Домовленості між «Рідним містом» та перевізниками виводять Каспрука із транспортного розкладу- ЗМІ

23.06.2016

каспрукЗ огляду нещодавніх публікацій і телевізійних ефірів складається враження, що чернівецькі перевізники і фракція «Рідне місто» в міській раді домовились. Віднедавна привертають увагу відносно нейтральне висвітлення позиції транспортних компаній в ефірі телеканалу «Чернівецький промінь», доволі комфортна поява заступника голови Асоціації автомобільних перевізників Миколи Альботи у програмі «Чернівці сьогодні» 30 травня, незвична заява керівника фракції «Рідне місто»Василя Продана у програмі «Чия правда?» 2 червня про те, що перевізникам треба відшкодовувати видатки на пільговиків (яка йде врозріз із тезами під час виборчої кампанії восени 2015 р., коли «Рідне місто» не надто рахувалось із можливими збитками приватних підприємств). Усе це свідчить про певні кулуарні зрушення – і це поганий сигнал для мера Олексія Каспрука.


Прямі домовленості між «Рідним містом» та перевізниками виводять Олексія Каспрука як впливового гравця із транспортного розкладу, в котрий раз засвідчуючи його декоративний статус у владній надбудові. Про подібний стан свідчать і дедалі помітніші коливання «фронтовиків» у рядах фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Обрані підприємці в міській раді закономірно переслідують власні бізнес-інтереси і рано чи пізно потребуватимуть вирішувати «шкурні» питання, яким Олексій Каспрук, не маючи твердого впливу на депутатський корпус, наразі зарадити не може. Час не стоїть місці, політична криза не вирішуються, і це примушує «фронтовиків» домовлятись із «Рідним містом».

По-друге, компроміс між перевізниками та кристалізованою антимерською більшістю не лише вибиває козирну карту із рук Олексія Каспрука – але й повертає її проти нього ж. Тепер перевізники, чиї інтереси Олексій Павлович довгий час не надто успішно лобіював, за політичної доцільності в разі штучно організованої кризи можуть поставити міську владу в незручне становище. Страйком або іншими формами саботажу. Прецедент у вересні 2014 р. та відверті погрози у травні 2016 р. не залишають сумнівів у тому, що страйкова карта – буде розіграна ще не раз. Кроки міської влади на збільшення частки комунального автобусно-тролейбусного управління на ринку перевезень – іншим словами: наступ на інтереси приватних компаній – мотивуватимуть останніх до пошуку нових політичних альтернатив.

Нарешті – і найгірше для Олексія Каспрука – вірогідні домовленості між «Рідним містом» та перевізниками – це крок назустріч соціальному проїзному. А це аж ніяк не проект Олексія Павловича, адже вказана ідея готувалась під іншого мера або в.о. міського голови. Замирення опонентів із перевізниками та підготовка грунту для майбутнього соціального проїзного – вельми нехороший політичний сигнал для Олексія Каспрука, позаяк засвідчує підготовку сценарію, якого мер Чернівців підсвідомо найбільше боїться: «не свій» секретар, політична ізоляція, дострокове припинення повноважень.

Святослав Вишинський — спеціально для БЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини