Політичні підсумки тижня у програмі “Чорним по білому”, 4-й випуск (відео+друкопис)

07.03.2016

Четвертий випуск політичних підсумків тижня від Святослава Вишинського в програмі«Чорним по білому» на телеканалі «Чернівецький промінь».

Безголова Буковина: відставка губернатора, його заступників та початок боротьби за політичну спадщину Фищука. Старт виборчої кампанії, «золота акція» Саакашвілі та війна всіх проти всіх.

Друкопис програми:

Жертви Фищука

23 лютого голова Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Фищук одним пакетом звільнив усіх трьох своїх заступників – Володимира Куліша, Руслана Сенчука та Віталія Усика. Не задоволений роботою – відігрався на підлеглих.

Що стоїть за цим конфліктом? Після позачергових виборів до парламенту у 2014 році область поділили між собою 2 партії влади: Блок Петра Порошенка і «Народний фронт» Арсенія Яценюка. Пост голови ОДА відійшов колишньому нардепу, «фронтовику» Олександру Фищуку, посада першого заступника – колишньому губернатору, людині Президента, Володимиру Кулішу.

Не секрет, що стосунки губернатора та його першого заступника далекі від ідеальних. Володимир Іванович – працював головою ОДА задовго до Олександра Фищука, він людина досвідчена – системний гравець, майстер політичної інтриги.

Все або нічого. Для Куліша бути заступником – нехай і першим – у комічного Фищука, який попри політичні злети так і залишився на рівні голови Кіцманської районної адміністрації – відверте приниження.

Куліш грає сам, Фищуком грають інші. Хід Фищука – це насправді хід нардепа Максима Бурбака, яким у свою чергу мапіпулює Арсеній Яценюк. Відставка маленьких заступників чернівецького губернатора – частина гри великих політиків, яка після невдалої спроби відправити Уряд у відставку – перейшла у фазу відкритого протистояння.

Президентська партія «Солідарність» та «Народний фронт» Яценюка добре відчувають куди дме вітер – а вітер несе український «Титанік» на скелі економічної катастрофи. Відвернути її може лише перезавантаження влади в Києві і на місцях – хоча би шляхом виборів, котрі дають Україні примарну надію на порятунок.

Спроба позбутись своїх заступників, які представляють різні політичні сили – це спроба очолити адмінресурс перед виборами. Зачистка перед вирішальним днем. Намагання зайти у владу якщо не з парадного, то із чорного входу.

Навряд чи це вдасться Фищуку. Відставка заступників – може чарівним рішенням Президента перетворитись на відставку самого губернатора. Можемо лише гадати, з яким обличчям його зустріли на Банковій. Адже конфлікт із Кулішем – це автоматично: конфлікт із «Солідарністю», під крилом якої несамостійний Фищук пройшов до обласної ради, і з чиєї згоди нині управляє областю.

Ця ситуація – більша за особисті амбіції Володимира Куліша. Нині це – задача від Президента. Поставити керівником області свою людину, яка гарантуватиме Блоку Петра Порошенка достойний результат на парламентських виборах 2016 року. Куліш із завданням справиться – напевно. А от на що розраховує Фищук?

Під кого він робитиме вибори? «Сильна команда для складних часів» Арсенія Яценюка із рейтингом між 1 і 2% – уже більше мертва, ніж жива. А після чергового підняття тарифів на газ та електрику, цього мерця не підніме – жодне заклинання. Все, на що він може розраховувати – це політичне заклання.

Майбутньому губернатору не позаздриш. Яценюк покладе його на амбразуру – віддуватись не лише за дороги, побори на митниці, бездарну децентралізацію, але й за тарифи, курс і ціни на продукти. А це вам на плюшеві повстання румунів, це реальні голодні бунти. Чи готовий до цього Олександр Фищук?

Як він узагалі справиться? Олександр Георгійович обіймає перші місця в рейтингах найбезвідповідальніших губернаторів, та ще й з доганами від власного Уряду за провалену роботу по субсидіях і переведенню бюрократії на електронний документообіг. Гірше того – лава запасних у Фищука давно вичерпана, і останні цвяхи у власну труну забиває він сам.

Олександр Фищук пропустив масові протести в Хотині і Порубному, нульова реакція на страйк в БДФЕУ. Власні депутати ганебно «прокотили» його із посадою голови обласної ради. Можливо, хтось із заступників і радів цим невдачам, але без своєї свити Олександр Георгійович уже не те що весільний – а похоронний губернатор.

Хоча варто визнати: голова найслабшої обласної адміністрації тримається на посаді вже більше року, а голова найгіршого Кабінету міністрів – взагалі не може досягнути дна. В історії, як відомо, особливе почуття гумору.

