Безсилля Каспрука

01.03.2017

каспрук

Протистояння між чернівецьким міським головою та депутатами протягом тижня 20-26 лютого сягло нової позначки у політичному термометрі. Депутатський корпус таки не дозволив міській раді протягти питання отримання кредиту на придбання нових тролейбусів. Погана підготовка та значним чином штучна істерія, роздута у лояльних до міського голови ЗМІ, призвели до того, що під час голосування згадане питання набрало лише 5 голосів. Це навіть менше, ніж кількість прихильних до Олексія Каспрука депутатів.

Антимерська коаліція закидає міському голові маніпуляції у питанні виходу з проблем, що мають місце у сфері комунального транспорту. По-перше, йдеться про понад 300 тисяч євро, що, на думку депутатів, можуть осісти у наближених до Каспрука осіб, які надаватимуть консультативні послуги супроводу кредиту. По-друге, депутати фактично звинуватили Каспрука у створенні транспортного колапсу через специфічну роботу Чернівецького тролейбусного управління. Виступ під час минулого сесійного засідання працівника ЧТУ Юліана Василіу мав засвідчити про закритість та неприйнятні методи роботи керівництва комунального підприємства.

Логіка дій депутатського корпусу пояснюється намаганням довести чернівчанам те, що транспортна криза у місті рукотворна. А її архітектором є, передовсім, сам Олексій Каспрук, який намагається за будь-яку ціну протягти питання кредиту. Але подібну тактику обрала й команда міського голови. Через лояльні ЗМІ чернівчанам дається зрозуміти, що причиною кризи у перевезеннях є саме депутати. Таким чином мораторій на підвищення вартості проїзду у громадському транспорті подається як нагнітання ситуації та підставу ймовірного страйку перевізників.

Далі – більше. У суботньому стрімі на «Facebook» Олексій Каспрук робить термінову заяву, у якій звинувачує депутатів у змові з перевізниками та повідомляє про розірвання угод. Для закріплення ефекту міський голова заявляє про те, що у нього є докази змови, щоправда, так їх і не демонструє. Форма позиціонування Каспрука, що була обрана для суботнього стріму, є досить вдалою так очікуваною. Втім, таке позиціонування дещо запізніле.

Категоричність, «вдаряння кулаком по столу» були б доречні ще півроку тому, коли тема неналежної якості перевезень у Чернівцях лише набувала актуальності. Каспрук мав би вести мову про розірвання угоди з недобросовісними перевізниками ще тоді, коли внаслідок поганого самопочуття водій «десятки» втратив керування, що призвело до смерті випадкової перехожої. Тоді Олексій Павлович не захотів бачити проблему, заявивши, що міськрада не має впливу на перевізників. Але, як бачимо, коли розмова пішла про гроші, знайшлися і можливості для впливу.

Команда міського голови відповідальність за транспортний колапс традиційно намагається перекласти на депутатський корпус. У ЗМІ та соціальних мережах робляться неоднозначні посили щодо безпосередньої провини депутатів за такий стан речей. Для закріплення негативного іміджу депутатів Олексієві Каспрукові варто б було таки оприлюднити докази змови перевізників та обранців. Якщо такі є…

Для депутатського корпусу у даній ситуації такі іміджеві втрати є в цілому допустимі. Ще невідомо, чи керівництво міськради розірве угоди з перевізниками, чи обмежиться лише погрозами. Так само невідомо, звідки візьмуться нові перевізники, які надаватимуть послуги кращої якості. Таким чином міський голова потрапив у ситуацію, коли, сказавши «А», мусить сказати і «Б». А з цим, виходячи з діяльності Олексія Павловича, є проблеми. Більше того, починаючи з березня, міський голова та інформаційний пул, який його обслуговує, матимуть новий клопіт через створення наглядових рад на комунальних підприємствах. Тож акценти в інформаційному полі неодмінно змістяться, змінивши теми топ-обговорень.

Антимерська коаліція має усі шанси перетворити міського голову на реального «весільного генерала», перебравши до своїх рук контроль за роботою наглядових рад. Маючи перевагу в сесійній залі, депутати можуть отримати переваги і через фактичне управління низкою комунальних підприємств. Серйозним ударом по репутації як Каспрука, так і команди «Народного фронту» буде виведення з кризового стану тролейбусного управління, водоканалу, теплокомуненерго. За інсайдерською інформацією, керівником наглядової ради ЧТУ може стати Богдан Ковалюк, для якого втирання носа «фронтовикам» стане справою честі.

Через баталії довкола громадського транспорту, дещо непоміченою пройшла інформація про відмову депутатів об’єднувати Чернівці з Чорнівкою. Легкість, із якою ця новина осіла в архівах ЗМІ, можна пояснити небажанням ні депутатського корпусу, ні міського голови йти на дочасні вибори. Чимало депутатів мають сумнів, що зможуть ще раз виграти вибори. Такі сумніви вже має і міський голова. Втім, для Олексія Павловича ще деякий час вибори можуть стати панацеєю від більшості проблем. Але є підозри, що при будь-якому складі депутатів у сесійній залі, проблеми, подібні до нинішніх, виникатимуть знову і знову через специфіку організації роботи та комунікації з боку Каспрука.

Це розуміють «фронтовики», тому, попри численні заяви щодо розпуску Чернівецької міської ради, далі слів справа так і не зайшла. Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Фищук, який стає відомим завдяки «невчасним» заявам, повідомив, що про розпуск міськради не йдеться, бо відповідного подання так і не зробив Олексій Каспрук. У свою чергу, Каспрукові довелося виправдовуватися за такі слова голови ОДА: мер повідомив, що ще й досі збираються необхідні факти для розпуску ради.

Тим самим Олексій Павлович дав зрозуміти, що підстав для дочасних виборів через розпуск неконтрольованого депутатського корпусу в нього нема. Невизначеність, яка панує в правовому полі щодо об’єднання громад, натяки Миколи Федорука та Максима Бурбака про можливість провести вибори до об’єднаної громади без виборів міського голови дають підстави вважати, що законодавство буде змінюватися відповідно до інтересів кількох осіб у Верховній Раді або Адміністрації Президента. Відтак чернівецькі депутати вирішили не ризикувати й відклали питання об’єднання з іншими населеними пунктами у шухляду до кращих часів.

Володимир Звенигородський, спеціально для БукЦентр

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини