Як виглядає зрада виборців? Юлія Сафтенко розповіла чому не підтримала звернення щодо побиття активістів у Києві

16.03.2018

сафтенко 2Депутат Чернівецької міської ради, начальник міського управління культури Юлія Сафтенко так і не змогла аргументовано пояснити чому вона не проголосувала за звернення щодо засудження силового розгону мирного протесту 3 березня у Києві.

Нагадаємо, що на останній сесії міськради громадські активісти закликали депутатів висловити свою чітку позицію щодо подій у столиці України. Однак, для прийняття згаданого звернення не вистачило п’ятьох голосів. Не проголосували за нього голова фракції БПП «Солідарність» Василь Максимюк, орієнтовані на «Народний фронт» члени «Самопомочі» Олександр Ставчанський та Віталій Матвієнко, мер Олексій Каспрук та депутат від «Народного контролю» Юлія Сафтенко. Зважаючи на те, що саме «Народний контроль» був одним з ініціаторів розгляду цього звернення, то зрозуміло, що Сафтенко одразу ж виключили з фракції.

Сама ж Юлія Костянтинівна переконує, що з фракції вийшла за власним бажанням, а у тому, що своєю позицією, фактично, благословляє побиття поліцією людей, не вбачає жодних проблем. Адже на її думку з такими питаннями мають розбиратися суди.

«Я проти того, щоб застосовувалася сила. Але ми живемо у демократичному суспільстві. Ми маємо по демократичному все вирішувати. У нас єдина інстанція, яка може розсудити хто правий, а хто ні – це суд. І коли депутатський корпус звернення на себе бере відповідальність і підмінює поняття – я проти цього. Я проти популістичних звернень», – зазначила під час сьогоднішньої прес-конференції Юлія Сафтенко і додала, що їй не подобалися деякі формулювання у зверненні. Якщо так, то чому вона під час розгляду не внесла свої пропозиції, не запропонувала оголосити перерву та доопрацювати текст. Як стверджує сама Юлія Сафтенко, текст звернення їй показали за декілька хвилин до голосування і вона не встигла нічого зробити.

У свою чергу активіст та співавтор документу  Юрій Афонін зазначає, що депутатка каже неправду, адже він за декілька днів до розгляду розіслав це звернення усім депутатам міської ради.

Щодо суду і популізму, то давайте згадаємо грудень 2013 року, коли Чернівецька міськрада прийняла звернення, яке засуджувало побиття студентів на Майдані. Тоді це було висловлення громадянської позиції депутатського корпусу і Сафтенко не називала те звернення популістичним.

Але пройшло трохи більше чотирьох років і позиція Юлії Костянтинівни суттєво змінилася. Як не намагалася Сафтенко сьогодні доводити, що за нею ніхто не стоїть, причини її метаморфоз очевидні:  після того як вона очолила міське управління культури, змушена голосувати так як хоче влада, а не чернівчани.

До речі, сьогодні Юлія Сафтенко, заявила, що не складе депутатській мандат, бо, нібито, не хоче зраджувати своїх виборців, які у неї повірили. Однак, саме її виборці прийшли в сесійну залу просити засудити те, що в правовій демократичній державі поліція б’є та ставить на коліна мирних протестантів. Але, можливо, зрада своїх виборців, на думку пані Юлії, виглядає якось інакше.

Андрій Тисовський

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини