У селищі на Буковині «батьківщинівці» допомогли облаштувати місця для освячення води на Водохреща крижаними фігурами

20.01.2017

unnamed (1)Віряни двох церков селища Берегомет на Вижниччині, які зібралися на богослужіння до празника Водохреща на березі р.Серет, отримали видовищний подарунок на свято: місця освячення води були облаштовані крижаними фігурами. Як повідомляє прес-служба обласної парторганізації ВО «Батьківщина», хрести, престоли, літери з льоду вирубали для односельчан «батьківщинівці»-депутати, працівники та голова селищної ради.

Керівник фракції «Батьківщина» в Берегометській селищній раді Дмитро Паламарюк розповів, що ідея створення таких «крижаних містечок» виникла спонтанно: один з депутатів бачив подібне на сусідній Франківщині і поділився враженнями з селищним головою, а той вже порадився з іншими депутатами, і рішення приймали швидко: сіли в авто і поїхали в Соколівку. Розшукали місцевих майстрів, які у своєму селі роблять крижані фігури щороку, запросили до себе. Три дні майстер з сусідньої області навчав берегометчан мистецтва вирубування фігур з криги, і три дні з ним працювали то всі разом, то по черзі депутати Сергій Романюк, Віталій Тоненький, Богдан Рибюк, Дмитро Паламарюк, голова селищної ради Сергій Боднарюк, інші активісти. Результатом були вражені сьогодні сільчани.  Священик, який служить в одній з місцевих церков уже 28 років, запевнив, що за три десятиліття у Берегометі таке – вперше.

Активісти підготували до свята дві локації на березі річки. На кожному майданчику для освячення води і богослужіння – по три льодових хрести і по одному престолу, на який священик ставить водосвятну чашу та інше церковне начиння. А ще там з крижаних літер вибудувані надписи – в кожній локації свій. В одному місці активісти «написали» назву селища і позначили рік – «Берегомет 2017», в іншому – гасло «Слава Україні» з тризубом, також рік і створили невеличку ялиночку поруч.

«Ми й не сподівалися так багато зробити за такий короткий час, – каже Дмитро Паламарюк. – Особливо коли спробували – виявилося, що це дуже важка і філігранна робота. Для кожної фігури спочатку з річкової криги вирізали чималий брусок певних розмірів (наприклад, для кожної літери – це 90 на 70 см і приблизно 20 см завтовшки ), а вже потім їх обпилювали бензопилою до потрібної форми. Працювати треба тільки в мороз – бо ж тільки за таких умов є матеріал для роботи, і досить довго – у воді, бо саме там цей матеріал добували. А лід – крихкий, і кілька неточних рухів призводять до того,  що доводиться починати все спочатку – розламане не склеїш.

Та Бог нам поміг – дав і сили, і здоров’я, і гарного вчителя-консультанта, і ми не лише вчасно завершили роботу, а й, чесно кажучи, не відчували ні втоми, ні холоду – так були захоплені цією справою».

Дмитро Паламарюк додає, що наступного року вони з колегами збираються не лише повторити створення «крижаних містечок» на берегах Серету, а й вдосконалити свої витвори: встановити їх на узвишшя, продумати підсвітку.

Прес-служба обласної організації партії ВО «Батьківщина»

unnamed (3)

unnamed (4)

unnamed (2)

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи