Іван Мунтян: Вирішення ключових для життєдіяльності територіальних громад питань все ще відбувається на центральному рівні

18.11.2018

Засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування на тему «Проблемні питання децентралізації влади та забезпечення фінансової спроможності територіальних громад» відбулося сьогодні, 15 листопада, за сприяння Чернівецького регіонального відділення добровільного об’єднання органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України». Участь у засіданні взяв голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян.

83728

Так, звертаючись до народних депутатів України Миколи Федорука та Максима Бурбака посадовець акцентував увагу на проблемних питаннях, що виникають у процесі реформування системи місцевого самоврядування, а також закликав народних обранців та їх колег наповнити реальним змістом процес передачі повноважень з центру в регіони.

«Адже нині вирішення ключових для життєдіяльності територіальних громад питань все ще відбувається на центральному рівні. Так, з одного боку місцеві громади, зокрема, новостворені об’єднані територіальні, почали отримувати більше коштів. Але якщо взяти до уваги розрахунки, якими керується центр під час надання громадам субвенції з держбюджету на утримання установ освіти та охорони здоров’я, одразу стає зрозуміло, що фінансування є недостатнім. Тобто у такий спосіб центральні органи влади фактично передають на місця не повноваження, а відповідальність за прийняття досить непопулярних рішень щодо оптимізації структури навчальних та медичних закладів. Такі кроки навряд чи отримають схвалення з боку громади, адже для адекватного проведення будь-яких реформ, що зачіпають інтереси людей, необхідний перехідний період та належна увага до потреб громадян з боку держави», – наголосив Іван Мунтян.

Також як приклад непродуманої передачі окремих повноважень на місця Іван Мунтян навів ситуацію із внесенням змін до Податкового та Бюджетного кодексів України, відповідно до яких місцеві ради при формуванні дохідної частини своїх бюджетів повинні фактично підвищити орендні ставки для державних лісогосподарських підприємств за користування землями лісового фонду.

«Для багатьох гірських районів Карпатського регіону нашої Батьківщини, залісненість території якого складає 50 відсотків, ці підприємства і без того є найбільшими платниками податків та єдиними роботодавцями для тисяч людей. І добре, якщо в процесі формування бюджетів голови громад порозуміються з керівниками лісогосподарських підприємств і піднімуть ставки на десяті долі відсотка. Водночас ми не можемо бути впевненими, що хтось не втримається від спокуси ухвалити відверто популістське рішення щодо суттєвого підвищення плати за землекористування, яке поставить той чи інший держлісгосп на межу банкрутства. У свою чергу у разі поширення такої практики вся лісова галузь опиниться на межі виживання, що аж ніяк позитивно не відобразиться ні на місцевих бюджетах, ні на економіці держави в цілому», – зауважив голова крайового парламенту Буковини.

83726

На завершення Іван Мунтян додав, що нині об’єднаним територіальним громадам може стати у нагоді європейський досвід залучення як бюджетного, так і позабюджетного фінансування через участь у реалізації різноманітних транскордонних проектів та програм. Ефективним інструментом для цього, на думку посадовця, є обласні агенції регіонального розвитку, які можуть надавати підтримку об’єднаним громадам у їхній проектній діяльності та залучати ресурси міжнародних фондів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини