Депутати з Буковини взяли участь у форумі з посилення місцевої демократії

22.06.2017

4Депутатка фракції «Батьківщина» Заставнівської міськради Юлія Дупешко-Джус у складі буковинської делегації взяла участь у форумі депутатів місцевих рад «Посилення місцевої демократії».

Як повідомляє прес-служба обласної парторганізації ВО «Батьківщина», форум проходив у Київській міській раді і об’єднав понад 150 міських обранців з різних областей України.

На форумі обговорили плюси від децентралізації та роль у цьому процесі органів місцевого самоврядування. Учасники погодилися, що створення  об’єднаних територіальних громад, передача державних функцій на місця – процес, який дозволить ефективно управляти свої селом, селищем чи містом. Зазначили, що процес територіальної децентралізації в Україні відбувається досить швидко: для порівняння, в Естонії за 7 років було створено тільки  37 ОТГ, в той час як в Україні за два роки – 413 ОТГ (об’єднався 1971 населений пункт). І фінансова децентралізація дає вже результати: вдалося досягти стрімкого зростання місцевих бюджетів

Приміром, якщо  у 2015 році цифра становила 98 мільярдів гривень, то уже за рік сума збільшилася до 146 мільярдів. Очікується, що у 2017-му рівень доходів місцевих бюджетів зросте до 170 мільярдів гривень.

«Збільшення надходжень у місцевий бюджет відбувається з 2015 року і в бюджет міста Заставни, – каже Юлія Дупешко-Джус. – Саме завдяки змінам у законодавстві на місцях залишається більше коштів і є можливість проводити додаткові ремонтні роботи, на які  раніше просто бракувало коштів». Водночас, депутат зауважила, що виконавча влада не завжди професійно готова до освоєння цих коштів: «Так, у 2016 році  міською владою не були спрямовані на ремонтні роботи близько 2 млн грн, хоча чимало вулиць міста (у тому числі і на окраїнах) потребують ремонту».

Заставнівська «батьківщинівка» переконана, що пришвидшить вирішення проблем якості дорожнього покриття в місті відхід від практики співпраці тільки з одним приватним підприємцем у цьому, залучення інших підрядників.

Юлія Дупешко-Джус погоджується з інформацією представників Мінрегіону, що  ОТГ отримують можливість самостійно вирішувати власні проблеми, адже об’єднані громади наділяються додатковими повноваженнями та відповідними фінансовими ресурсами, в яких залишається 60% податку на доходи фізичних осіб, 5% акцизного податку з роздрібної торгівлі, по 100% податку на майно,  єдиного податку і податку на прибуток установ комунальної власності. А ще є міжбюджетні трансферти тощо.

Під  час форуму  обговорили також питання співвідношення законодавчих змін щодо прозорості влади з реальною практикою підзвітності місцевих депутатів. Надзвичайно цікавим у даному напрямку є  досвід атестації депутатів місцевих рад, який впроваджується в 7 містах Одеської області Комітетом виборців України. За результатами оцінювання депутатської діяльності (прийом виборців, робота в комісіях, участь у сесіях, депзвернення та запити, розробка власних проектів рішень, питання конфлікту інтересів) депутатам місцевих рад  виставлялася оцінка від 1 до 5. Виявляється депутати не повинні проводити світло, організовувати грейдерування і т.п. Їх діяльність безкоштовна і носить дещо інший характер. «Відмінники-депутати» були нагороджені символічними зірками.

Також на Форумі порушувалося питання, яким чином забезпечити ефективність, збалансованість та конкурентність місцевої влади. Адже сильний депутат дозволяє запобігти узурпації влади міським/сільським головою. Оскільки в системі органів місцевого самоврядування повинен бути баланс між депутатами, міським головою та виконкомом щодо прийняття рішень та відповідальності за їх виконання, а не перетягування ковдри на себе головою Депутат і міський/сільський голова повинні бути партнерами, як це передбачено законодавством України. Водночас основна депутатська функція – контролююча. Депутати повинні контролювати виконання рішень виконкому та бути присутніми на них.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи