Споживання риби в Україні скоротилось до 14 кг/душу населення
Українець з’їдає 14-14,5 кг риби та морепродуктів за рік при рекомендованій Всесвітньою організацією охорони здоров’я нормі в 16,9 кг.
У 1991 році (до розвалу СРСР) споживання риби та морепродуктів в Україні знаходилось на рівні 24 кг на душу населення. Значну роль в цьому відігравали «рибні дні» на підприємствах громадського харчування. Про це розповів Олександр Чистяков, голова «Асоціації рибалок України». «У 1991 році Українська РСР видобувала 1,1 млн тонн риби. Торік ― трохи більше 200 тис. У 1991 році імпорт морепродуктів і риби в продуктовому кошику українця становив 10%. Сьогодні цей імпорт становить до 85% і є основним наповнювачем продовольчого кошика, тільки 15% рибного продукту ― вітчизняного виробництва», ― сказав пан Чистяков. За його словами, у Японії споживання морепродуктів доходить до 70 кг на душу населення. Жителі північних країн (Норвегія, Швеція, Фінляндія) споживають близько 50 кг. За даними ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), в європейських країнах споживання цієї продукції на душу населення становить 19,6 кг.
Залишити відповідь