Нове керівництво Чернівців має вивести місто із того жалюгідного стану до якого довів екс-мер Каспрук

03.09.2018

640px-Чернівецька_ратушаСьогодні, після зміщення з посади міського голови лінивого нездари Олексія Каспрука, керівництво Чернівецької міської ради зайнято «латанням дірок».

Зміщений міський голова на нещодавній своїй прес-конференції «безробітного» у колишньому офісі обкому КПУ висловив своє найбільше розчарування чернівчанами. І я з ним солідарний: це ж треба було двічі обирати і стільки терпіти цього неробу, який довів європейське місто до жалюгідного стану.

У ситуації, що склалася, хочеться дати кілька порад міським керманичам. Крім ремонту доріг, який нарешті розпочався, є ціла низка питань, які також треба вирішувати.

Одне із них – це містобудівна політика. Слід приипинити хаотичну забудову міста. У свій час М.Федорук реалізовував політику «ущільненої забудови», яка полягала у тому, що нищилися сквери і міжбудинкові простори. Ніхто не хоче думати, що біля багатоповерхівок мають бути дитячі майданчики, квітники, дерева і кущі, люди мають дихати свіжим повітрям, яке створюють не стіни сусіднього будинку, а сквери і озеленені міжбудинкові простори.

Яскравий приклад хаотичної забудови є зведення багатоповерхівки на вулиці М.Черемшини неподалік від вулиці Героїв Майдану. Вузенька крута вулиця, без тротуарів, і саме на прямокутному повороті, на підйомі, біля проїжджої частини зводиться багатоповерхівка. У мене питання до пані архітекторки: це за яким генпланом, і за якими ДБН-ми робиться? Хто, скільки і кому заніс за це будівництво? Там уже зараз проїхати проблематично, а пішоходам узагалі неможливо. А що буде взимку? А який там буде життєвий простір біля цього будинку? Питання без відповіді.

Колись, за часів керування містом В.Михайлішиним, ми проводили «мозковий штурм» з експертами, на якому дійшли висновку, що кожна вулиця повинна мати своє лице, свій неповторний колорит. Як ця ідея реалізується департаментом містобудування? Та ніяк, суцільний хаос, ніхто про містян думати не хоче.

Візьмемо інше питання: у місті обабіч вулиць багато фруктових дерев, ідеш по тротуару і спостерігаєш розтоптані плоди аличі, груш, яблук, черешні тощо і рій мух біля них. Хіба це нормально? Для чого біля тротуарів фруктові дерева? Їх же плодами ніхто не користується, лише засмічуються тротуари. Невже ні до кого не доходить, що ці дерева треба викорчувати і на їх місце висадити декоративні? А скільки можна витрачати ресурси на обрізку високих дерев на тротуарах під електромережами? Невже естетично виглядають щоріч оті обрубки? Не краще їх викорчувати і насадити там низькорослі дерева, туї, наприклад, чи щось інше? Хтось скаже, що на це потрібні кошти. А на щорічну обрізку ні? Можна ж це зробити поступово. Просто це свідчить про відсутність містобудівної політики, адже містобудування – це не лише будівлі.

Ще одне питання – це стан чернівецьких скверів. Прошу депутатів: зробіть екскурсію на вулицю Достоєвського, де навпроти будинку №4 є невеличкий сквер, і подивіться у якому він стані сьогодні. Це при тому, що поруч ЖРЕП №14. Пропонував колись директору Зелентресту: розроби цільову програму «Зелені легені міста», яка б передбачала інвентаризацію усіх парків і скверів, взяття їх на баланс і визначення відповідальних за їх утримання. У кожному сквері розмістити турнікети з інформацією про відповідальних – прізвища, телефони тощо. Він покивав головою, мовляв, здорово, зробимо. І що? А нічого, директор той самий на місці і справа не зрушила з місця. І так у всьому. Керівники виконавчих органів міської ради і комунальних підприємств у своїй більшості безініціативні і безвідповідальні люди, які живуть за принципом «Ти, робота, нас не бійся, ми тебе не чіпаєм».

Ремонт доріг – важлива справа, але не менш важлива – ремонт тротуарів, по них ходять люди, мамочки з візочками, діти, нарешті. Має бути розроблена цільова мініпрограма «тротуари». Знову ж таки, слід провести суцільну перевірку стану тротуарів і закласти у програму поетапний їх ремонт, включаючи облаштування повсюдно пандусів. Містяни мають знати, коли має ремонтуватися їх тротуар.

Багато розмов про боротьбу з вуличною торгівлею. Ну, крім заборон, можна ж і щось інше придумати. Маю конкретну пропозицію щодо мікрорайону на проспекті Незалежності. Там завжди торгували і торгують, незважаючи на те, що час від часу торговців звідти проганяють. Але поруч запущена, засмічена територія, на якій можна облаштувати мініринок, і нехай торгують. Ну чому не зробити?

Настав час предметно розібратися, за що конкретно несе відповідальність кожний владний суб’єкт у місті, проаналізувати, де є гальмування і чому, внести необхідні корективи у структуру виконавчих органів, ліквідувати зайві структури, утворити, у разі потреби, нові, підвищити вимогливість до керівників усіх рівнів. Кожного дня містяни мають чути: кого покарали за бездіяльність, кого звільнили з посади, проти кого порушили адміністративне чи кримінальне провадження. Усі чиновники одержують заробітну платню з міського бюджету, тобто з коштів територіальної громади міста. Ми маємо знати, як ці зарплати відпрацьовуються кожним чиновником.

Слід відновити прес-конференції керівників виконавчих органів ради та провідних комунальних підпримств. Кожний тиждень хтось має інформувати містян через ЗМІ про результати своєї роботи.

Словом, керманичі міста, крім латання дірок, мають демонструвати нові підходи до вирішення нагальних міських проблем. В іншому випадку ви засвідчите, що нічим не кращі своїх попередників.

Бажаю більше драйву, креативу, ініціативи і творчості в роботі!

Борис Руснак, чернівчанин, Заслужений юрист України.

«Букінфо».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини