Чи буде вето по секретарю? Каспрук заявив про порушення під час голосування

01.12.2017

продан_каспрук

Щоправда, юридичне обгрунтування звинувачень Каспрука викликає хіба що іронічну посмішку у досвідчених юристів.

Вчора на позачерговій сесії 26 депутатів проголосували за обрання секретарем Чернівецької міської ради голову фракції «Рідне місто» Василя Продана.

З того моменту, як 28 вересня відповідний проект рішення був опублікований на офіційному сайті міської ради, «Рідне місто» та «Народний фронт» почали планомірну підготовку до дня голосування.

Для команди Василя Продана ключовим було дотриматися усіх передбачених законодавством процедур, щоб позбавити міського голову Олексія Каспрука найменшої можливості накласти вето: перед голосуванням мало пройти 20 днів з моменту оприлюднення проекту рішення, він був обговорений на всіх депутатських комісіях та засіданні виконкому, а депутати від «Рідного міста» перед голосуванням заявили про конфлікт інтересів.

 У свою чергу «фронтовики» два місяці шукали будь-якій привід, аби поставити під сумнів законність процедури виборів секретаря міськради.

Тому не дивно, що після того як вчора були оголошені результати таємного голосування у кабінеті мера на екстрену нараду зібралися Каспрук, нардепи від «Народного фронту» Максим Бурбак і Микола Федорук, депутат міської ради за квотою «Народного фронту» Андрій Романчишин та ще один їхній однопартієць, начальник міської Держпродспоживслужби Сергій Лазарєв.

У кулуарах Ратуші депутати обговорювали ймовірність накладання вето і сходилися на думці, що жодних юридичних підстав для цього не має.

Те, що вибори секретаря відбулися у законний спосіб усвідомлювали і учасники наради в кабінеті Олексія Павловича. Але «Народному фронту» дуже не хотілося визнавати свою капітуляцію. Однак, і з фантазією у цій партії теж, м’яко кажучи, не склалося. Тому не вигадали нічого кращого як опротестувати вибори секретаря через те, що у них взяли участь депутати міської ради, які написали заяви про добровільне складання депутатських повноважень.

«Ці люди взагалі не мають права тут знаходитися, і не мають права приймати рішення. Вони добровільно відмовилися від депутатських повноважень. Тобто, фактично, це були такі “примарні” голоси за це обрання. Якби їх не було, то, зрозуміло, що не було би 26 голосів», – заявив Каспрук і додав, що вказані порушення будуть проаналізовані юридичним управлінням мерії.

Правовий нігілізм та юридична безграмотність Олексія Павловича просто таки вражають. І можна припустити, що після ознайомлення з його заявою у багатьох сивочолих фахівців з конституційного права волосся стало дибки. Ймовірно зробити таку заяву Каспруку порадив Максим Бурбак, який, незважаючи на вищу юридичну освіту, вже неодноразово демонстрував своє незнання елементарних основ правознавства.

Тому вкотре доводиться ліквідовувати прогалини в юридичній освіті нашого мера і нагадувати йому, що наявність лише самої заяви про складання депутатських повноважень не позбавляє депутата визначених законом прав і обов’язків.

Людина складає депутатські повноваження лише після того як за це проголосує відповідна рада. А до того часу вона має повне, і головне законне, право приймати участь у будь-яких голосуваннях, в тому числі і за секретаря ради.

Більше того, якщо все ж таки спробувати осягнути логіку Олексія Павловича, то виникає запитання, а звідки він знає, що саме ці шість депутатів підтримали кандидатуру секретаря? Голосування було таємним і ці депутати могли проголосувати «проти», або зіпсувати бюлетень.

Тож, із чистою совістю можна сказати, що заява Каспрука це ніщо інше, як банальна істерика викликана політичним безсиллям «Народного фронту».

І залишається лише поспівчувати начальнику юридичного управління Ратуші Олександру Шибі, якому доведеться довгими зимовими безсонними ночами аналізувати юридичну маячню Каспрука.

Андрій Тисовський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини