Кроляча нора, в яку падає Каспрук

25.04.2017

Із самого початку взаємини між чернівецьким міським головою і Чернівецькою міською радою не залагодилися. Після завершення другого туру голосування (Михайлішин–Каспрук) відносини були просто неприхильними, але згодом – стали відверто ворожими. Фракція «Рідного міста», яку мер відправив в «ізоляцію», зробила все можливе, щоб в «ізоляцію» потрапив сам Олексій Павлович.

Точка неповернення у відносинах і для міської ради, і для міського голови була остаточно пройдена у той момент, коли Олексій Каспрук зачитував з папірця підготовлений чиєюсь ніжною рукою пафосний текст про «перезапуск системи місцевого самоврядування в Чернівцях». Цей текст став логічним закінченням гри на самознищення, в яку грали групи Бурбака і Продана протягом усього поствиборчого періоду. І от сталося те, що мало статися. Прогнозуючи свою неминучу поразку в разі продовження дійсного стану справ, група Бурбака «натиснула на стоп-кран» і витягнула останній козир з рукава – мічену правовим «беспределом» карту перевиборів у Чернівцях.

Напередодні цієї події відбувся непублічний «пасхальний» приїзд до міста Арсенія Яценюка, який зустрівся з наближеним колом своїх прихильників, коротко охарактеризував стан справ у партії та благословив місцевих «фронтовиків» на перевибори. Для них перемога в Чернівцях – це «маленька переможна війна», яка повинна довести те, що команда Авакова–Яценюка скоріше жива, ніж мертва. Саме після цієї надихаючої зустрічі непартійний лідер «партії чернівчан» Олексій Павлович Каспрук став першим номером списку «команди мера». Він повністю втратив маневр для власної політичної гри.

Каспрука чітко прив’язали до бренду «Народного фронту». Партія має вибити для нього перевибори у Верховній Раді, а він, у свою чергу, веде команду «Народного фронту» до впевненої перемоги (або, як кажуть соціологи, до незначного подолання 5-% бар’єру). Тепер Каспрук став тим, ким менше всього хотів стати: він не мер усіх чернівчан, а мер умовних Бурбаків, «Слонів», Обшанських і Мартинюків з їх Колешнями. Олексій Павлович перестав бути лідером громадського середовища, а став людиною, яка покриває корупцію однопартійців і не здатна відповідати за свої кадрові призначення. Людиною, яка своїм іменем прикриває партію «бариг» і є її вітриною для «лохів».

Виступ Каспрука і його потужне звернення на сесії – це апофеоз його власного небажання домовлятися. Більшість політичного класу міста десь на підсвідомому рівні розуміла, що «фронтовики» – «тупі відморозки», але боялися це визнати. Їх політика – це політика скажених псів. Це стосується і ключових місцевих політичних гравців. Бо так само, як для Яценюка ручним скаженим псом є Максим Бурбак, так само для Бурбака умовні Каспруки–Обшанські, депутати місцевих рад, громадські активісти, журналісти – ручні скажені пси… Відрізняються вони лише довжиною ланцюга. Наявність цього умовного ланцюга не була очевидна на шиї Олексія Павловича аж до того моменту, коли приїхав Арсеній Петрович і особисто за нього не потягнув.

Позачергові вибори потрібні не Олексію Каспруку, а командирам «Народного фронту», які не можуть вирішити жодного питання в Чернівецькій міській раді. Якщо цілий інститут місцевого самоврядування не дає повирішувати власні «шкурняки», то в логіці умовних Бурбаків – можна знищити такий інститут. На це була спрямована ціла інформаційна кампанія по дискредитації міської ради. Але оскільки дія отримала протидію, «фронтовики» вирішили зробити це «по беспределу».

Гештальт екс-мера Чернівців Миколи Трохимовича Федорука буде закритий у той момент, коли він з колегами по парламентському комітету знайде ту неочевидну законну підставу, аби призначити позачергові вибори до Чернівецької міської ради – хоча цей «беспредел» буде цілком співставний з тим, як «Максимюки» відправляли у відставку самого Федорука. Це речі одного порядку. Але рука комітету Федорука «не здригнеться» винести на розгляд сесії Верховної Ради цей законопроект. Гештальт буде закрито, Микола Трохимович отримає сатисфакцію.

Тимчасом антимерська більшість у міській раді після промови Каспрука про перевибори зміцнилася ще більше. Якщо раніше вона боролася просто проти нього і його політики, то тепер – вона бореться за себе і своє виживання. Це яскраво було видно, коли вносили зміни у ключові міські програми. На округи пропрезидентських і прояценюківських депутатів гроші не були виділені в тому обсязі, як торік. Більшість навіть не зробила вигляду, що діє поза парадигмою політичної доцільності. Її логіка зрозуміла: раз ми всі ідемо на вибори – кожен буде грати за себе, а всі разом – проти «фронтовиків» і порошенківців як найсерйознішої цілі.

Найбільше такий поворот подій ударив по «Солідарності». Округи депутатів від цієї фракції, порівнюючи з минулим роком, недоотримали фінансування об’єктів – і це відбулося тоді, коли в Києві сидять свої Президент і прем’єр-міністр. Місцева «Солідарність» стала заручником партнерів по коаліції, недоотримання ними ресурсів на округи – це т.зв. «супутні втрати» в політичній війні з нульовою сумою. І це їм прийшов сигнал про те, щоб вони визначалися остаточно: чи «зливаються» вони під команду Бурбака? Чим ближче до виборів – тільки так і будуть чинити з «відступниками».

Події останніх тижнів довели по-справжньому, що Каспрук – не той лідер, який потрібен місту Чернівці. Він залежний та керований, потакає своїм наближеним, ніколи не визнає винними, навіть якщо їх вина очевидна. Олексій Павлович не  зумів домовитися навіть з прихильними до нього політичними силами та елітами.  Він не хоче брати відповідальність за провали в ЖКГ, за підвищення вартості проїзду в транспорті, за корупцію в освіті, за поведінку «Обшанських», за незрозумілу кадрову політику, за вул. Богдана Хмельницького, за відсутність секретаря, заступників, членів виконкому, за створення наглядових рад на комунальних підприємствах, за постійні політичні війни, стрімке падіння Чернівців у міжнародних рейтингах…

Іти на вибори в такій ситуації – це позиція інфантильного слабака, який не хоче вирішувати проблеми, а хоче перекласти свою відповідальність на інших. Тому навіть якщо станеться чудо і Каспрука оберуть втретє – дві третини нового депутатського складу все одно позбавлять його повноважень або зроблять «королем Ліром», ще одним потішним бургомістром Чернівців.

Від Олексія Павловича відвернулася більша частина АТОвців і громадських діячів, більша частина його політичних друзів, які б могли у складних ситуаціях підкласти плече. Похід на позачергові вибори з «Народним фронтом» – похід за ганьбою. Це нагадало стару-добру задачу: як зробити з літра меду два літри дьогтю? Відповідь: додати до літра меду літр дьогтю – і ви отримаєте два літри дьогтю. Команда «бариг» і відвертих корупціонерів типу Миколи Мартиненка вимащує навіть найчесніших професіоналів. «Фронтовиків» ненавидітимуть навіть більше, ніж Партію регіонів, і доля тих, хто піде з ними в одній команді «у складні часи» – співставна з долею «регіоналів».

Михайло Шморгун — спеціально для БЦ 

 

Коментарі
  • З Каспруком все зрозуміло, а от чому нічого не говориться про Білика, Бешлея та інших негідниуів, що сидять у МіськРаді…….

    • Бешлей, Білик та інші депутати намагаються дійти до конструктивного діалогу з Каспруком, а той, в свою чергу, тупо робить з депутатів ворогів чернівчан. Сліпим тре бути, щоб не бачити елементарної впертості мера і небежання співпрацювати з депкорпусом

  • Каспрук із командою кулявлобів Яценюка таки досягне омріяного ДНА!)))

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини