Фахівці розповіли про наслідки валютного кредиту ЄБРР для «Львівелектротрансу»

15.03.2018

трамвайПротягом 2016-2017 років у Чернівцях тривала жвава дискусія про те, чи варто брати валютний кредит на придбання нових тролейбусів. Головними адептами грошової позики від ЄБРР виступав міській голова Олексій Каспрук, який декілька разів намагався протягнути це питання на сесіях міської ради, та новоспечений керівник комп’ютерного відділу Тетяна Лебухорська. Коли ж депутати категорично відмовилися голосувати за це рішення, то мер звинуватив їх у тому, що вони, нібито, проти розвитку міського електротранспорту.

У свою чергу і депутати, і фахівці пояснювали, що, отримавши кредит і придбавши 40 не надто якісних вітчизняних тролейбусів, місто протягом наступних 12 років буде віддавати на його погашення 40-60 мільйонів гривень щорічно. Не слід забувати і про нестабільність гривні на фоні євро. Саме тому було прийняте виважене рішення відмовитися від валютного кредитного зашморгу.

За цей час, завдяки депутатам  вже придбано близько 30 якісних вживаних тролейбусів з Європи та 4 нові машини.

А у Львові вирішили все ж взяти аналогічний кредит для їхнього комунального підприємства «Львівелектротранс». Минулого року на його погашення «Львівелектротрансу» довелося віддати майже 55 мільйонів гривень.

Як зазначає голова громадської організації «Львів’яни за електротранспорт» Антон Лягушкін значна частина кредиту від ЄБРР пішла на купівлю 7 трамваїв «Електрон», які часто виходять з ладу. А на викинуті на вітер 55 мільйонів можна було придбати, приміром,  45 вживаних тролейбусів.

«Отож, стала відома ціна кредиту ЄБРР для “Львівелектргтрансу”… У 2017 р. на зобов’язання по цьому кредиту пішло трохи більше 54 млн. грн. Беремо калькулятор і рахуємо: цих коштів вистачило б на а) на 45 вживаних трамваів (при ціні 35000 євро за один вагон) або б) на 45 вживаних тролейбусів (по ціні 25 000 євро за тролейбус) або в) на модернізацію 18 існуючих трамваів із повною заміною електричноі частини…

І, зауважте, оці 54 млн. грн. ” Львівелектротранс” платитиме ЄБРР іще багато років…

А на що витратили ці кредити? Більша частина коштів пішла на закупівлю 7 трамваів «Електрон»… Що цікаво, ці трамваї достатньо часто виходять з ладу…», – написав активість на своїй сторінці у facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини