Яка різниця між люстрацією і доносом? Від Бойчука дали відповідь

15.03.2014

Процес люстрації на Буковині продовжується досить активно. Цього разу дійшло до вишів. Хтось за підписом(чи ніком?) ” Судентська народна рада”  вимагає зняти з посади ректора БДМУ. Підтримає цей порив екс-митник Микола Салагор, який тепер бореться із корупцією.  Cторінка Вконтакте,  де звинувачували ректора БДМУ Бойчука, на яку посилаються буковинські  ЗМІ(нова мода) , на наш погляд, є достатньо неофіційним  джерелом інформації. А  серйозні звинувачення у корупції мають подаватися під підписом із неспростовними документами, а без підписів і доказів це схоже на донос. Навіть якщо у цих фактах є реальне підгрунття, зрозуміло, що таким чином вводяться нові правила гри, коли найсерйозніші закиди можна давати анонімно із сторінки Вконтакте. І вершити долі таким чином. Чи є це Європа, чи це безглуздя? І чи такої країни ми хочемо?  Сьогодні – Бойчука, а післязавтра  – його опонентів. І сумнівів не майте. Саме так все і діє. Якщо є факти, то вголос і не прикриваючи обличчя.  І хай громадськість слухає.  А так, вибачте, неформат. Тож закиди ми не надрукуємо. Так справи не робляться. Це шлях в нікуди. А соь відповідь викладачів надрукуємо, вона підкріплена підписами.  Подаємо відповідь викладачів БДМУ на закиди анонімусів. Текст:

До засобів
масової інформації Чернівецької області
від співробітників
Буковинського державного
медичного університету
58000, м. Чернівці, пл. Театральна, 2

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Останнім часом в окремих засобах масової інформації та соціальних мережах поширюється недостовірна та відверто брехлива інформація, яка принижує честь та гідність співробітників Буковинського державного медичного університету. Наш колектив стурбований та обурений анонімними заявами від так званої “Народної студентської ради БДМУ”. Припускаємо, що ці грубі та цинічні наклепи є елементом інформаційної війни спрямованої на дискредитацію нашого навчального закладу. Окремим особам не подобається зростаючий останнім часом імідж та авторитет Буковинського державного медичного університету, тому вони використовуючи політичну кон’юнктуру напередодні старту вступної кампанії здійснюють “вкид” відверто провокативної інформації. Також не виключаємо, що це є підґрунтям для можливих спроб рейдерського захоплення нашого університету, як це було нещодавно у Вінницькому національному медичному університеті ім. М.І. Пирогова, коли невідомі молодики у масках з політичними гаслами вдерлися до навчального корпусу, однак одержали відсіч від студентів та викладачів.

Вважаємо за доцільне відреагувати на окремі звинувачення та довести їх відома громади Буковини нашу позицію.

“У звернені “народної студентської ради” зазначається, що ректор БДМУ незаконно займає посаду ректора”.

Відповідно до Закону України “Про вищу освіту” ректор призначений Міністерством охорони здоров’я України за рекомендацією конференції трудового колективу БДМУ (до складу якої входять також студенти), делегати якої практично одностайно (98% голосів) підтримали кандидатуру професора Бойчука Т.М.

“Ректор Бойчук Т.М. – член Партії Регіонів”.

Професор Бойчук Т.М. не перебував і не перебуває в лавах Партії Регіонів. У січні 2013 році наш ректор висувався цією партією як кандидат на проміжні вибори депутатів Чернівецької обласної ради, проте висувався як позапартійний.

“В університеті звільнення “неугодних” проректори і декани …”

За останні три роки з посад проректора та декана звільнилися дві особи, які на даний час працюють на посадах завідувачів кафедр. Наголошуємо, що ці співробітники звільнися за власним бажанням, причому один з них – за станом здоров’я. То про яке звільнення “неугодних” може йтися?

“Щодо нечуваних поборів…”

Система вищої освіти в Україні сьогодні є недосконалою. Проте в університеті останні роками здійснені реальні заходи щодо профілактики зловживань під час проведення підсумкового контролю знань та забезпечення об’єктивного оцінювання знань студентів, зокрема:

– з метою об‘єктивізації оцінювання використовуються незалежні від викладачів та студентів засоби діагностики рівня підготовки студентів під час проведення підсумкового модульного контролю з окремих навчальних дисциплін;

– регулярно проводяться анонімні опитування студентів університету, за допомогою яких визначаються найбільш проблемні етапи контрольних заходів та узагальнюються пропозиції студентства щодо заходів з підвищення об’єктивності та прозорості модульного контролю;

– у весняному семестрі 2013-2014 н.р. з метою забезпечення прозорості навчального процесу впроваджено «Електронний журнал успішності» (ez.bsmu.edu.ua);

– на більшості кафедр запроваджена технологія он-лайн тестування на сервері дистанційного навчання БДМУ (moodle.bsmu.edu.ua).

В якому іншому навчальному закладі Буковини чи України існують подібні заходи?

“Допомога” при вступі до університету”.

Про яку “допомогу” на рівні університету може йти мова за сучасної системи вступу до ВНЗ та зовнішнього незалежного оцінювання? Більше того, останніми роками ми зарекомендували себе як навчальний заклад, який проводить найбільш прозорий вступ. Це доводять показники конкурсу, набору студентів на навчання (у порівнянні з 2009 роком кількість першокурсників зросла майже удвічі, а іноземних громадян – майже утричі), відгуки абітурієнтів та відповідні звіти громадянської мережі “ОПОРА”.

Університет застосував репресії до студентів під час розгону Євромайдану у листопаді 2013 року. Ректор категорично заборонив студентам виходити на страйк.

Наш університет один з небагатьох ВНЗ Буковини, який рішенням ректорату засудив протиправні дії підрозділу “Беркут”, вчинені на Майдані Незалежності у Києві 30 листопада 2013 р. Ми публічно на своєму офіційному веб-сайті про це заявили. Крім того, неодноразово наголошували, що в університеті гарантовано реалізацію конституційних прав студентів та викладачів вільно висловлювати, формувати свої думки, погляди, переконання та збиратися для мирного їх вираження. Це підтверджується і рішеннями ректорату і оголошеннями на нашому веб-сайті. Жодних стягнень чи відрахувань з політичних мотивів не було. Більше того, викладачі університету та студенти надавали медичну допомогу постраждалим безпосередньо на Майдані Незалежності. То про які репресії може йтися?

“Ректором було дано розпорядження закрити теоретичний корпус і утримувати студентів як заручників”.

Мав місце інцидент, коли вахтер навчального корпусу по вул. Богомольця, 2, злякавшись великої кількості людей, які намагалися проникнути в корпус, зачинив двері. Але не для того, щоб не випускати студентів, а для того, щоб запобігти потраплянню невідомих осіб в навчальні приміщення, де навчаються студенти, т.ч. неповнолітні. Пропускний режим в навчальних корпусах та гуртожитках завжди існував і він забезпечує безпеку осіб, що навчаються, та збереження матеріальних цінностей. А якими були б дії звичайної людини, коли б до її помешкання намагалися увірватися незнайомі люди? Згадаймо вахтера, який не пропустив стороннього чоловіка з вибуховим пристроєм в навчальний корпус університету по вул. О.Кобилянської, 42 в грудні 2012 року і зберіг тим самим життя багатьох людей. В процесі розвитку інциденту в навчальний корпус була допущена група мітингувальників (15-20 осіб), які мали змогу поспілкуватися з студентами нашого ВНЗ.

“Голову студентської ради БДМУ обрав ректор”.

Відповідно до Закону України “Про вищу освіту” та “Положення про органи студентського самоврядування в БДМУ” голова Студентської ради обирається на конференції студентів університету шляхом таємного голосування. Кандидатів на посаду голови Студради обирає конференція студентів факультету відповідно до регламентованої квоти, крім того кандидати мають бути затвердженими зборами курсів. Тому аргумент призначення на посаду голови Студентської ради ректором є цинічним наклепом, який можна легко спростувати відповідними протоколом Конференції студентського самоврядування.

У розсудливої людини виникне питання – чому в університет, в якому такі “нечувані побори”, “репресії” та “міліцейські відділки”, із року в рік вступає на навчання все більше і більше молодих людей, а вступна кампанія характеризується одними з найвищих конкурсів серед вищих медичних навчальних закладів України? Чому університет, в якому “узурпація влади” та “диктатура” займає провідні місця в міжнародних рейтингах?

Ми засуджуємо дії осіб, які прикриваючись іменем “народної студентської ради”, у цей нелегкий для країни час намагаються дискредитувати діяльність закладу, його керівництва та працівників, політизувати роботу БДМУ. Ми постійно докладаємо зусиль щодо покращання умов навчання та відкриті для публічної дискусії.

Співробітники БДМУ закликають засоби масової інформації, громадські організації, органи влади та громаду Буковини:

1. утриматися від поширення недостовірної інформації, яка завдає моральної шкоди честі та гідності людей, в т.ч. співробітників та студентів Буковинського державного медичного університету.

2. дотримуватися Конституції та законів України, кодексу професійної етики українського журналіста.

3. захистити права та інтереси Буковинського державного медичного університету та його працівників.

З глибокою повагою,

Співробітники БДМУ

5678_copy

Коментарі
  • Хочу отметить , что ректор Бойчук самый честный и прогрессивный ректор .

    • поэтому его и пытаются снять. Гора Сала хочет везде расставить своих и получать дань. Привык на таможне

  • Не надо было давать подписи людей из БДМУ . Это провокация опозиции. С ними теперь как с депутатами будут разбираться по- одному и угражать. Вы зря повелись…

  • Я ЗНАЮ ЩО ТВОРИЛОСЯ В УНІВЕРСИТЕТІ КОЛИ КЕРУВАВ ПІШАК ХАБАРІ БУЛИ СИСТЕМОЮ З ПРИХОДОМ БОЙЧУКА ПОВІТЕ ВСЕ ЗМІНИЛОСЬ ВІН ПРЯДНА ЛЮДИНА ЙОГО ПОВАЖАЮТЬ СТУДЕНТИ І ВИКЛАДАЦЬКИЙ КОЛЕКТИВ А ВЕСЬ ШУМ НАВКОЛО МЕДУНІВЕРСИТЕТУ ВИНИКЛА ЛИШЕ ТОМУ ЩО ПІШАК ВИРІШИВ ЛЮБИМ ШЛХОМ ПРИБРАТИ БОЙЧУКА В ВСКОЧИТИ В КРІСЛО РЕКТОРА АЛЕ ЦЬОГО НІКОЛИ НЕБУДЕ

  • Я працюю в БДМУ. Даю довідку: все що написано про ректора – фігня, все що написано про виакладачів правда. Ректор нормальний мужик, і він значно зменшив кількість хабарів, які завів Пішак. Згадайте при ньому як було. Ви скажете, що завжди на попередню владу спирають. Тоді факти: сім”я Пішака володіє відпочинковим комплексом, ресторанами, ще бізнеса, готель. Із зарплати ректора? А чому у наведеному вище листі не написали викладачі, що їх оббрехали, а тільки захищали ректора? Бо знали що над ними будуть сміятися. Я працюю на дрібній посаді, і грошей не беру. Знаю: є маса хабарників, але іще більше порядних викладачів. Я розумію, що гроші за іспит існували завжди. Але брати 10 гривень за пару??? Та цеж зовсім непотребство якесь.

  • Салагоре, а чому б борцям з корупціонерами не зайнятися справжніми хабарниками з партії регіонів, а саме паном Незборецьким, апетити якого не обмежуються сотнями гривень, а сягають тисяч у.о за прийом на роботу. Чому б не згадати йому, як всю дільничу службу міста заставляли ходити по квартирах і агітувати за Михайлішина замість безпосередніх обов’язків, а потім за це роздавали гроші. Але саме головне, що він некомпетентна людина, яка розвалює медичну галузь міста.

  • це реальні матеріали в віпоідну службу для вирішення криміналу а відносно медуніверситету іособисто бойчука повинні спрацювати юристи і матеріали в суд на пресу за наклеп і цих писк так писк тому що вони не преса а мошенніки до цугндри

  • В бдму та й в усіх медуніверситетах є чітко виражене “вадне коло”.З одного боку 70% студентів ні чорта не вчаться і мають надію за гроші здавати модулі і навіть на пари не ходять(здають по 10-30грн).А з іншого,наші “розумні” викладачі(40-50%) беруть хабарі і підтримують ініціативу цих же студентів-неуків.Так,що винні в корупції дві сторони. Звісно ж вигнати з БДМУ усіх неуків це не варіант це означає “викидати гроші”,а змінити звичку викладачів-хабарників нереально.Тому вся ця боротьба з корупцією буде ще дуже довгою і нудною,а зміни з’являться тоді коли люди зрозуміють лікарі їх калічать а не лікують.
    Правда є ще невелика надія на невелику частину дійсно чесних і порядних викладачів та студентів.(Вивчити все неможливо проте загальну базу і уявлення з усіх предметів потрібно знати!)

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини