Недружній натяк: дублер для Каспрука

13.12.2017

романчишинПісля обрання Василя Продана секретарем Чернівецької міської ради місцевий політикум застиг в очікуванні чергової серії протистояння команди «Рідного міста» і групи Максима Бурбака. Оскільки наразі значно змінилась диспозиція сил у Ратуші, тепер незрозуміло хто в Чернівцях влада, а хто — опозиція.

Неофіційна опозиційна більшість формалізувала свою владу у стратегічній посаді секретаря міської ради для свого лідера Василя Сафроновича. У такому незрозумілому, дещо «гідбридному» розкладі найвигідніше для позиціонування — місце популістів, групи депутатів, яка займається критикою виконавчої влади. За цю електорально вигідну роль буде вестися боротьба між усіма силами, але фаворитом у ній може стати команда «Народного фронту», яка володіє достатнім для цього фінансовим, медійним і політичним ресурсом.

У боротьбі за роль головної опозиції в Чернівцях можемо очікувати появи нових гравців. Зрозуміло, що «головними опозиціонерами» не можуть бути ані міський голова Олексій Павлович Каспрук, ані тепер уже секретар міської ради Василь Сафронович Продан. Це звільняє поле для появи їхніх політичних дублерів, які трималися в тіні або на других ролях у драматичній дихотомії Продан—Каспрук.

Нині у стосунках чернівецького міського голови і новообраного секретаря панує найвищий рівень показного миру. Хоча обізнаним людям прекрасно зрозуміло, що це просто період перегрупування сил.

Наразі Василь Сафронович відходить від довгоочікуваної «перемоги» і переходить від ролі неформального керівника міста до ролі публічного чиновника. Поки Продан переживає цей когнітивний дисонанс, його опонент і безпосередній керівник Олексій Каспрук не гребує легким тролінгом — з розряду, «а не зайнявся би наш новообраний секретар бездомними собаками чи дах би десь не полагодив?» Зрозуміло, що так довго не триватиме і на кожний закид буде своя відповідь-«ответочка». А поки публічно ображати один одного посадовцям не comme il faut, настає зоряний час їхніх політичних дублерів.

У групі «Рідне місто», не дивлячись на сойм серйозних фігур, більше немає людей, які б могли виконувати формальні і, головне, неформальні функції Василя Продана. Хто б не став наступним керівником найбільшої фракції міської ради — ця людина буде мати лише номінальну, а не реальну владу в Чернівцях. Зовсім інша ситуація в таборі Максима Бурбака: незважаючи на невигідну ситуацію, в ньому відбувається перегрупування сил і намічається динаміка зростання. Саме зараз фактично вибудовується команда «Народного фронту» з числа чиновників, багатих людей та на уламках фракцій «Солідарності» і «Самопомочі», де засіли «зозулі» Бурбака, оформлені у міжфракційне об’єднання «Спільними зусиллями захистимо Чернівці».

Розбудовою опозиційно налаштованого (sic!) «Народного фронту» займеться не міський голова, а новий фаворит Максима Бурбака Андрій Романчишин. Ставка на Романчишина — це не зовсім дружній натяк Олексію Павловичу з боку його однопартійців. Саме фігура Романчишина розглядається якщо не як заміна Олексію Каспруку, то принаймні як його дублер, котрий має чітко і якісно виконувати вказівки Максима Юрійовича та артикулювати політичні меседжі народного депутата.

В Олексія Каспрука завжди залишається шанс залишити електоральних аутсайдерів із партії Арсенія Яценюка і розпочати власну гру. «Точкою зборки» для нової команди мера може стати партія «Сила людей» або інша «чиста» політична структура без попередньої історії. Але сьогодні про це говорити ще рано і стан Максима Бурбака зберігає показову єдність. Наразі невелика група «фронтовиків» під керівництвом Андрія Романчишина фактично позбавила суб’єктності фракції «Солідарність» і «Самопоміч». Вона має непогані стартові позиції для створення опозиційної платформи «Народного фронту», лідером якої стане не Каспрук.

Михайло Шморгун

Джерело: БукЦентр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини