НКРЕ порадила Каспруку звільнити начальника водоканалу, але він проігнорував рекомендацію Нацкомісії

09.11.2018

проданНа даний момент «Чернівціводоканал» є одним з найпроблемніших комунальних підприємств міста на яке з міського бюджету виділяються сотні мільйонів гривень. Так звані професіонали, які його очолювали за часів екс-мера Олексія Каспрука не те, що не змогли покращити ситуацію, а завели підприємство у ще більш глибоку кризу.

Нині водоканал очолив Борис Максимюк і перед ним стоїть непросте завдання зменшити кількість витоків у трубах. А також нарешті розпочати масштабний проект заміни мереж в рамках німецького кредиту. Про це в ефірі програми «Чия правда» розповів секретар Чернівецької міської ради Василь Продан.

«За останній час для підприємства виділялося по 100 мільйонів гривень на рік. Це більше, ніж виділяли на ремонт доріг за останні три-чотири роки.

Звичайно, там треба наводити лад. На жаль, за останні роки такого не відбувалося, витоки як були, так і залишилися. На сьогоднішній день близько 100 витоків сталося по місту. Тобто, якщо в день ліквідовувати по 5-7 витоків, за умови, що не станеться десь новий витік, це на місяць роботи. Потрібно оптимізувати всі витрати підприємства, усунути всі прориви і все відновити», – зазначив Василь Продан.

Також Василь Продан обурився тим, що усунутий за бездіяльність колишній міський голова Каспрук за чотири роки керування Чернівцями нічого не зробив, щоб місто нарешті почало освоювати багатомільйонний кредит німецького державного банку на масштабну заміну водопровідних мереж.

«Скільки ми вже чули про цей кредит, однак на сьогоднішній день жодних реальних кроків по тендерах, по заміні обладнання, по заміні труб ще не зроблено. На сьогодні відбуваються лише роботи по документації. Я не знаю, чому це тягнеться вже 10 років.

Я думаю, що найближчі тендери по заміні труб можуть відбутися тільки навесні. Але цей проект нам потрібен, тим більше, що це не гарантія під майно громади, як в інших кредитах, повернення кредиту гарантує уряд.  І кредит під абсолютно низькі відсотки. Тож потрібно його реалізовувати, і таке завдання стоїть перед керівником водоканалу», – повідомив секретар міської ради.

Водночас, він нагадав чернівчанам, що попередні керівники підприємства, яких призначав Каспрук безвідповідально ставилися до своєї роботи, а одного з них Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕ) навіть рекомендувала Каспруку звільнити через непрофесіоналізм, однак екс-мер приховав цю інформацію від депутатів міськради.

«Два попередніх керівники Водоканалу Дзедзик та Чабан не були чернівчанами, вони приїхали з міста Рівне, і до своєї роботи ставилися відповідно. І при Дзедзику, і при Чабані не була подана інвестиційна програма. Мало того, коли я тепер переглядаю протоколи засідання комісії по НКРЕ, то на одному з таких засідань комісія рекомендувала міському голові поставити перед депутатським корпусом питання про звільнення пана Дзедзика, як людину, яка не відповідає займаній посаді.

Ви чули, щоб на сесії це питання піднімалося? Якби я зараз не розглянув ці протоколи, то так би й цього ніхто не знав. При цьому, нам постійно розповідали, що це професіонал.

Керівником водоканалу має бути людина, яка живе цим, яка проводить на роботі весь свій час і розуміє, що вона робить. Має бути господарник, який розуміє, що це таке. Я впевнений, що новий керівник водоканалу зі своїми завданнями впорається», – підсумував Василь Продан.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи