Маланка Бурбака. Переберія на марші

21.01.2017

547_thumb795-477Вся посполита Буковина поступово виповзає зі свого зимового, тотально-святкового «Рамадану». І ключовим зимовим святом Буковини, яке ознаменовує початок «переродження» і переходом до повсякденного життя є, безперечно, Маланка. Напівхристияське-напівязичницьке дійство якнайточніше показує істинне обличчя буковинців. Перебирання масок допомагає нашим людям пізнати себе, вони грають ту роль, яка допомагає пізнати та «перезавантажити» свою власну сутність. Після того – маски знімаються і починаємо проживати життя (починати рік?) з новими силами.

Немає нічого дивного в тому, що місцеві політики теж по-своєму переживають таїнства Маланки. Так само нічого дивного немає в тому, що уже в найближчі часи Чернівецька міська рада може пережити ряд драматичних змін.

Переберія Бурбака

максим бурбакДопоки Чернівці маланкували, активно працював головний буковинський маланець Максим Юрійович Бурбак. Він нині робить усе, щоб відбити Чернівці у групи Василя Продана. Для цього йому конче потрібен новий «договір еліт» на місцях. Що це має означати на практиці? На практиці це означає, що Максим Юрійович має розбити існуючу опозиційну більшість міської ради і «сколотити» свою лояльну більшість, направлену на «дерибан».

План Бурбака цілком зрозумілий. Стратегічна обманка направлена на те, щоб підвісити Чернівецьку раду ефемерною загрозою перевиборів, а в цей час – передомовитися з основними політичними силами про новий політичний розклад в обласному центрі. Гра іде по декількох позиціях. Поки представники «Рідного міста» окунаються в зимові ополонки, їхній головний антагоніст починає ризикову і швидку політичну гру.

солідарністьПриручити «Солідарність». Прогнозований відхід з міської ради пані Наталії Якимчук, яка фізично проводить більше часу в столиці, ніж у Чернівцях, робить можливим маленьку «переберію» на користь Бурбака в «Солідарності». Загальна тенденція до централізації і контролю Президента над регіонами покликана виводити представників «Солідарності» на ключові посади в місцевому самоврядуванні. Для цього і відбувається «ротація Якимчук» та є амбіція вивести на лідерську позицію в чернівецькій політиці Василя Максимюка, який зможе зібрати дефрагментовану фракцію воєдино.

Сконцентрувати «президентських», «людей Яценюка», «людей Охотського», інших окремо-авторитетних депутатів у цілісне ядро може лише участь у «дерибані» бюджету на свої округи і посада секретаря для свого лідера. Саме Василь Максимюк збиратиме в раді голоси під своє секретарство, а отже – саме він виступатиме пропрезидентським «тараном Бурбака» у грі проти «Рідного міста».

самопомічДругий фронт – «Самопоміч». Тут Бурбак грає довгу гру. Знищення однієї з найсильніших фракцій Чернівецької міської ради потрібне Максиму Юрійовичу, щоб отримати повний контроль над більшістю міської ради. Зараз орієнтація «Самопомочі» в раді є 4 на 2 – на користь опозиційної групи Продана. При заміні всіх теперішніх депутатів, за оцінками політологів, розклад прихильності буде 2 на 4 – на користь Максима Бурбака.

Він готовий пожертвувати тими АТОвцями, які зараз виступають внутрішнім тараном у «Самопомочі» (чи готові вони самі складати мандати – велике питання). Для Максима Юрійовича ця гра є стратегічною. Заради контролю над міськрадою він уже фактично розвалив партію «Самопоміч» у Чернівцях. Саме через це – «стук чесних журналістів» і постійне нагнітання ситуації у підконтрольних Бурбаку пропагандистських ЗМІ.

пуршага бурегаТретій і найдраматичніший учасник гри Бурбака – чернівецька «Батьківщина». Саме «Батьківщина» може забезпечити остаточний перехід контролю над Чернівцями до Максима Юрійовича. Ціна переходу висока: «Батьківщина» може отримати свого заступника при мерові Каспруку. Ключова позиція по цьому питанню буде в Івана Мунтяна, який прагне зберегти посаду голови Чернівецької обласної ради до можливих дострокових виборів, щоб мати майданчик для власної виборчої кампанії.

Бурбак активно шукає можливості передомовитися з силою Мунтяна, яку він назагал нещадно критикує. І саме за результатами таких домовленостей може відбутися найдраматичніший поворот для опозиційної нині «Батьківщини» – вона може стати частиною влади в Чернівцях. В цьому і є суть буковинської політичної переберії.

Наш головний «маланець» Максим Бурбак бореться за свої інтереси і, скоріше за все, має всі шанси перемогти в цій грі, якщо не отримає відповіді від опонентів. Він готовий ділитися пирогом «дерибану» Чернівців з усіма політичними силами… крім «Рідного міста». Теза про дострокові вибори – обманка. Насправді уже ведуться перемовини про зміну формату більшості Чернівецької міської ради. В політичних колах це вже не називають словом «кидок». Кажуть просто – «передомоволись». Або, як говорять на Буковині, «переубрались».

Михайло Шморгун — спеціально для БЦ

В оформленні використано фото-знімок Ігоря Константинюка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини