Які смакові уподобання говорять про проблеми зі здоров’ям

18.12.2013

thumb-42cd3b5e8202ef745ebb333a97cb1bfcВчені склали список смакових уподобань, які залежать від стану організму.

 «Раптово з’явилася сильна тяга до якихось продуктів — це говорить про брак в організмі життєво важливих речовин, — попереджає дієтолог Людмила Денисенко. — Непереможне бажання їсти може говорити про брак кремнію (він міститься в горіхах, насінні , а також корисних речовин — триптофану, тирозину (містяться в оранжевих, зелених і червоних фруктах і овочах). У жінок обжерливість перед критичними днями свідчить про брак цинку (потрібно червоне м’ясо, морепродукти, листові овочі).

Але чому нас тягне до певних продуктів ?

Солодке

Ви в стресі? Адже глюкоза активно бере участь у виробленні гормону стресу — адреналіну. Тому при нервовому і розумовому перенапруженні цукор витрачається швидше, і організм вимагає нових порцій. Поїжте солодких фруктів.

Солоне

Якщо їжа весь час здається недосоленою, мова може йти про загострення застарілого запалення або появі нового осередку інфекції в організмі. Найчастіше ці проблеми пов’язані з сечостатевої системою — циститом, простатитом, запаленням придатків і т. д. Також на солоне тягне при зниженні імунітету.

Кисле

Сигнал зниженя кислотності шлунка. Таке буває при гастритах з недостатньою секреторною функцією, коли виробляється мало шлункового соку.

Гостреньке, пекуче

Синдром ледачого шлунка, який повільно перетравлює їжу. А прянощі — це хлист. Також потреба в гостренькому може сигналити про порушення ліпідного обміну і збільшенні кількості поганого холестерину. Гостра їжа розріджує кров, чистить судини.

В’яжучі

Якщо раптом нестерпно захотілося хурми, ваші захисні сили слабшають і терміново потребують підживлення. Продукти з терпким смаком сприяють поділу клітин шкіри (допомагають загоювати рани). Але в’язка їжа згущує кров — це може бути небезпечним для людей з підвищеним згортанням крові та схильністю до тромбоутворення (при варикозі, гіпертонії, деяких серцевих захворюваннях).

ВАЖЛИВО !

Якщо вся їжа здається вам прісною, позбавленою смаку, то мова може йти про форму депресії з порушенням смакового сприйняття. Іноді це говорить про порушення в головному мозку, коли зачеплені смакові нервові рецептори, повідомляє kp.ua.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини