Від отруєння грибами постраждало 18 осіб. Поради фахівців як вберегтись від отруєння

05.08.2017

грибиМинулого року зафіксовано 8 випадків отруєння грибами, в яких постраждало 18 осіб.

З метою профілактики харчових отруєнь грибами серед населення області управління цивільного захисту населення обласної державної адміністрації звертається до мешканців області.

Пам’ятка населенню про небезпеку отруєння грибами

Шановні буковинці!

Гриби – це специфічний продукт харчування.

Маємо пам’ятати що вони є їстівними, але водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.

За 2016 рік в області зареєстровано 8 випадків отруєння грибами, у результаті яких постраждало 18 осіб.

На ринках області реалізацію грибів здійснюють у спеціально відведених місцях, які облаштовані інформаційними стендами із назвами їстівних грибів та їх характеристики. В області функціонує 114 торгових точок для реалізації свіжих грибів та 4 торгові точки для реалізації сухих грибів, які розташовані на ринках області. До реалізації допускаються гриби після проведення ветеринарно – санітарної  експертизи.

Зараз дуже розповсюджено продаж грибів на стихійних ринках. Гриби та грибна продукція (свіжі, сушені та консервовані), що реалізуються на не узаконених ринках, біля доріг, при ринкових територіях та на вулицях лабораторному контролю взагалі не піддаються.

Тому, управління цивільного захисту населення обласної державної адміністрації звертається до буковинців з проханням дотримувати ряд правил, виконання яких дозволить зберегти здоров’я і уникнути отруєння грибами.

Пам’ятаймо:

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;

Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;

Не збирайте грибів, якщо не впевнені, що знаєте їх;

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

Не куштуйте сирі гриби на смак;

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте і лише тоді гриби можна варити або смажити;

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин, якщо вживати їх декілька днів підряд може статись отруєння;

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини