“Комунальне господарство з вічних перепоховань”: на що влада перетворює чернівецький цвинтар?

02.04.2023

Історики проти перепродажу старих поховань.

Скандальне рішення Чернівецької міської ради про перепродаж склепів, які стали безіменними за тиждень набув гучного розголосу.

Місцеві жителі різко засуджують таку ідею, а журналісти, культурологи та історики б’ють на сполох та вказують на ряд причин через які це рішення є абсолютно ганебним.  

Про рішення влади зробити з заповідника “комунальне господарство з вічних перепоховань” пише дослідник історії Чернівців Сергій Воронцов.

“Чому цвинтар на Зеленій не підходить для ідеї секонд-склепу? Чим він особливий.

Тому що це непростий цвинтар, це цвинтар вигнанців. 90 відсотків населення міста покинуло його не з своєї волі, і не з своєї провини, очевидно вони хотіли б у своїх Сибірах чи інших більш комфортних екзилях, щоби від них на батьківщині, звідки їх беззаконно вигнали, залишилися бодай могили родин. Це особлива ситуація. Звідси статус заповідника.

Ми ж бачимо, що ці прізвища, естетика, культура, людей, які фактично заснували місто, гранично відрізняються від наступних. Це добре розумів Микола Федорук, який з поваги до цього вигнанства чернівчан започаткував міський податок на утримання ЦЬОГО цвинтаря, якби символічно позначивши, що ми живемо у місті, яке нам ЗАЛИШИЛИ. І це наша данина цим людям. Це було дуже красиве рішення. Але часи не ті, приходить інша краса”, – пише Сергій Воронцов.

 Дослідник вказує на надважливість прийняття такого рішення, адже таким чином буде перекреслено пам’ять про людей-вигнанців.

“Отже, є певний історичний ландшафт, саме зараз…. ми приймаємо рішення чи зруйнувати його чи ні. Заповідник чи ні? Заповідник для всіх чернівчан і туристичного міста, чи комунальне господарство з вічних перепоховань. Остаточне рішення. Але вбиваючи цей історичний ландшафт ми перекреслюємо пам’ять про вигнанців.
Я вангую, що це вічний скандал і поховання рейтингу у склепі, який ніхто і ніколи не відкриє”, – підсумовує дослідник.
 

Історик Сергій Осачук зазначає, що рішення міської ради є радикальним та таким, що ігнорує дух міста Чернівці. Попередні менеджери залучали наукову, краєзнавчу, памяткоохоронну спільноту і звіряли свої ідеї з експертизами вчених. Теперішня радикальність і ігнорування контексту, духу міста може містити й глибоко заховані сублімовані бажання помсти привнесені сюди з їхніх ареалів і пережитих досвідів”, – вважає Сергій Осачук.

 Зазначимо, у Чернівцях старі могили на Руському кладовищі продаватимуть через аукціони. Журналісти і краєзнавці переконані, що на кладовищі зумисно псують написи на могилах, аби згодом перепродати. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини