Як Чернівці путчило. Постскриптум. (додано ВІДЕО)

10.12.2013

 IMG_1942Кажуть,  результати Майдану 2004 року вкрали, що  стало зрозуміло з роками.  У Чернівцях Євромайдан вкрали за кілька днів. Прикриваючись романтичними студентами фракція Фронту змін  зробила все,  що могла, для того щоб захистити… але не євроінтеграцію, а власний політичний і економічний бізнес.  І підставили євроінтеграційний мітинг. Ті, хто ще у здоровому глузді і достатньо близько до подій чудово розуміють, що це саме так. Це не питання поглядів. Це факт.  

 

Пролог заколоту

Останнім часом  фронтовики терпіли одну поразку за іншою. Громаді міста повернули 5,5 гектарів землі, які колись придбав ринок  «Добробут» (бізнес, що контролюється опозицією).  Цікаво, що рішення суду на користь громади міста міські депутати від опозиції  назвали – рейдерством. А рейдер – хто?  Громада міста?  А де ж радість за місто, яке отримало додаткове джерело надходжень?    Щодня і досі бізнесмени від опозиції кладуть з цієї ділянки у кишеню тридцять тисяч гривень. Щодня.  І сито чавкають про інтереси міста.  Разом із ними вгодовані бомбонами ЗМІ.

Але хіба це все?  Підконтрольні фронтовикам структури звинувачують у незаконній вибірці гравію з берегів Прута. Втім,  ту ще відповідного судовго рішення немає.  Виникають питання і по законності зведення декількох багатоповерхівок фірмами братів Бурбаків.Звісно, що всі ці факти не проходили повз увагу громадськості, яка поступово починала усвідомлювати, що не така вже й наша опозиція біла та пухнаста. А пухнаста вона тільки в уяві ЗМІ. Але про їхню солодку  дієту ми вже згадували.

У цій ситуації для фронтовиків, як ковток повітря, потрібен був суспільно-політичний вибух. Тоді б замість розбору польотів по «Добробуту» і щоденним 30 тисячам гривень можна було б почати звичну пісню: ми хороші тому, що влада погана.  А може ви ще гірше?

 І тут, як у казино, поперло. І ставка була зроблена на трагедію, яка відбулася у Києві. Здавалося, яке відношення це має до місцевих розборок? Але фронтовики привязали. Передумовою  вибуху, як відомо, стало непідписання Президентом угоди про асоціацію з ЄС. Ну а сам вибух стався у Києві у ніч з 29 на 30 листопада, коли «Беркут» по-звірячому побив молодих протестувальників.

Вчасно зорієнтувавшись у ситуації, чернівецькі опозиціонери не дуже обтяжуючи себе роздумами про євроінтеграцію втиснули у резолюцію чернівецького народного віча, яке відбулося 1 грудня, пункт про відставку Віталія Михайлішина та виконавчого комітету. І вже надвечір привели людей під стіни Ратуші та спробували скликати сесію. Однак, депутатів катастрофічно не вистачало, тож день «Ч» перенесли на понеділок.   

 

Куй залізо, поки гаряче

2 грудня, як відомо, Ратушу взяли революціонери. По коридорах вешталися щасливі опозиціонери із стрічками.  Відомий факт, у Чикаго модна парочка  Бонні і Клайд брали банки, у Чернівцях депутати  Каспрук і Козлова вирішили взяти…. Ратушу. І де після цього Чикаго?  По коридорах ширяв буревісник революції Кобевко. Злочинну владу в особі звичайних чиновників переслідував незабутній голос Козлової. Хазяйським кроком ходив діловитий Каспрук. Добре хоч інвентаризацію не почав проводити.  Студенти стояли на вартах старанно, як новобранці. Але, на жаль, вони не знали до чийого війська вони записалися. IMG_1943

З самого ранку  Каспрук та Козлова випромінювали впевненість у тому, що настав час тріумфу. Але не знали про те, що настав час їхньої  ницості, коли вони підведуть ні в чому не винних наївних студентів під кримінальну справу.  Вони думали про Добробут в усіх сенсах.  Добробут політичний, фінансовий і безпосередньо милий їхньому серцю ринок «Добробут».  

У непростій ситуації під час погоджувальної ради,   Михайлішин взяв паузу і запропонував керівникам усіх фракцій скласти списки депутатів, які готові прийти на сесію. Приперті до стінки опозиціонери погодилися. Вже за годину  кворум був. Але на папері.

Заради досягнення успіху, фронтовики були готові на будь-які жертви. Каспрук навіть пообіцяв привезти з лікарні з переломом ноги депутата-свободівця Крохмаля.

Поки представники узгоджували текст звернення, секретар міськради Михайлішин спробував поспілкуватися з мітингувальниками на сходах Ратуші. Однак, агресивно налаштовані, підбурювані фронтовиками, молоді люди, фактично, слова йому не дали. У такій ситуації важко зберегти нейтралітет, поставитися до мітингу доброзичливо. Але Михайлішин цей нейтралітет зберіг. 

Ставало зрозуміло, що головна мета опозиції, мабуть, не звернення, і навіть не відставка, а провокація на силове вирішення проблеми. Що і мало б поставити крапку… у потрібному для опозиції місці.

Але вони прорахувалися з багатьох причин. Хоча б тому, що міліція самоусунулася від того, що відбувалося. Ніхто не хотів розгрібати.   Перед початком сесії, при повній бездіяльності правоохоронців, рада перетворилася на прохідний двір для «революціонерів» і чимось нагадувала фільми про жовтневу революцію. Треба віддати належне, Михайлішин  проявив спокій  і тоді коли у непростих умовах відкривав сесію, і тоді коли утримався від голосування за звернення, хоч за нього і проголосувала переважна більшість.

Фронтовики моментально зрозуміли, що натовп на вулиці не стійкий, може вдовольнитися цим зверненням та розійтися, тож нічого не залишалося, як йти у ва-банк. Каспрук попросив перерви. І через півтори хвилини немов за помахом чарівної палички, усі виходи з сесійної зали були заблоковані студентами.  






 

Живий щит для політичних спекулянтів

deкасперaultНа прес-конференції 5 грудня Олексій Каспрук флегматично вішав локшину на вуха, що студентами ніхто не керував, вони за власної ініціативи захопили другий поверх Ратуші, і взагалі ніякого блокування не було – депутати могли вільно виходити із сесійної зали. Але факти говорять зовсім про інше. Ще до початку сесії депутат-фронтовик Микола Салагор, інструктував групу студентів, хто, де має стояти, і що вигукувати.

За спинами студентів у входу до сесійної зали постійно перебував ще один фронтовик, депутат Першотравневої райради Мирослав Гуцул, який підбадьорював студентів істеричними вигуками: «Стояти до кінця! Нікого не випускати! Михайлішина у відставку!». До нього періодично приєднувався Сергій Лазарєв та інші однопартійці.

Розрахунок був досить простий: у деяких провладних депутатів не витримають нерви, і вони спробують силою розблокувати вихід із зали. До речі, цікаво, у перші ряді блокувальників поставили молоденьких дівчат, невпевнений, що їм по вісімнадцять було. Адже двічина, яка озвучила вимогу про зняття Михайлішина   повідомила, що вчиться на другому курсі (порахуйте). Погодьтеся, чудова картинка для телекамер, якби  кремезні депутати почали штовхати тендітних студенточок. Не відмиєшся.

До речі, студенти якийсь час відмовлялися випускати жінок-депутатів до туалету. Саме після цього їх колеги чоловіки почали на підвищених тонах спілкуватися із студентами, і пояснювати, що так навіть чеченські терористи не поступали. Коли ж блокування затягнулося, роль інструкторів на себе вже у сесійній залі взяли на себе опозиціонери Олег Стецевич та Наталія Козлова.

 Михайлішин та деякі депутати таки спробували переговорити зі студентами. Виявилося, що більшість з них з інших міст, і дехто навіть у Чернівцях не навчається. Ну а на логічне питання, чим їм не догодив Михайлішин, вони вмикали режим «зомбі» і вимагали його відставки. А хто зомбував? Про це повідають відеокамери.

Після тривалих переговорів та зачитування студентам прийнятого звернення, блокаду було знято. Хоча молоді люди пообіцяли прийти у вівторок. Не прийшли… Мабуть зрозуміли, на догоду кому пішли їхня сміливість. 

Пізно пити «Боржомі», коли нирки відвалилися

 Фронтовикам вдалося зібрати потужний кулак, який міг би нанести нокаутуючий удар міській владі.  Але кулак був стиснутий день-два. Нещирість їх намірів призвела до того, що у ролі ляльок чужого театру  студенти виступили саме на такий  короткий термін. 

3 грудня під Ратушею не було жодного пікетувальника.   Сесія ж продовжила роботу у звичному режимі.

На вже згаданій прес-конференції Олексій Каспрук відхрестився  від організації блокування та вихваляв високу громадянську свідомість студентів. Зауважимо, і те, і те йому вигідне. І не взяти провину на себе, і “красиво” звалити її на молодь.

Тим більше, він вже тоді розумів, що студенти у захисті їхнього бізнесу їм не помічники. Особливо після того, як студентській страйком ЧНУ засудив понеділкове блокування міськради, яке не мало нічого спільного з євроінтеграційними прагненнями українців, а було всього лише спробою захопити владні кабінети.

 Ще зауваження.  Коли Каспрук казав, що не буде висувати свою кандидатуру на секретаря ради, то явно лукавив. Якби 31 депутат проголосував за відставку Михайлішина, то ці б люди підтримали і Каспрука. А посада секретаря, зручний трамплін для стрибка у крісло мера.  Але не пролетіти б. 

 Андрій Струм

Коментарі
  • ну якими ж ще категоріями може мислити цей проданівський (у всіх сенсах) сайт, як не бізнесовими. У тих же головах нічого іншого немає – тільки гроші, бізнес і інтереси. Про честь, правду і гідність не чули…

  • Я чесно здав студентів, а коли вони не захотіли взяти на себе відповідальність за блокування, на яке їх підбив я, то сказав, що вони злили майдан. Честь правда, гідність…

  • Станіславський сказав би: Вірю. Це дзеркало того,
    що насправді відбувалось.
    ВАНЯ переплутав трохи: його слова “с точностью наоборот ” відносяться до Каспрука та хто з ним.
    Отаке : раніше гроші йшли їм в карман з Добробуту,
    а тепер- громаді міста. Луснути можна.
    Є від чого , щоб опозицію путчило.

  • Це той Кобевко , що брав гроші, – буревісник
    революції? ” Чесна революція” – нічого не скажеш.

  • В этом рассказе замалчиваются еще несколько известных людей организаторов. Город должен знать своих “героев”.Вот они: Коломиец Олексей партия УДАР. Бывший член исполкома, бывший депутат’ бывший член партии Наша Украина, бывший дирктор ПАКО раздававший на выборах гречку и сахар. Теперь все поменялось “бедный представитель опозиции” вывел в офорты весь свой бизнес. Зачем платить налоги в своей Украине лучше их вообще не платить. Дом, в котром живет этот представитель опозиции имеет 800 м с крытым бассейном.Коломиец подстрекал молодежь к противоправным действиям, после открытия уголовного дела исчез.Ау! Где ВЫ? Наверное на Гоа-там вы последнее время отдыхаете несколько раз в году и боретесь за народ и его благосостояние.

  • Почему-то автор забыл также назвать еще одного революционного командира из ФРОНТА ЗМИН генерала СОЛОГОРА. Одетый по-форме с армейской выправкой и таким же комадным голосом бывший руководитель таможни отдавал приказы молодежи блокировать депутатов в сессионном зале. Только мог ли он не знать, чем может закончиться для молодых людей этот штурм, который тянет на от трех до шести лет. Конечно знал …поэтому после команды котрую зафиксировали камеры исчез с поля зрения…. Находился на первом этаже и в коридорах. Состоявшаяся беседа(тетатет) с представтелями силовых структур и прокурором умерила пыл командира и……как в сказке двери были разблокированы и молодежь начала расходиться.

  • На войне как на войне,а революция предполагает четкое руководство и расстановку сил. Так и было…Депутаты облрады ФРОНТ ЗМИН (Курко ,Юлик,СОЛОГОРА)руководили молодежью от кабинета на первом этаже до хода в сессионный зал. На входе отвечали за действия молодежи депутаты первомайской районной рады: Гуцул Мирослав(истерические крики и призывы не выпускать никого), МАковийчук прославился собиранием подписей за розпуск рада в 2011 году), Кокош Филип юрист(странно что не знал про статю уголовного кодекса стоял у двери),Бажескул Георгий сидел в зале и вместе с Пилипчуком(продьюсер Федорука) руководил детьми.Обшанский интелигент миссия созерцания за событиями в зале. Депутатами районниками руководил Каспрук и Мария Порчук(парочка в прошлом) по телефону.

  • 30 сентября 2010 в ГЕрмании более 400 человек пострадали при столкновении с ПОЛИЦИЕЙ В
    ШТУТГАРТЕ, среди них 50 школьников.
    Они митинговали против реконструкции местного
    вокзала.
    ПОЛИЦИЯ ПРИМЕНИЛА СЛЕЗОТОЧИВЫЙ ГАЗ И ВОДЯНЫЕ ПУШКИ,
    МИТИНГУЮЩИХ – В ЕВРОПУ,

  • Воронцов – стукач. І сайт такий. Невже Продан Вася також такий? Що скаже його дружина Оксана з УДАРу

  • Це називається, не вірь своїм очам. Є ВІДЕО,
    ЯКЕ НЕ ДАЄ ЗБРЕХАТИ ВОРОНЦОВУ.
    ПРОТИ ПРАВДИ НЕ ПІДЕШ, До чого тут стукач?.
    Люди не сліпі і не глухі, всю правду
    знають і так, один одному переказують.

  • Мене мало не знудило (останнє відео) коли ЧМО у кепці жує крекер і з забитим ротом хамить нашим місцевим журналісткам! Це рівень культури? Це зараз такі студенти? O tempora, o mores!

  • Подивилася екранізований виступ Кобевка, так він справжній дибіл! Як взагалі на цього недоумка ще хтось звертає увагу? Він сам себе оцінив і показав свою продажну суть. І ця істота ще хоче впливати на маси? Гидота!

  • Може і ДІЙОВІ ОСОБИ ЦИХ ВІДЕО ” ЗАКАЗУХА.”
    Це називається: не вірь своїм очам і ушам.
    Це дуже добре, що 2015 рік – не за горами,
    поживемо- побачимо. Може , ви щось виборите
    від ЄС і людям буде краще?
    Вже одного разу опозиція була при владі,
    на жаль, запісяла всю країну.

  • Зачем великому боксёру большая политика?
    Не надо ему садиться ” не в свои сани”.
    Он не оратор, не знает экономики
    и т.д.
    Это” беда, коль пироги начнёт печи сапожник,
    а сапоги тачать пирожник”.

  • Це еліта нашого міста? Ці брюхасті з істеричними воплями , наглі хапуги? На все згодні – тільки
    до корита. Це що початок кінця світу?

  • стоит почитать ссылку для объективности восприятия событий сказав:

    “Временная администрация”
    “Проблема Украины в том, что у неё нет власти. ”
    “На Украине сотнитысячные демонстрации, со своими политическими требованиями происходят сейчас – в декабре 2013″….”В Турции сотнитысячные демонстрации, со своими политическими требованиями происходили в июне 2013”

    http://sokol-ff.livejournal.com/661382.html

  • “Настоящий лик фейковой революции” – расписано и расставлено все по полкам. Просто класс!

  • В статье “Настоящий лик фейковой революции” – расписано и расставлено все по полкам. Просто класс!

  • отличная статья, жаль что никто не пишет так объективно про наших последователей Вседорука((((

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини