Пенсіонери годинами стоять у чергах за субсидіями, поки працівники соцзахисту у відпустках

26.08.2016
субсидії

фото ілюстративне

До початку опалювального сезону залишилось не так багато часу. Тому люди масово кинулися оформляти субсидії. З 9 години чернівчани штурмують соцустанови. Проте за кілька годин черга зменшується хіба що на три людини: по одному від кожного «вікна». Дехто, побачивши силу-силенну людей, повертається та йде, так і не дочекавшись своєї черги.

Людей в приймальні багато, до 12-го кабінету утворилася черга з 30 людей. Тут людям надають консультацію та направляють до загального приміщення, де подають документи. Загалом у залі облаштовано 11 «вікон», але працюють тільки три. Не вистачає персоналу, кажуть, тому і утворилася така черга, скаржиться пенсіонерка Ольга Шевчук.

Торік у відділі оформлення субсидії кожному отримувачу видавали талончик, де зазначалась дата та час подачі документів. Тому людям не треба було штовхатися у чергах. Цього ж року перейшли на спрощену систему подання документів. «Простоту» цієї системи вже встигли відчути на власній шкурі багато чернівчан.

Начальник управління соціального захисту населення Шевченківського району Чернівецької міськради Зінаїда Співак пояснює, що раніше кількість отримувачів була значно меншою.

Також в управлінні соцзахисту населення пояснили, що певні труднощі з оформленням субсидій виникли через період відпусток. Наразі із 11 «вікон» у відділі працюють лише 3. Тому дати раду такому напливу субсидіантів фізично не можуть.

Людей мусимо відпускати на відпочинок. Адже якщо зараз не підуть у відпустки, то в опалювальний сезон буде набагато більше роботи. Тоді кількість охочих отримати субсидію, швидше за все, збільшиться до 30 тисяч. Крім того, таке навантаження на персонал відображається й на результативності праці, зазначає Зінаїда Співак.

Заступник директора департаменту соціального захисту населення в Чернівецькій області Юрій Півень каже, кількість субсидіантів збільшилась, при цьому спеціалістів суттєво не додалось і навряд чи цього варто чекати. Адже робота дуже напружена, людям доводиться працювати у позаробочий час. До того ж не відпустити людей на заслужений відпочинок також несправедливо. Коли ж людям йти у відпустку, як не у літній період.subsidiya

Ще однією проблемою для отримувачів субсидії є збір документів. Як правило, доводиться приходити по декілька разів, аби зібрати необхідний пакет. Кожного разу з’являються якісь нові деталі. Чернівчанка Марія обурена організацією роботи соцпрацівників. Каже, до відділу прийшла вже вчетверте. І кожного разу вимагають якісь нові документи, яких незрозуміло чому в них немає. Їхня інформація з ЖЕКу взагалі суперечить тій, яка вказана у довідці.

Зінаїда Співак пояснює, що є такі випадки, коли на законодавчому рівні документи не передбачені, проте їх варто додати до пакета. Крім того, іноді у певних структурах немає інформації стосовно окремих питань.

Відтак процес оформлення субсидії затягується. Втім, основна проблема полягає в тому, що процес збору, підготовки документів забирає багато часу і сил. Та багато субсидіантів – люди похилого віку, які часто фізично не можуть витримати таке навантаження.

Катерина ЛІСКОВСЬКА

Джерело: pogliad.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини