Хто отримає відкат з півтора мільярда?

29.04.2016

гамбургер шматокГоловною і найбільш обговорюваною новиною цього тижня, стала заява Олексія Каспрука про те, що замість ТЦ «Майдан» інвестор побудує величезний торгово-житловий комплекс. Для цього місту варто лише подарувати компанії «Град Інвест» землю під тролейбусним депо. А щоб пропозицію підтримали, мер повідомив, що в оновленому торговому центрі буде й ресторан мережі «МакДональдс».

А поки чернівчани та депутати не оговтались, він швиденько ще підписав меморандум з інвестором. Щоправда і риторику промов і текст документу, довелось змінювати, оскільки несподівано виявилось, що чернівчан купити гамбургером та хепі мілом не так просто. Неочікувано меру почали ставити незручні питання, до яких Каспрук та його радниця, були явно не готові. Адже якщо копнути трохи глибше, то виявляється, що не все так прозоро, як нам намагаються показати. 

Відомий журналіст та екс-депутат міської ради Василь Забродський, у своєму блозі на сайті «Жити в Чернівцях», висловив свою думку щодо ситуації навколо потенційного  масштабного будівництва.  

«Події останніх днів повертають мене у часи молодості і вимагають активного втручання в процеси. Спочатку спогади. Десь у 2003-му році, з метою наведення порядку із хаотичним розподілом землі в місті я вийшов з пропозицією до тодішнього міського голови Миколи Федорука про створення спільного із міською радою підприємства, яке б отримувало земельні ділянки, знаходило забудовників і повністю контролювало процес будівництва. Місто мало б свій прибуток на всіх етапах. При цьому я навіть зареєстрував ТОВ “Чернівціміськбуд”, яке мало стати управляючим у цій схемі. Невеличкої долі у розмірі 1-2 відсотків для керуючого підприємства було б достатньо, щоб гарантувати прозорість і повний контроль. Адже саме від величини прибутку міста залежав би розмір заробітку керуючої компанії. Але Микола Трохимович мені відмовив. І не тому, що у схемі були ті пару відсотків моїй компанії. Зверну увагу, що навіть в тих грантах, які отримує міськрада, завжди є керуюча компанія. І з тих десятків мільйонів, які сплачуватимуть і міськрада, і Водоканал в тому числі, хтось отримає мільйон-другий. Але це інша тема. Так от: Микола Трохимович відмовився із аргументом, що в цільовому наданні землі конкретним фірмам без конкурсу є КОРУПЦІЙНА СКЛАДОВА.
І що я чую? Днями пан мер презентував ідею нового будівництва на місці тролейбусного депо. Те, що я почув – це те ж саме, що я пропонував 15 років тому, тільки “в профіль”. Тоді це називалось корупційна схема, а сьогодні – ІННОВАЦІЙНИЙ ПІДХІД. При цьому, так звана керуюча фірма десь прихована, і громадськість навіть не дізнається, на чий офшорний рахунок буде перерахована сума за втілення цієї схеми. Хоча, можна й без ворожки здогадатися, чиї партійні команди виконує сьогоднішнє міське керівництво. Але дивує не нахабність, з якою ця кулявлобівська банда намагається обкрадати місто, а безпорадна покірність Каспрука. Невже Олексій Павлович, справді вірить, що депутатам і громадськості можна задурити голову мантрами про інноваційний розвиток? Хіба можна стверджувати, що пропозиція від “МАЙДАНУ” найкраща, якщо інших не було?
Повертаючись в історію, пригадую, як один із колишніх заступників мера намагався пропхати ідею виділення земельної ділянки в Ленківцях під магазин “Фуршет”. І нас переконували, що в місто заходить головний оператор супермаркетів України, що це шлях до Європи і т.д. Але депутати наполягли на конкурсі, і за ПРАВО АРЕНДИ тієї земельної ділянки місто отримало 20 мільйонів гривень (4 мільйони доларів по курсу). А в перерахунку на сьогоднішній курс – це 100 мільйонів гривень. І це на Галицькому шляху. Тепер уявіть, скільки грошей місто може отримати на конкурсі за три з половиною гектара на Проспекті!
Я не проти подібного комплексу на Проспекті. Місту справді потрібен і багатозальний кінотеатр, і багато іншого. Але чому мер вирішив, що може одноосібно, без обговорення з територіальною громадою і іі представниками, тобто депутатами, вирішувати, що буде з комунальною власністю і землею, і хто, і що, і де буде будувати. Чому підписується меморандум? І не треба казати, що це тільки угода про наміри. Це угода З КОНКРЕТНОЮ ЮРИДИЧНОЮ ОСОБОЮ. Про цілком КОНКРЕТНИЙ РЕЗУЛЬТАТ! До речі, із засновниками в офшорах. Без конкурсу, а значить – з корупційною складовою.
І ще: в соціальних мережах посіпаки кулявлобівські розвели справжній лемент про майбутній Макдональдс. Збоку і справді ця недосяжна радість виглядає дуже схожою на захват аборигенів, яким привезли намисто і люстерко. Мені здається, що за цією шаленою хвилею радості від появи модного фастфуду просто намагаються приховати існуючі договорняки. Тому звернувся до депутатів, з вимогою не просто контролювати ці процеси, а вимагати і забезпечити повне громадське обговорення. І не дати роздерибанити черговий гравітон, під назвою тролейбусне депо».

меморандум 1 меморандум 2

Коментарі
  • КОРУПЦІЯ!!!!!!!!

    ДЕ ПРОКУРАТУРА???? ДЕ СБУ??????

    АФАКАВ ТУТ В КУЛЯВЛОБНІЙ ДОЛІ , А ПРОКУРАТУРА З СБУ ДЕ??????????

    ВСІ ПІДПРИЄМЦІ І ЧЕРНІВЧАНИ ВИНЕСУТ ЦИХ УРОДІВ КАСПРУКА З КАРІМОВОЮ З МІСЬКРАДИ!

      • он не мечтатель , он реалист! я вот тоже думаю что пора Каспруку с Каримовой уйоооо

        кстаты еслы что думаю головой 🙂

        а то в коментах о новом говнодрыстании кулявлобов “Думай” люды так и пишут новоиспечённым сосателям потипу бук-инф-нюс-чус ,мол вы Думаете задницей

  • что это вы мой ник тырете? некрасиво!

    1. никакой “спильной” участи клоаки с названием народныйфрон и офшорной компани НЕ БУДЕТ!
    2. землю горожан никто НЕ ПОЗВОЛИТ украсть клоаке с названием народныйфрон!
    3. земли депо будут под контролем депов и черновчан И ТОЛЬКО С ОТКРЫТОГО АУКЦИОНА БУДУТ ДАНЫ В ДОЛГОСРОЧНУЮ АРЕНДУ ИЛИ ПРОДАНЫ ИНВЕСТОРУ КОТОРЫЙ ЗАПЛАТИТ БОЛЬШЕ!
    4.подписаным Каспруком-Каримовой “мэмйорандумом” все вместе подписанты каспрук-офшорная фирма могут только подтиреть зад!

  • А ось мені ціково.а пан мер не боїтся суду??за ці відкати він явно буде нести покарання

  • Что Вы переживаете. Теперь многое стало понятно, сначало объявили, что троллейбусное депо на Проспекте не рентабельно. Подготовили участок земли под застройку. Заставили гонять троллейбусы через весь город. Поузким улицам. Теперь начинается реконструкция Майдана, но нужно напомнить, что на месте старого трамвайного депо около парка Шевченко на Садовой образовался пустырь. Там правда стоял камень, потом что здесь будет киноконцертный комплекс 50 лет октября. А потом камень убрали и там сделали автовокзал. Так-то застройщикам надо подумать о перспективах очередного пустыря.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи