Оксана Продан: МВФ та Україна – хто визначає економічний курс

15.06.2016
оксана продан

Оксана Продан. Народний депутат України, член комітету ВР із питань податкової та митної політики

Нам потрібне зростання економіки. А для цього потрібне відновлення довіри суспільства, в тому числі, і за рахунок прозорості у стосунках із МВФ

Вже в липні-серпні Міжнародний валютний фонд може відновити кредитування України. Про це під час останнього візиту в Київ заявив заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон. За його словами, Україна і МВФ узгодили основні питання меморандуму – документу, який фактично визначає економічний курс нашої країни.

Узгодити – узгодили, але сам текст оновленого меморандума ви ніде не знайдете. Як і не дізнаєтесь про зміст домовленостей чи, хоча б, ключові параметри меморандуму. Цієї інформації у вільному доступі немає. Судячи з усього, нею володіє обмежене коло осіб, і народні депутати в нього не входять. Попри те, що у нас парламентсько-президентська республіка, де парламент формує коаліцію, а коаліція, у свою чергу, призначає Кабінет міністрів. Тобто наймає урядовців на роботу.

Парадокс? Так! Але, на жаль, це звична практика років незалежності. Незалежно від складу, уряд завжди робить одну й ту ж помилку – намагається приховати деталі перемовин і зміст домовленостей із МВФ. Це породжує недовіру, дає привід для спекуляцій і, врешті-решт, породжує питання – хто визначає національну економічну стратегію? Україна? МВФ? Наскільки ми є економічно суверенною державою? І чи не намагаються урядовці, прикриваючись вимогами МВФ, реалізувати власні інтереси?

Якщо діючий уряд прагне відновити довіру, варто відмовлятися від методів роботи попередників. І для початку – відкрити завісу над перемовинами з МВФ, дати відповідь на декілька важливих запитань:

– Які ключові параметри проекту меморандуму?

– Які зобов’язання бере на себе Україна?

– Які законопроекти, необхідні для співпраці із МВФ, потрібно прийняти?

Для Міжнародного валютного фонду головне завдання – щоб позичальник повернув кошти. Як він це зробить – за рахунок скорочення соціальних програм чи видатків на державний апарат, або за рахунок збільшення ВВП – для МВФ питання другорядне. Головне, щоб повернув. Тоді як у нас інші пріоритети. Ми не можемо дозволити собі таку розкіш – витратити кредитні кошти на проїдання або латання дір, що їх зробили чиновники.

Нагадаю, державний борг України на сьогодні складає вже $67 млрд., або 79% від ВВП, і ми змушені будемо повертати ці кошти. Зробити це можна буде або за рахунок зростання економіки, або роблячи нові запозичення.

Нам, безумовно, потрібне зростання економіки. А для цього потрібне відновлення довіри у суспільстві, в тому числі, і за рахунок прозорості у стосунках із МВФ.

Коментарі
  • Использовать слова “Украина” и “определяет” в одном предложении – это сильно льстить нашей стране.

  • Новому телеканалу счастливого плавания, главное,
    чтоб интересным был, а то эти уже надоели.
    А кто кому кум и кума, мы ж не на базаре.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи