Невразливий Бурбак, або Як поцупити мільйони держкоштів без наслідків

01.04.2018

бурбакГлава фракції «Народний фронт» Максим Бурбак подав електронну декларацію про доходи за 2017 рік і здивував своєю щедрістю. Практично все, що було «зароблено і нажито непосильною працею» він переписав на свою дружину.

В цілому, депутат задекларував свою зарплату в розмірі 260 тис. гривень, 2 автомобілі, 2 квартири, 1 земельну ділянку і номер в готелі «Київ», який орендує.

Дружина політика виявилася куди заможнішою – її дохід склав 1 млн. гривень, а грошові заощадження: 28 тис. доларів і 19 тис. євро готівкою і 1,2 млн. гривень в “Укргазбанку” і 369 тисяч гривень”Приватбанку”.

Також дружина Бурбака володіє 5 об’єктами комерційної нерухомості, 2 квартирами, будинком, ділянкою, 4 авто і 8 причепами до них.

Якщо підсумувати грошові багатства подружжя Бурбаків, то за рік вони розжилися більш, ніж на 5 млн. гривень.

Звідки гроші, – запитаєте ви? Від держави, – відповідаємо і пояснюємо як таке можливо на реальних прикладах і фактах.

«Украерорух»

«Украерорух» прибуткове державне підприємство, що відповідає за безпеку польотів в українському небі. Цю контору протягом останніх 4 років курує особисто Максим Бурбак.

Ще будучи міністром інфраструктури, на підприємство були працевлаштовані «правильні» люди, які і до цього дня «правильно» розпоряджаються заробленими «Украерорухом» коштами, а також надходженнями на рахунки підприємства з державного бюджету.

Останній, мабуть, найяскравіший приклад розпилу коштів, який просочився у ЗМІ, – це історія з «Платинум банком».

Нагадаємо, що напередодні падіння банку на його рахунку було перекинуто понад 404 млн. грн «Украероруху». Сталося це всупереч наказу Мінінфраструктури, яке своїм листом заборонило керівництву підзвітних підприємств переводити гроші на рахунки комерційних фінустанов.

Переказ коштів здійснювався безпосередньо тими людьми, які і сьогодні продовжують працювати на керівних посадах в «Украерорусі». І це на тлі розслідування щонайменше трьох кримінальних справ трьома правоохоронними органами саме за цими фактами.

Так, в Нацполіціі зареєстровано кримінальне провадження № 42017111100000022. В рамках його розслідування, слідчі недавно отримали доступ до документів Міністерства інфраструктури. Правоохоронці підозрюють службових осіб «Украероруху» у зловживанні владою і перевищенні службових повноважень.

Суть кримінальної справи зводиться до того, щоб з’ясувати, на якій підставі і ким приймалося рішення про перерахування близько півмільйона гривень «Украероруху» на рахунки «Платинум банку», який “лопнув” буквально відразу після цього, «перерозподіливши» таким чином держкошти в кишені потрібних людей.

У Генеральній прокуратурі розслідують аналогічну справу. Номер виробництва – №42017100000000118. Перебуває вона у САПі. Факти вивчаються ті ж і підозри на адресу службових осіб «Украероруху» аналогічні тим, що є і у слідчих поліції.

Але, крім цього, прокурори ще мають намір вимагати відшкодування завданих злочинними діями чиновників «Украероруху» збитків державі.

Але на цьому теж не все!

Факти виведення коштів «Украероруху» на проблемний «Платинум банк» розслідує ще й НАБУ – у рамках кримінального провадження № 52017000000000756.

При цьому, жодне з трьох силових відомств досі не ініціювало відсторонення підозрюваних чиновників «Украероруху» від займаних посад на час слідства. Більше того, нікому з них до цього дня так і не була вручена підозра, хоча дані  події відбувались ще у 2016 році.

Вся причина в тому, що в гальмуванні цього слідства зацікавлений особисто Максим Бурбак, адже всі підозрювані у вище перерахованих справах – його люди, які і сьогодні приносять йому “в зубах” щомісячний дохід від роботи у  «Украерорусі».

Адміністрація морських портів України

Держпідприємство «Украерорух» виявилося не єдиним підприємством, де Максим Бурбак зберіг свій вплив після того, як покинув пост Міністра інфраструктури в кінці 2014 року.

З Адміністрацією морських портів України, за дивним збігом обставин, сталася та сама біда, що і з «Украерорухом».

«Порти» аналогічно перерахували на рахунки «Платинум банку» напередодні того, як той “лопнув”, суму майже в 415 млн. грн. Як і в ситуації з «повітряним» підприємством, на «морському» донині теж трудяться вірні піддані Бурбака, яких він покриває перед силовиками.

Таким чином розкрадання бюджетних грошей в розмірі понад 800 млн. грн. протягом більш ніж півтори роки, ніхто толком не розслідує. За це ніхто не сів у в’язницю і ніхто не компенсував державі втрати.

Зате Максим Бурбак за коштами наближених людей і десятки офшорних компаній успішно профінансував і політичну силу Яценюка, і Банкову, ну і, звичайно ж, про себе не забув.

Що далі?

Поки Бурбак зберігає досить стійке своє становище, в АМПУ та в «Украерорусі» всіляко намагаються позбутися його впливу.

Колектив держпідприємства висловив недовіру людям Бурбака – директору Бабейчуку, заступникам Даценко, Шевчуку, Мельникову і Гомболевській.

Люди вимагають від міністра інфраструктури їх звільнення і просто відмовляються працювати в корупційному лігві «Народного фронту».

Але Омелян не в змозі прийняти вольове рішення і призначити нове керівництво на цих держпідприємствах, так як теж є ставлеником Бурбака і, по суті, вступив з ним у кримінальну змову.

Сам Бурбак, тим часом, збагачується на податках українців і ні краплі не бентежачись при цьому, купує все  нові квартири і машини.

Валентин Абрамов

Джерело: from-ua.com.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи