В поліції за півроку розслідування так і не побачили погроз журналістам на Заставнівщині (відео)

28.12.2017

РевуцькийМайже шість місяців поліція розслідувала напад на журналістів, який був зафіксований на камеру

Ще 5 липня, під час зйомок в селі Репужинці Заставнівського району, на журналістів телеканалу «Чернівецький промінь» напав неадекватний чоловік, який погрожував журналістам фізичною розправою.

Незважаючи на те, що майже увесь конфлікт був відзнятий на дві камери розслідування тривало майже пів року. Але й за цей час слідчим поліції так і не вдалось побачити в діях Віктора Ревуцького погроз журналістам, адже розслідування велось лише за статтею 171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Натомість слідчий забув про статтю 345-1 ККУ (Погроза або насильство щодо журналіста), яка передбачає більш жорстке покарання ніж стаття 171. До речі, в офіційному повідомленні нацполіції також визнають, що були погрози фізичної розправи, але чомусь дії були, а ось кримінального провадження немає.

Випадковість це чи певний збіг, ми спробуємо дізнатись згодом. Адже усі пам’ятають, що обвинувачений колишній працівник міліції, і працював у тому ж райвідділі де проводили слідство. Більше того і голова райради Сергій Капіцький, і голова РДА Юрій Кітар тоді не тільки не засудили напад на журналістів, а ще й стали на захист «тітушки» Ревуцького

«Це Вас навчіть порядку і правилам. Я не знаю в якому районі ви собі так позволяли, але в Заставнівський район ви так більше заїжджати не будете», – відповів тоді журналістам Капіцький коментуючи напад.

Зрештою справу таки відправили в суд, знову таки Заставнівський, де у того ж Ревуцького за роки роботи в міліції звісно ж маються зв’язки.

Подаємо офіційне повідомлення відділу комунікації Нацполіції Чернівецької області.

У Чернівецькій області працівники Заставнівського відділення поліції довели провину жителя Репужинців, котрий перешкоджав знімальній групі телеканалу «Чернівецький промінь» здійснювати професійну діяльність. Міру покарання за вчинення даного правопорушення визначатиме районний суд.

Повідомлення про перешкоджання роботі журналістів надійшло до поліції 5 липня цього року. Виїхавши на місце інциденту, слідчо-оперативна група Заставнівського відділення поліції встановила, що 47-річний житель села Репужинців дійсно намагався припинити знімальний процес і погрожував працівникам телеканалу фізичною розправою. Користуючись авторитетом серед односельців, зловмисник залучив до своїх протиправних дій місцевих активістів і жителів села.

6 липня за даним фактом Прокуратура Чернівецької області внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України. Крім цього, було відкрито кримінальні провадження щодо побиття активістів під час вказаного інциденту.

Оскільки в сутичці і в перешкоджанні роботі знімальної групи брала участь велика кількість людей, слідчим довелося докласти багато зусиль, щоб з’ясувати всі обставини правопорушення та протиправність дій його учасників.

Як зазначив начальник Заставнівського відділення поліції Петро Токар, довести провину порушника вдалося завдяки повній відеофіксації його дій. Це дало змогу чітко встановити, що йдеться саме про перешкоджання професійній діяльності журналістів, а не будь-яке інше адміністративне правопорушення.

21 грудня поточного року винній особі оголошено підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України. Підозрюваний визнав провину та пояснив свою поведінку імпульсивним збудженням, оскільки вважав дану відеозйомку несанкціонованою. 22 грудня вказане кримінальне провадження направлено до Заставнівського районного суду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини