Оксана Продан закликала прем’єра скасувати антиконституційні постанови Уряду щодо перевірок підприємців з додержання трудового законодавства

19.07.2018

Оксана ПроданЙдеться про постанови Кабміну №96 від 11 лютого 2015 року та №295 від 26 квітня 2017 року, якими визначаються повноваження Державної служби з питань праці та порядок здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю.

«Ці нормативні акти суперечать статті 19 Конституції України, яка визначає, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України», – зазначено у звернення народного депутата України Оксани Продан, адресованого прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману.

Також у депутатському зверненні наголошується на тому, що зазначені постанови уряду суперечать нормам цілої низки Законів України, а саме: «Про державну службу», «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про запобігання корупції». Більше того, вони створюють умови для корупції, адже контролери наразі можуть вимагати від підприємців надання в стислі терміни будь-яких документів, погрожуючи покаранням у вигляді штрафів на суму від 96 000 грн.

Відтак Оксана Продан закликала Уряд терміново переглянути або скасувати дані постанови.

Крім того, законодавець закликала уряд зобов’язати Мінсоцполітики переглянути або скасувати накази цього відомства на виконання зазначених постанов уряду.

Зокрема, йдеться про наказ №866 від 24 квітня 2017 року «Про затвердження форми та опису службового посвідчення інспектора праці», а також про наказ №1338 від 18 серпня 2017 року «Про затвердження форм документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування інвалідів».

Раніше Оксана Продан виступила ініціатором законопроекту №5711 про зниження штрафів для роботодавців, який успішно пройшов розгляд на засіданні профільного парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

«Сьогодні для роботодавців діють драконівські штрафи в 96 000 – 320 000 грн. Для підприємців – це «смертна кара», щоб заплатити такий штраф, багатьом з них потрібно продати житло, авто, цінні речі. Про який розвиток економіки можна говорити за таких умов? У контролерів сьогодні розв’язані руки, вони що хочуть, те й роблять, підприємці у них на «гачку». Буквально на днях був затриманий головний державний інспектор Головного управління Держпраці в Київській області. Його підозрюють в отриманні значного хабаря за те, що він начебто пообіцяв не накладати штраф. І це не поодинокий випадок по всій Україні. Це негайно треба припинити», – зазначила Оксана Продан.

Нагадаємо, законопроект №5711 підтримали міські ради, громадські організації, підприємницькі асоціації по всій Україні. На його підтримку до парламенту надійшло понад 40 колективних звернень – від Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької, Чернігівської, Черкаської, Сумської, Кропивницької, Охтирської міських рад. Також законопроект має підтримку від Федерації роботодавців України, Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України та інших.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини