Найбільше горілки випивають на заході та в центрі України
Українці за минулий рік витратили на алкогольні напої майже 28 млрд грн. Так, на горілку, за даними Держстату, пішло більше 10 млрд грн (на ці гроші можна побудувати три терміналу D в «Борисполі»), на пиво ― 7 млрд, а на коньяк ― 3 млрд. Як виявилося, найбільше горілки п’ють у Києві, Донецькій та Львівській областях, пиво люблять у Чернігові, а слабоалкогольні напої ― у Кіровограді. Про це повідомляють «Вести». Експерти пояснюють це трьома факторами: культурними традиціями, різницею в кліматі і рівнем доходів населення. За словами старшого наукового співробітника Інституту економіки НАН України Олександра Кошика, на горілку найбільше грошей витрачають на заході і в центрі, тому що там холодніше, ніж на решті території країни: «Що ви питимите у Львові? Звичайно, медовуху, а це та ж горілка. Харків ― місто студентів, а вони п’ють те, що дешевше і міцніше ».
Експерт каже, що пиво традиційно розбирають там, де є пивзаводи. «У Чернігові, наприклад. І показники за витратами на пиво там найбільші після Києва та Севастополя. Також багато пива п’ють у східних областях ― Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій. Все це ― промислові райони. Думаю, що велика частина випитого тут пива ― це «по пляшечці після роботи», ― розмірковує Кошик. На його думку, невеликі показники за витратами на вино на заході не є правдивими: «Тут в основному п’ють домашнє вино, а воно минає каси». Популярність слабоалкогольних напоїв у Дніпропетровську та Кіровограді експерт пояснює традицією молоді пити у дворах: «Ці напої недорогі, розфасовані. Їх зручно пити на відкритому повітрі».
«Крим ― виноробний регіон, тому там і п’ють вино і шампанське. У Києві п’ють всі напої. Ще тут багато ходять в ресторани і на статусні заходи, де традиційно подають вино», ― кажуть в Асоціації виноробів і виноградарів України. А те, що коньяк не надто користується популярністю, пояснюють його ціною: «Більшість не може дозволити собі дорогий коньяк, а щоб не пити які-небудь «три зірки», змішуючи їх з колою, народ бере горілку, до того ж, більший літраж за ті ж гроші. Природно, що в Києві люди можуть дозволити собі цей напій, а, наприклад, в Черкасах, Тернополі чи Вінниці, де середня зарплата не перевищує 2700 грн, вони, швидше, будуть пити горілку», ― кажуть в асоціації.
За оцінками економіста Олександра Кошика, сума, витрачена на горілку, була б на 3-4 млрд грн більше, якби в офіційній статистиці враховували самогон. Хоча нині самогоноваріння не є масовим явищем, як наприкінці 80-90-х. До речі, самогонний апарат легко купити в Інтернеті ― його вартість варіюється в межах 110-650 євро.
Що стосується підробок, то, за словами Кошика, частіше фальсифікують горілку і коньяк: «Їх простіше виготовити. Зрозуміло, що мільярди гривень, які витрачають українці на самопал, в статистиці не відображені».
Залишити відповідь