Скандальне минуле нардепа від «Народного Фронту» Євгена Дейдея (відео)

17.09.2017

дейдей_яценюк

Притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів наштовхується на опір із боку їхніх колег по Верховній Раді. Так, парламент раніше не дав згоди на зняття недоторканості з народного депутата Євгена Дейдея з фракції «Народний Фронт». Але Слідство.Інфо знайшло докази, які вказують на серйозні проблеми із законом у нардпепа Дейдея, ні лише сьогодні, а й у минулому.

Євген Дейдей — сотник Майдану, куратор полку поліції «Київ», фронтовик і за сумісництвом — народний депутат від «Народного Фронту».

Національне антикорупційне бюро та антикорупційна прокуратура підозрюють його в незаконному збагаченні.

дейдей1

«Було чітко доведено, що Євген Дейдей не може пояснити походження статків, якими він і його родина користуються і володіють», — розповідає керівник Спеціалізованої антикорупціцної прокуратури Назар Холодницький.

Парламентарі провалили голосування щодо позбавлення його депутатської недоторканності. Подання Генеральної прокуратури відхилили.

«Слідство.Інфо» дізналося, чим Дейдей відзначився до того, як отримав депутатський мандат.

«2 лютого 2011 року, близько 23-ї години Ляховольский О.Ю. і Дейдей Є.С., у стані алкогольного сп’яніння вступили в злочинну змову з метою заволодіння чужим майном. Дейдей узяв обріз мисливської рушниці, а Ляховольскому передав газошумовий пістолет марки «IWG, SUPER, P9», — це фрагмент судового рішення.

дейдей2

Як установили правоохоронці та суд, того вечора в пошуках легкої здобичі зловмисники скоїли три розбійні напади, пограбували сімох випадкових перехожих. Дейдей і Ляховольський не просто погрожували зброєю, а ще й били, часом до втрати свідомості.

«1 липня 2011 року до Суворовського районного суду міста Одеси надійшла кримінальна справа за обвинуваченням Дейдея Євгена Сергійовича в скоєнні злочину, передбаченого статтею 187 частиною 2 та статтею 263 частиною 1 Кримінального кодексу України», — розповідає прес-секретарка Суворівського районного суду Одеси Наталя Голованець.

дейдей3

У залі суду чоловіки визнали провину. Відтак за розбій та незаконне поводження зі зброєю і Дейдея, і Ляховольського звільнили від покарання із випробувальним терміном на 3 роки.

27 червня 2014 року, за чотири місяці до парламентських виборів, Дейдей оскаржив рішення суду.

«5 серпня 2014 року справу направлено до апеляційного суду для розгляду. Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 9 вересня 2014 року вирок суду скасовано та направлено на новий розгляд до Суворовського районного суду міста Одеси в іншому складі суду», — каже прес-секретарка Суворівського районного суду Одеси Наталя Голованець.

Судимість Євгена Дейдея та його друга Олексія Ляховольського анулюють рівно за місяць до позачергових виборів Парламенту.

дейдей4

«24 вересня 2014 року винесено постанову суду суддею Боднаром Сергієм Миколайовичем про повернення кримінальної справи за обвинуваченням Дейдея та Ляховольського на додаткове розслідування до Суворовської районної прокуратури міста Одеси, на цей час це Одеська місцева прокуратура № 4», — розповідає нам прес-секретарка Суворівського районного суду Одеси Наталя Голованець.

Дуже схоже на те, що про справу забули, адже на додатковому розслідуванні в прокуратурі вона перебуває вже 3 роки.

Нам вдалося знайти і поспілкуватися з потерпілими у справі Дейдея. Але більшість коментувати справу відмовилися.

— Не хочу я до цього повертатися, воно мені не треба.

— Скажіть, вас викликали в суд, коли була апеляція?

— Викликали.

— Ви міняли свідчення?

— Нічого я не міняв. Усе, я цього не хочу. Усе, — перед нами зачиняють двері.

Іще один потерпілий пригадує, що Дейдей особисто навідувався незадовго до погашення судимості.

«До мене в 2014 році особисто звертався Дейдей із проханням усе зам’яти та підписати якийсь папірець. Я на це не погодився, і він пропав. Потім районне відділення міліції щось там розслідувало, але все заглухло. Слідчий сказав, що не хоче за це братися. Вони там все по-тихому закрили. Тому що мене викликали в міліцію — Суворовське відділення — давати свідчення, а я їх не змінив», — згадує потерпілий.

Потерпілий зізнається, що для нього депутатство Дейдея після Революції Гідності стало справжнім шоком.

«Уявляєте, як мені було прикро, коли через стільки років бачу цю людину в нашій Раді — народним депутатом. Я реально не знаю, чого очікувати від цих людей, особливо на тлі останніх подій, бог його знає, що вони можуть зробити», — емоційно розповідає потерпілий.

Власне кримінальне минуле нардеп пригадує неохоче.

дейдей5

— Як знав, що ви це питання поставите. Я не хочу брати участь у вкиданні бруду і пліток. Є певні органи, які проводять перевірку, вони дадуть об’єктивну оцінку ситуації. Я не хочу брати участі в цьому бруді, в цих плітках, я хочу займатися роботою і приносити користь українському народові.

— Так кримінал був чи не було?

— Ви почули мою відповідь на ваше питання?

— Так не було розбою?

— Ще раз кажу, ви почули?

— Ви не хочете говорити?

— Та до чого тут, хочу чи не хочу, є компетентні органи, які проведуть перевірку і дадуть відповідь. Усе, — категорично відповідає Дейдей.

Впливовий однопартієць Дейдея, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, вправно ігнорує незручні питання про судимість нардепа.

дейдей6

— Я думаю, що вам не треба займатися провокаційними діями, ви ж журналіст, а не плетун, тому потрібно відштовхуватися від фактів. Якщо є факти, то я вас вітаю. А я цих фактів не знаю.

— Не знаєте?

— Ні, — запевняє він.

Микола Виговський, координатор громадського руху «Чесно», займається моніторингом депутатів рад усіх рівнів та адвокацією зміни виборчого законодавства в Україні. Запитуємо його думку щодо минулого Дейдея.

«Ми чули про скоєний розбійний напад і про дивним чином зняту судимість напередодні балотування у Верховну Раду. Це свідчить про цілий ряд проблем. По-перше, про нереформовану судову систему, яка дозволяє швиденько за місяць з відвертого кримінальника зробити абсолютно чисту людину. З іншого боку — про кризу кадрів, коли політична еліта, формуючи список, не може знайти людину, до якої, принаймні, не могло б виникнути запитань стосовно минулого», — розповідає Микола Виговський.

У минулому обвинувачений у пограбуваннях Євген Дейдей — нині народний депутат, нагороджений «Орденом за мужність» ІІІ ступеню та власник нагородної зброї від Міністерства внутрішніх справ.

«Слідство.Інфо» стежитиме за перебігом справи. Ми обов’язково опублікуємо відповідь, яку отримаємо від правоохоронних органів.

Олена Козаченко, «Слідство.Інфо»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини