Найбільше горілки випивають на заході та в центрі України

16.12.2013

thumb-9edd74c47ae4865524d0eb39c26ede4aУкраїнці за минулий рік витратили на алкогольні напої майже 28 млрд грн. Так, на горілку, за даними Держстату, пішло більше 10 млрд грн (на ці гроші можна побудувати три терміналу D в «Борисполі»), на пиво ― 7 млрд, а на коньяк ― 3 млрд. Як виявилося, найбільше горілки п’ють у Києві, Донецькій та Львівській областях, пиво люблять у Чернігові, а слабоалкогольні напої ― у Кіровограді. Про це повідомляють «Вести». Експерти пояснюють це трьома факторами: культурними традиціями, різницею в кліматі і рівнем доходів населення. За словами старшого наукового співробітника Інституту економіки НАН України Олександра Кошика, на горілку найбільше грошей витрачають на заході і в центрі, тому що там холодніше, ніж на решті території країни: «Що ви питимите у Львові? Звичайно, медовуху, а це та ж горілка. Харків ― місто студентів, а вони п’ють те, що дешевше і міцніше ».

Експерт каже, що пиво традиційно розбирають там, де є пивзаводи. «У Чернігові, наприклад. І показники за витратами на пиво там найбільші після Києва та Севастополя. Також багато пива п’ють у східних областях ― Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій. Все це ― промислові райони. Думаю, що велика частина випитого тут пива ― це «по пляшечці після роботи», ― розмірковує Кошик. На його думку, невеликі показники за витратами на вино на заході не є правдивими: «Тут в основному п’ють домашнє вино, а воно минає каси». Популярність слабоалкогольних напоїв у Дніпропетровську та Кіровограді експерт пояснює традицією молоді пити у дворах: «Ці напої недорогі, розфасовані. Їх зручно пити на відкритому повітрі».

«Крим ― виноробний регіон, тому там і п’ють вино і шампанське. У Києві п’ють всі напої. Ще тут багато ходять в ресторани і на статусні заходи, де традиційно подають вино», ― кажуть в Асоціації виноробів і виноградарів України. А те, що коньяк не надто користується популярністю, пояснюють його ціною: «Більшість не може дозволити собі дорогий коньяк, а щоб не пити які-небудь «три зірки», змішуючи їх з колою, народ бере горілку, до того ж, більший літраж за ті ж гроші. Природно, що в Києві люди можуть дозволити собі цей напій, а, наприклад, в Черкасах, Тернополі чи Вінниці, де середня зарплата не перевищує 2700 грн, вони, швидше, будуть пити горілку», ― кажуть в асоціації.

За оцінками економіста Олександра Кошика, сума, витрачена на горілку, була б на 3-4 млрд грн більше, якби в офіційній статистиці враховували самогон. Хоча нині самогоноваріння не є масовим явищем, як наприкінці 80-90-х. До речі, самогонний апарат легко купити в Інтернеті ― його вартість варіюється в межах 110-650 євро.

Що стосується підробок, то, за словами Кошика, частіше фальсифікують горілку і коньяк: «Їх простіше виготовити. Зрозуміло, що мільярди гривень, які витрачають українці на самопал, в статистиці не відображені».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини