Мер в ізоляції: від тарифів до сценарію «Федорук–2»

27.07.2016

каспрУ своїй недавній статті я вже висловлював прогноз, що переформатування у диспозиції «влада-опозиція» в Києві призведе до переформатування і значного пришвидшення навколополітичних процесів у Чернівцях та на Буковині загалом. І цей процес відбувається дуже швидко, прямо у нас на очах. Це свідчить, що найближча осінь і в столиці України, і у нас, на дальній карпатській периферії, буде цікавою та наповненою драматичних суспільно-політичних подій.

На останній позачерговій сесії Чернівецької міської ради місцеві депутати дружно «переїхали» владну логіку підвищення тарифів Яценюка-Гройсмана своїм популістським рішенням (à la Юлія Володимирівна на ефірі у Савіка Шустера). Фракції міської ради одноголосно проголосували за написане на вулиці Турівський шаблонне звернення «по тарифах». Це голосування стало першим, яке було усвідомленим і контрольованим новим опозиційним розкладом київських політичних сил. Голосування було однаково принциповим і для «Батьківщини», і «Свободи», і «Самопомочі», і «Народного контролю», і навіть для «Рідного міста», яке є найбільшим вигодоздобувачем від політизації внутрішньо-неформального діалогу в буковинських кулуарах.

Київське партійне керівництво «дресирує» своїх молодших регіональних партнерів з тим, щоб вони звикали голосувати так, як того вимагає «опозиційна логіка». Сьогодні одне голосування, завтра інше… Цілком можливо, що шлях від популістського голосування «по тарифах» до голосування за ключові посади в Чернівцях (по заступнику, секретарю, членам виконкому, різного роду «шкурнякам») буде пройдено уже дуже швидко. Принаймі політично-опозиційна більшість міської ради стала на цю дорогу. Політичним обличчям і ширмою цього процесу в регіоні стане «Батьківщина», а головним вигодоотримувачем – «Рідне місто», депутати якого фактично модерують неформальну частину вирішення найголовніших питань у Чернівцях.

каспр1Міський голова Олексій Павлович Каспрук перестає контролювати ситуацію, вектор якої задається в Києві. Він кожного разу все нервовіше споглядає за тим, як проходять «чужі» і в той же час не проходять «свої» рішення в Чернівецькій міській раді. З кожним місяцем загострення політичної кризи, він усе швидше  втрачає свою реальну владу в місті. Для вирішення питань у міській раді ідуть до умовного Василя Сафроновича, який уже не поспішає зайняти вакантну позицію секретаря в раді. Час грає на його користь. Чим довше буде тривати анігіляція міфу про всесильність команди «Народного фронту» в Чернівцях, тим більше зростає фактичний неформальний вплив тих гравців, які вміють консолідувати депутатів на прийняття чи провал необхідних рішень.

Київська «нова опозиція» рано чи пізно включить на повну основну зброю у боротьбі за владу в країні – свої регіональні структури, у які їхні олігархічні друзі заллють ресурси, необхідні для організаційних заходів майданного типу. Керуючи порядком денним у регіонах, київські опозиціонери «перепрошиють» своїх депутатів та актив на нову ціль – вивести владну групу Порошенка-Яценюка на позачергові парламентські вибори та змінити чинний Уряд.

І  Каспрук, і його опоненти прекрасно розуміють куди дме вітер змін. І такі міста як Чернівці, де «опозиційні сили» складають більшість місцевої ради, стають заручниками, інтересами мешканців яких можна і пожертвувати. Заради нових революцій і нових революціонерів.

Найважливішим викликом сьогодні є виклик перед міським головою Олексієм Каспруком. У нього є багато варіантів для реакції на ситуацію, яка складається не на його користь, але стратегічних векторів усього два. Перший – іти напролом і заламувати «політичну більшість» міської ради. Другий – домовитися про нові правила гри і піти на компроміси з ключовими гравцями опозиційної більшості в Чернівецькій міській раді. І в оточенні мера Каспрука сьогодні є різні думки. Іде певне протиборство умовної «партії миру» і «партії війни».

Поки перемагає «партія війни», представники якої не ідуть на жодні компроміси з більшістю і намагаються проламувати необхідні рішення, але це їм не сильно вдається. Все упирається в групу, яка орієнтується на Василя Продана, який вміло реалізовує свою політику контролю над ключовими питаннями міста. Натомість «партія миру» займає більш виважену, але в цілому теж промерську позицію. Вони прагнуть домовитися і зробити все «по-чернівецьки».

Їхня стратегія – віддати частину представницької влади «опозиційній групі» і спихнути всі наступні виникаючі нестиковки між радою і мером на майбутнього «опозиційного секретаря». Вони навіть зацікавлені в тому, щоб секретар був одіозним. Це розв’язує руки меру, дає більший політичний маневр і дозволить йому «пережити» можливу наступну зміну влади, коли опозицією стануть сили, які його привели на цей пост. Наразі впливи «яструбів» сильні, але «голуби» з кожною сесією і публічним приниженням мера на них, рано чи пізно отримають carte blanche на проведення мирних переговорів.

01 сесія 20 07 16На позачерговій сесії навіть фінансова підтримка ключових комунальних підприємств міста зіштовхнулась з жорсткою протидією, але все ж була проголосована. Вся справа в умовних 20 млн. гривень для ще не прийнятої програми підтримки АТОвців, які прийшли попросити за свій інтерес на бюджеторозподіляючу позачергову сесію. На деякий момент здалося, що саме мер Каспрук залишився в ізоляції. Вперше міський голова побачив, що АТОвці стали на позицію «Рідного міста».

Чому так сталося? Тому що громадські активісти люди розумні і звертаються до тих, хто допоможе «вирішити їхні питання» та ефективно пролобіює їхні інтереси. Публічний конфлікт між Карандашем–Марусиком і мером тому яскраве підтвердження. Ті, хто ще вчора підтримували Олексія Павловича – відвертаються від нього. І це загрозлива для Каспрука тенденція.

І тому тут питання не в умовному Продані, а в тому, що є політика фасадна і є політика реальна. Олексію Павловичу варто пам’ятати, що будь-який, навіть найпозитивніший фасадний образ треба постійно доповнювати реальними домовленостями і справами. А намагання всіх «нагинати» приводить до ізоляції, яку йому може організувати політична більшість у міській раді.

Михайло Шморгун — спеціально для «Буковинського центру»

Коментарі
  • Заради нових революцій і нових революціонерів.

    ЯКИХ РЕВОЛЮЦІЙ ??? ЯКИХ НОВИХ РЕВОЛЮЦІОНЕРІВ??? ПЕС СМЕРДЯЧИЙ)))))))))))))

    СУЦІЛЬНИЙ НАБІР ІДІОТСВА А ТОЧНІШЕ МІСЬКИХ ПЛІТОК))))))))) ВСІМ ЯСНО ЩО ЗМІНИ ВЖЕ Є ЯК ТО КАЖУТ ЩЕ ВЧОРА

  • «яструбів» сильні, але «голуби»

    зовсім білий став яструби ,голуби , кулуари буковінскі))))))))))) ПІСЯТЬель!)))))))))

  • Ось так, виявляється, що Мішаня також любить бомбони. Про яку ізоляцію може йти мова ?
    Те саме-“опозиційна більшість”, це як? За всі питання котрі підтримує мер голосує 23-25-28 депутатів. Так рідне місто, яке себе позіціонує. як опозицію, не мало тай не буде мати більшості-так є від них залежні, це зяті, директори їхніх підприємств, звичайні працівники та пара-трійка тих, яких вони зуміли купити. Але, на щастя Чернівчан, не всі депутати продажні.
    Мислячі Чернівчани бачуть чим вони займаються, тільки вставлянням палок в колеса та самопіаром. Один з прикладів: перевізники, соціальні квитки…. . Продан заявляє перевізникам, треба з бюджету компенсувати проїзд соціально незабезпечених ! При тому всьому, його колега, екс-секретар міськради Михайлишин, за два роки дії соцквитка не скомпенсував жодної копійчини перевізникам. Невже це не подвійні стандарти. Більшість депутатів вже давно шукають методи та можливість забезпечити безкоштовний проїзд соціально незахищеним, а смотрящий тільки бла-бла. Головне їхнє завдання збурити громаду, – приклад 20 мільйонів АТОвцям, прочувши що Верховна Рада буде направляти кошти в серпні, те саме й облрада, він побігши спереді фіри, хотів викинути цих 20 мільйонів не відомо на що, чи то матеріальна допомога. чи то на облаштування нововиділених ділянок, …. . по принципу-це я дав гроші, я херой, а там хоч трава не рости. Конфлікт з Карандашем також виссосаний з пальця, Марусик себе поводить не краще Вєні. Згадайте сесію облради, ляпало, і нічого більше. Може йому взяти до себе в підтримку Юдицького, Стороженчани вроді від його послуг відмовились.
    Шкода часу, можна було б написати й більше, але без бомбонів важкувато пишеться, йду їсти креветки.

    • Усі питання мера підтримують? Які? Приклади в студію? Жоднного шкурняка оточення Каспрука не пройшло. Усі бурбаківські гравітонівські питання не проголосували, по Добробуту теж післали, по парочці дрібніших питаннячках пов’язаних з фронтовиками, теж не проголсували. Тому мислячі чернівчани бачать, що мер з його царськими замашками довго не протягне. Йому б дійсно навчитись домовлятись, інакше його спроби ламати через коліно, які закінчуються голосним пуком зараз, насправді закінчаться тим, що його просто як непотріб викинуть.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи