Іван Рибак: потрібен закон, котрий наведе у лісі порядок. Ми його подали до Верховної Ради

16.03.2018

рибакЯк депутат від Чернівецької області, значну частину якої складають гірські карпатські райони із залісненими територіями, народний депутат України Іван Рибак постійно тримає руку на пульсі проблем, пов’язаних з вирубками, промисловою переробкою деревини і експортом лісу у дозволеному законодавством сегменті. Як еколог, він постійно переймається питанням лісовідновлення, збереження лісного масиву, розвитку національних парків.

Іван Рибак неодноразово заявляв про посилення відповідальності за незаконні рубки, за впровадження поглибленої деревообробки, для зниження ввізних мит для місцевих переробників тощо.

“Незаконні рубки лісів в Україні набирають обертів. Існує реальна загроза, що такими темпами ця проблема може перетворитися у глобальну катастрофу екологічного характеру на території всієї країни. Щоб запобігти цьому, необхідно оновити діюче законодавство та вдосконалити правове регулювання юридичної відповідальності за правопорушення в сфері охорони лісів.

Саме з цією метою ще в 2016-му році ми з колегами по Комітету ВР з питань екологічної політики зареєстрували Законопроект №5504 “Про удосконалення відповідальності за порушення лісового законодавства та охорони зелених насаджень”, – заявив народний депутат.

Іван Рибак вважає, що головними наслідками прийняття цтого важливого закону стане:

  1. Підвищення ефективності охорони та захисту лісів від незаконних рубок, пожеж та інших порушень лісового та земельного законодавства, зниження обсягів незаконно добутої деревини.
  2. Удосконалення та приведення норм Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України у відповідність до чинного законодавства, запровадженням нових складів актуальних правопорушень у сфері лісових відносин.
  3. Забезпечення доступу громадян до інформації про здійснені постійними лісокористувачами рубки, що надасть додаткові інструменти контролю уповноваженим органам та громадськості за правомірністю проведених рубок.
  4. Запровадження додаткових механізмів та інструментів у запобіганні та протидії тіньовому ринку деревини.
  5. Підвищення відповідальності громадян у збереженні лісових ресурсів та посилення відповідальності постійних лісокористувачів при здійсненні лісокористування. Зокрема, мова йде і про припинення засмічення лісових угідь, адже за це буде передбачена адміністративна відповідальність.

У себе на окрузі Іван Рибак постійно веде непримириму боротьбу з незаконними рубками лісів, несанкціонованим видобутком річкової  гальки, що спричиняє селеві потоки, паводки, руйнацію доріг та мостів, підтоплення населених пунктів. Він завжди заявляє свою принципову позицію щодо кришування правоохоронцями незаконних вирубок, підпільних пилорам, контрабанди лісодеревини тощо. Принциповим народний депутат є і у питанні експорту лісу-кругляку, який мав би перероблятися тут і формувати додаткову вартість. Разом з тим він постійно наголошує на необхідності розвитку туристичної галузі, реакреаційних територій на залученні інвестора у Карпати. Оскільки переконаний, що тільки розвиток сервісів у високогірних районах, суттєво послабить проблему незаконних рубок та безробіття і безгрошів’я, яке часто-густо є їхнім чинником.

“Повірте – це глобальний законопроект, що вирішує низку нагальних проблем, котрі турбують сьогодні українське суспільство. Важливо, що нещодавно профільний Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту прийняти його за основу. Тому сподіваюся, що вже на найближчих пленарних тижнях ініційований нами ЗП 5504 буде включений до порядку денного та підтриманий у залі засідань ВР”, – переконаний Іван Рибак.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини