Іван Рибак: На жаль, зелена енергетика сьогодні не може замінити традиційну з технічних і фінансових причин

27.04.2018

Іван Рибак, NewsoneПро це народний депутат повідомив у ефірі телеканалу “News One” під час дискусії щодо перспектив вітчизняної енергетики, – пише прес-служба нардепа Івана Рибака.

“Чи є страх перед АЕС – питання риторичне. Так, він є, бо після аварії 1986 року цей страх перед ядерною енергетикою є у всіх. Але говорити, що про безпеку зараз ніхто не дбає – фейк. Бо про безпеку сьогодні відповідальні люди дбають, і я це заявляю, як представник парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, який постійно працює над проблематикою атомної енергетики в Україні”, – зазначив Іван Рибак.

“Кращого бажає саме зв’язок між тими людьми, котрі пишуть стратегію щодо запобіганню змінам клімату, відповідно до якої і виписується питання зеленої енергетики в тому числі. Як і питання комплексного розвитку енергетики загалом, як традиційної для України, так і впровадження нових технологій.

На жаль, їх зусилля між собою не корелюються. Тому, що з одного боку є заяви, давайте поставимо сонячні батареї, почнемо встановлювати вітряки, а з іншого наводяться впливові аргументи, що це не є швидким і реальним виходом із ситуації. Бо є вечірні пікові навантаження і є нічні провали.

Тому сонячна енергетика сьогодні – не вихід навіть, якщо б на 50% вона була присутня на ринку. Так, є ще проекти з повітряної енергетики, є варіант виробництва електроенергії з біомаси, є варіант використовувати біогаз. Але у нас ці процедури настільки зарегульовані, що бізнес у них не буде інвестувати”, – наголосив нардеп.

Також нардеп додав, що нині декілька державних банків пропонують програми через ЄБРР та інші іноземні фінансові структури, котрі можуть кредитувати ці програми. Але там вимоги до нашогобізнесу, готового інвестувати в зелену енергетику, настільки серйозні, що тільки олігархат може собі дозволити взяти такий кредит. Тому малий і середній бізнес на цей ринок у нас зайти просто не може.

За  останній рік 3 тисячі домогосподарств в Україні встановили сонячні батареї. Тож справа пішла вперед, але цедуже мало і до 2020 року ми в жодному випадку, за будь-яких зусиль, не вийдемо на 11% альтернативних джерел у загальному енергоринку. Цього просто не буде, бо в Україні ніхто такі шалені кошти у це не інвестуватиме.

“До того ж сьогодні у тарифи на енергоносії закладено питання якраз поводження з радіоактивними відходами і питання зняття з експлуатації атомних електростанцій. Але ціна цього питання – 9 мільярдів доларів. І ці кошти ляжуть на плечі наших платників. Це шалені кошти, які доведеться Україні витратити.

І коли ми сьогодні говоримо, що потрібно законсервувати, закрити, зняти з експлуатації атомні електростанції, чи інші об’єкти енергетики, ми повинні розуміти, що такий крок є шалено дорогим для України. Набагато дешевше, з огляду на нинішню економічну і геополітичну ситуацію, продовжувати працювати у звичному режимі”, – заявив народний депутат Іван Рибак.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини