речі, Університет Південної Австралії встановив, що часник зменшує ймовірність раку кишківника майже на третину.
У ході останнього дослідження співробітники Центру контролю і запобігання захворювань провінції Цзянсу порівняли 1424 пацієнтів з раком легенів і 4500 здорових людей. Був виявлений однозначний позитивний ефект свіжого часнику. Чи спрацює термічно оброблений часник, вчені не знають.
Але раніше було показано: ключовий інгредієнт часнику — аліцин — вивільняється, якщо головку часнику розчавити або подрібнити. З’єднання пригнічує запалення і працює як антиоксидант, зменшуючи ступінь пошкоджень вільних радикалів. Тому часник вважається відмінним засобом проти застуди, лікарняних супербактерій і навіть малярії. Значить, він може працювати в якості превентивного методу в боротьбі з раком легенів.
Залишити відповідь