Обласна зрада

Кадрові перестановки в обласній адміністрації розпочинають новий політичний серіал в обласній раді. Рішення голови ОДА про звільнення трьох посадовців зачіпає за живе інтереси багатьох фракцій – «Солідарності», Аграрної партії, «Батьківщини», «Народного контролю». Депутати відчули запах крові, і тепер Будинок із левами в повній мірі відповідатиме цій назві.

Активізувались і буковинські нардепи. Минулого тижня в Чернівцях про свою діяльність у парламенті звітували представники міжфракційної групи «Буковина» Оксана Продан, Сергій Рудик, Григорій Тіміш та Іван Рибак. Прес-конференція нардепів зі звіту про зроблене плавно перейшла у критику Уряду Яценюка, діяльності «Народного фронту» у Верховній Раді та губернатора Фищука на Буковині.

У словах Оксани Продан про амбіції «однієї людини» – із тонким натяком на прем’єр-міністра Арсенія Яценюка – читаються амбіції багатьох. Надто багатьом політичним гравцям Арсеній Петрович та його команда перейшли дорогу – і це не рахуючи мільйони українців, чиї шляхи із прем’єр-міністром розійшлись із першими платіжками на комунальні послуги.

Роль «хлопчиків для биття» передається від прем’єра до його намісників – спускається по владній вертикалі. Яценюка ненавидять, а в той же час тримають як боксерську грушу. До цієї ролі вже звик чернівецький міський голова Олексій Каспрук, а тепер до неї звикатиме іще один почесний «фронтовик» Олександр Фищук.

Проте безкінечно слугувати мішенню для критики, бути політичною «вішалкою» для прорахунків влади неможливо. Одного дня груша здується – бастіон «Народного фронту» паде. Всі герої дружно повалять його і поділять трофеї.

Корупційні корівки

У цій історії є третя зацікавлена сторона – колишній голова обласної адміністрації за квотою УДАРу Роман Ванзуряк, що нині керує на Буковині партією «Народний контроль». Та готує політичну платформу «Руху за очищення» Міхеіла Саакашвілі.

Роман Степанович – непублічний, але амбітний політик. У його портфоліо – найвищий результат «Народного контролю» на місцевих виборах, досвід роботи на посаді губернатора, широкі зв’язки у столиці. І доки леви в будинку деруться, розумна мавпа спостерігає.

У разі відставки Фищука, Роман Ванзуряк має високі шанси обійняти посаду голови ОДА. Його вірогідне призначення стане віртуозним ходом у президентській грі: однією рукою з області посунуть «фронтовиків», іншою – підготують дорогу для лояльної команди Саакашвілі. Віддати на відкуп Буковину – найболючіший ляпас Яценюку.

Тимчасом протистояння переходить в обмін компроматами. Президентська команда шукатиме будь-які приводи дискредитувати Яценюка. Хоча що там старатись: тарифи і ціни на продукти є найзгубнішим компроматом, який лише можна уявити. Але завжди – знайдеться більше.

Ось і цього тижня помічник народного депутата Семена Семенченка Ігор Жижиян опублікував інформацію, згідно якої пов’язані з Максимом Бурбаком та Арсенієм Яценюком фірми щомісяця отримують від держави по 4 млн. грн. – у рахунок оренди приміщень Чернівецької митниці.

Адже з деякого часу митниця в Чернівцях бездомна і змушена орендувати офісні та складські площі – і не в кого-небудь, а в компаній, пов’язаних із «Народним фронтом». Утім, у цьому немає нічого дивного, адже Чернівецьку митницю також очолює «фронтовик» Микола Салагор. Гасло націоналістів «Свій до свого по своє» він розуміє буквально. З такими чиновниками нам і контрабанда не потрібна.

Вже скоро на неораному полі корупції добряче напасуться антикорупційні корівки, благо борців за світле майбутнє і чужий гаманець серед буковинців хоч відбавляй. Приїзд лідера «Руху за очищення» Міхеіла Саакашвілі в Чернівці став фактичним стартом виборчої кампанії до парламенту – а з тим і боротьби за юшку в антикорупційному кориті.

Чернівчани зустріли Саакашвілі по-грузинськи гаряче – політики теж. Адже команда Міхеіла Саакашвілі стала магнітом не лише для реформаторів та активістів, але й для злодіїв та аферистів усіх мастей. Коли політичні кораблі старих партій, поїджені корупцією та іржею, йдуть на дно суспільних очікувань, поява Саакашвілі – рятівна соломинка для кожного поважного корупціонера.

Апостоли черні, що юрбляться біля нового Месії. З такими друзями й ворогів непотрібно. Саакашвілі для них – локомотив, який на всіх парах потягне іржаві вагони до столиці великих можливостей – і великих сподівань. Хай навіть об’їздом через Бесарабію і з місцем у 3 класі – але з квитком і певністю в завтрашньому кріслі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини