Знайди то, не знаю що (люстрація Романіва і Бойчука)

18.03.2014

Автор: СЕргій Воронцов

defaапролultДві спроби люстрацій на Буковині в останні дні зустріли дуже чіткий і промовистий опір громадськості, яку прийнято називати компетентною. І це вже явище.

Наприкінці минулого тижня колекціонер і екс-митник Салагор, який нині за сумісництвом  комісар(самоназва) по боротьбі з корупцією,  висловив свої претензії до ректора БДМУ Бойчука. Причому жодного конкретного прізвища ані викладачів, ані студентів не було названо. Хоча, зауважимо влада змінилася, боятися нема кого.  Втім, ця обставина, що усі претензії анонімні, не зупинила журналістів і самого Салагора.  Майже в той же момент з’явився лист із спростуванням Салагора від нашої медичної громадськості, докторів і кандидатів медичних наук.  Послугами яких , до речі, користується кожен з нас, час від часу.  Лист був коректний,  був толерантний, він був обґрунтованим, в ньому були АРГУМЕНТИ. Він був педагогічний, я б сказав по відношенню до Салагора, наприклад. Який відкрився для громади іншою стороною, таким його ще не знали. Але узнали.

 І мало не сотня підписів поважних на Буковині людей під цим листом, які врятували чимало людей. Буковинські ЗМІ у більшості своїй цей лист  не зацікавив.  Тому що буковинські ЗМІ користуються послугами Салагора, а не лікарів. Мабуть. Чи не так? 

Ця затребуваність огульних непідкріплених звинувачень, які  у спокійні часи називають попросту доносами і НЕЗАТРЕБУВАНІСТЬ думки сотні фахових медиків характерна для суспільства з масовим психозом. Для  громади у її теперішньому стані  думка сотні професорів – це гівно(що очевидно із ступені уваги ЗМІ до цього листа), а думка екс-митника і його анонімних студентів – скарб неземний. 

Достатньо реаліст, щоб зрозуміти, що у будь-якому виші налагоджені якісь корупційні зв’язки. Навіть не знаю, може студенти у чомусь там праві, у своїх анонімних дописах. Але треба бути і достатньо реалістом, щоб зрозуміти, що право анонімного доносу чітко нагадує не Європу, а гірші часи і гірші країни.  Страшні часи і страшні країни.  І більше нічого воно не нагадує.  Камо грядеші, Україно?  А про судді хто, навіть не питаю. Знаю.

Але не про це. Характерно, що жодної  альтернативи ніхто не пропонував. Пропонували просто  зламати, викинути, зганьбити, затаврувати, розтоптати долі. Все.. Тому що настрій такий. Людям це нині подобається. І на вагах  сучасної Буковини думка ста фахівців, які віддали десятки років буковинській медицині виявилися … непотрібом. Такі тепер  уподобання. 

1371177Другий випадок – Романів. Я не знаю його. І він надто чиновницька особа, щоб я мав якийсь порив захищати його. Втім захисників у нього виявилося доволі багато, як і поціновувачів його менеджерських здібностей. І знов  вийшло так, що у більшості анонімні хлопці(називають одне-два імя) вимагали відставки, причому прямо і чесно казали – компромату нема, просто по-людськи вас не сприймаємо. А з іншого боку. У той же день з’явився лист дуже фахових і,  на мою думку, благоразумних людей, про те, що так справи не робляться. І для того щоб знімати голову ОДА, треба аргументи бодай якісь напрацювати.  Лист був із підписами людей, які щось довели. Чий розум і здоровий глузд оцінено суспільством. Але “рулять” нині не вони.  Чому?

  Турчинов, який би не був, має непорівняну легітимність із групою молодих ентузіастів, яким не подобається Романів. За ним –  мільйони голосів. Люди, активісти   мають право на свою думку. Безперечно. Але на неї має право і в.о. Президента країни.  Ця кандидатура  не подобається цим 50- людям, інша – якимсь іншим 50, а країна на грані прірви.  Ось і всі нескладні  метикування на цю тему. Історія Бойчука, і навіть Романіва, який змушений був писати заяву, саме змушений, далеко не закінчилося. І громада, можливо, почне зважувати, чого варті напіванонімні  голоси , а чого – ті неанонімні, людей, які щось довели громаді за останні років тридцять.. Це буде демократично.  Тому що контроль молодих людей очевидно перетворюється на диктат.  Ми демократії хотіли, чи диктату? Контролю чи  відчуття влади?  Люди відчувають себе суддями у свої двадцять з невеличким, а ті, хто старші, знають чого варті їх претензії на суддівство. Шкода, одне. Настрої  судити, ганьбити, таврувати у наявності. А настроїв будувати, залагоджувати, домовлятися, йти на компроміс  не проявлені.  Це  шлях до катастрофи. Є каприз: знайди то, не знаю що, наша справа – показати невдоволення, а ви вже мастіть собі собі голову, як нас задовольнити.  

Пост скріптум. Можна сказати, що у цих людей, над яким нависла загроза люстрації, чиновницьке минуле, а відтак вони по необхідності замарані. Аргумент, звісно, сильний. Але більшість талановитих були в цій системі.  Так сталося. А більшість безталанних поза нею.  Тому що талант вибивається в будь-яких умовах і досягає вершин. Тому що , наприклад, талановитий медик підніметься врешті над дільничим, він буде викладати , він буде лікувати, консультувати, керувати. І , да, він буде і частиною системи. Чому про це ніхто не каже? Викинути талановитих з системи  через настрої хлопчаків. Чи не чергова це дурість? 

Щодо суто чиновників. Молоді революціонери можуть стати ефективною зброєю у чиїхсь руках. Як правило, кадрові призначення збалансовані, і тоді область не належить одному кланові(тому що це з необхідністю породжує безпрєдєл), з такою логікою молоді люди не дружать. Вони знають, що є добра сторона, а є зла. В цьому їхній філософський кретинізм. Тому що насправді  добре ТІЛЬКИ тоді, коли одна сторона урівноважує іншу. По-іншому добре не буває.  Але всі думають чомусь не про рівновагу, а про перемогу. Кому це пояснювати?? Для революції характерно брати одну сторону, навіть в дрібницях. Приведу далекий приклад, але промовистий. У колись революційному Китаї оголосили війну з горобцями, тому що вони їли частину врожаю. Китайці дуже наполегливі і старанні люди, вони майже знищили горобців, через це сарана, яку також  їли колись горобці, зжерла весь врожай на корню.  Варто побажати, щоб українці не були такими старанними, як китайці.  Тоді може поталанить.

 Від Адміна: шановні читачі, для того щоб залишити коментар не обов’язково заповнювати електрону адресу. Порядок коментування спрощений, і давно. 

 

 

 

 

Коментарі
  • Революціонери забули свою ж обіцянку про технарів-профі.
    Якщо настільки нетерпимо-прискіпливі до спеців, то за аналогічною збоченою логікою незабаром і хірургів на посаду будуть брати: був на майдані, ножа у руках тримав, хліб різати вмієш – оперуй.

  • Дійсно, а давайте звільнимо всіх, хто мав колись і зараз має відношення до будь-якої влади))) Шановні, а працювати тоді хто буде? “Ломать – не строить!” Схаменіться вже. Вас щось дуже понесло. І явно кудись не туди. Для загального розвитку раджу почитати прості документи, в яких зазначені функції та обов’язки ОДА. Це складна структура та складний механізм, який має функціонувати безперебійно та злагоджено (для нашого ж з вами блага). Людина з вулиці без досвіду і відповідних вмінь не здатна організувати цю роботу. Подумайте про це. Просто хороша людина – це ще не професія!

  • Варто відмітити “вибірковість” люстраційних спрямувань Салогора и Ко та бійців ПС, Самооборони.
    Чомусь певні особи на певних кріслах не потрапляють під їхній “пильний” погляд. У тому числі щодо тих, де хабарництво – це спосіб роботи, а корупційні схеми міцні та усталені (міліція-ДАІ, прокуратура, податкова, митниця, адміністратори охорони здоров”я – не лікарі, різні інспекіції – дозвільні і т.п.). Це наштовхує на думку, що там “всьо схвачено”.

  • Пишаюся тим, що не все так погано, – залишилися порядні, розумні люди, чесні та принципові журналісти. Дякую за статью і дякую коментаторам. У нас є шанс!
    Борис Артемович, – дякую!

  • Правий Сектор Буковини, а скажіть, яку це народну люстрацію пройшли Кшнірик, Паскар, Леонтій? Що не знали, що це старі регіонали та місцева команда Януковача! Це ж ви їх привили до влади!! Хочете старого регіонала і в ОДА поставити? Може краще одразу Папієва вернути!

  • Лікар, який не дав хабаря Незборецькому і працюю в селі сказав:

    Про Незборецького з міськздороввідділу прошу не забути. Подивіться у дні прийому, що твориться у нього під дверима, послухайте, що кажуть люди.

  • Молодь дійсно не все розуміє в сьогоднішніх подіях, але, реально, Бойчук – одна з місцевих верхівок фінансової піраміди, студентська “правда” є цілком об’єктивною, а про його намагання через тиск потрапити у депутати від ПР можуть багато розповісти медики з відповідних виборчих дільниць. Намагання втриматися чи дістатися “до корита” вже не просто дратують… Необхідні нові справжні професіонали, які не прагнуть наживи, тільки де ви?

  • БОЙЧУК Т М ПОРЯДНА ЛЮДИНА ВІДСТАНЬТЕ ВІД НЬОГО А ВІД ПІШАКА БЕРІТЬ ЩЕ ГРОШЕЙ ТА ОБІЦЯЙТЕ ЙОМУ ЩО ВІН СКОРО БУДЕ ЗНОВУ ТВОРИТИ БАРДАК ЗІ СВОЕЮ ЛЮБОВНИЦЕЮ В УНІВЕРСИТЕТІ

  • Адміну:

    А чий це взагалі блог? Чому анонімний?
    Якщо хотіли створити інтернет видання – зареєструйте його як ЗМІ і опублікуйте на сайті відповідні реквізити, адресу, іншу інформацію.

    СЕргію Ворнцову (стилістику збережено):

    Перш ніж братися за перо – підіть до школи та навчіться грамоти.

  • Ошибки связаны, наверное, с тем, что автор русскоязычный.
    “Знайди то, не знаю що” – неправильный перевод с русского “найди то, не знаю что”, по-украински будет “знайди те, не знаю що”.

  • В цій статті біль за нашу державу, бо кадри вирішують все. Діти, які не розуміють життя, вирішують,
    хто буде займати посаду. Про яку перемогу можна
    говорити, якщо профі викидаються з роботи?

  • Ця молодь через деякий час буде шукати тих,
    кого вони зараз люструють. Особливо медиків,
    але буде пізно.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини