Питанням подвійного громадянства відволікають увагу від провальної економічної політики, – Георгій Боднараш

20.03.2016

ПаспортиПід час чергової сесії Чернівецької обласної ради місцеві депутати робили усе можливе, аби не голосувати за надзвичайно важливі для регіону питання. Адже з’ясування стосунків та самопіар більш важливіші, аніж проблеми бюджету, допомоги учасникам АТО та їхнім родинам.

Натомість для відволікання уваги вкотре порушують питання подвійного громадянства. Цим не лише намагаються заробити сумнівних політичних дивідендів, але й відволікають увагу від провальної економічної та фінансової політики.

Деякі депутати та громадські діячі впевнені, що окрім пошуку так званих внутрішніх «ворогів» іншої роботи у народних обранців взагалі немає.

В той час, коли на розгляд чергової сесії обласної ради було винесено майже сімдесят надзвичайно важливих питань (зокрема виконання бюджету, допомога учасникам АТО, їхнім родинам, волонтерам, соціально-економічний розвиток краю тощо), дехто вкотре почав розбурхувати пристрасті щодо подвійного громадянства.

Принаймні скидалося на те, що саме цього добивалися окремі місцеві громадські діячі та депутати обласної ради – Юрій Івашин з Юрієм Скорейком та Микола Салагор з Іваном Шевчуком.

Хоча абсолютно не зрозуміло, яким чином питання подвійного громадянства може вплинути на добробут громади та розвиток Буковини. Тим паче, що Конституція не забороняє мати подвійне громадянство, а лише не визнає такого.

Чомусь під час виборчої кампанії чинні депутати обіцяли абсолютно інші, конкретні речі людям, а не голий популізм. Але це залишається на совісті політиків, а виборці зроблять правильні висновки.

Досить парадоксально прозвучали окремі заклики чинних депутатів. Якщо на початку лютого громадський активіст Ігор Жижиян закликав буковинців перекривати дороги (і це викликало хвилю виправданого обурення), порушуючи питання розмитнення авто, то під час сесії облради головний митник регіону із найвищої трибуни в області фактично визнав, що податкове навантаження під час розмитнення надзвичайно велике.

Мовляв, необхідно звернутися до Верховної Ради, щоби зменшити податкове навантаження на автомобілі, які завозяться з-за кордону. Важко повірити, що депутати чи Уряд не знають про цю проблему. Певно полегшувати життя людям не входить в їхні плани.

Напевно у такий спосіб Микола Салагор прагне компенсувати витрати краян на продукти харчування, енергоносії та комунальні послуги, вартість яких досягли захмарних висот.

Ще більше занепокоєння викликає підсвідоме бажання окремих депутатів обласної ради нав’язати буковинцям думку про те, що вони так погано живуть через так званих внутрішніх ворогів – технологія, яка нині активно використовується у Росії та може призвести до підвищення градусу напруги в суспільстві, що з часом може призвести до агресії, а можливо й громадянського конфлікту.

Як доречно зауважив один з депутатів обласної ради,  не потрібно розпалювати в краї протистояння на національному ґрунті, шукати ворогів та з’ясовувати, хто більше любить батьківщину. Це ні до чого доброго не призведе.

Апофеозом депутатської бездіяльності та відвертої профанації було ухвалене рішення про звернення депутатів до дипломатичних представництв іноземних держав в Україні. Мовляв, кожен з так званих народних обранців має надіслати до консульств та посольств іноземних країн листи, аби з’ясувати, чи не має він часом іншого громадянства.

Тобто проблеми громади, передвиборчі обіцянки відійшли навіть не на другий план, а загалі забуті і поховані до наступних виборів.

Водночас це може стати небезпечним прецедентом. Адже фактично відроджує радянську практику «полювання на відьом» та переслідування власних громадян за обвинуваченням у шпигунстві останніх на користь третіх держав.

На щастя, наразі не йдеться про повернення графи національність у паспорти українців.

Загалом, скидається на те, що деякі громадські активісти намагаються незаконно перебрати на себе повноваження депутатів обласної ради. У свою чергу на владу в залі – і не ефемерну «четверту», а цілком реальну, депутатську, претендують окремі власники ЗМІ з такими ж нереалізованими депутатськими амбіціями.

Георгій Боднараш, блогер, журналіст

 Думка експерта Олексій Колесников, політолог

 Події на засіданні чергової сесії обласної ради, яке відбулося цього тижня, свідчать про загострення внутрішньої боротьби у буковинському політикумі. Як бачимо, окремі депутати спільно з представниками громадськості продовжують педалювати тему подвійного громадянства та ввезення на територію України транспортних засобів без сплати відповідних митних платежів. При цьому, як і раніше, ці дії явно спрямовані проти конкретних осіб, які представляють одну з політичних сил.

Проблема подвійного громадянства в Україні є дійсно надзвичайно актуальною, а її належне вирішення потребує нового комплексного підходу з боку держави, але саме держави, а не органів місцевого самоврядування, що не мають відповідних повноважень. При цьому такий підхід має базуватися не лише на посиленні відповідальності за приховування громадянства інших держав, але й на запровадженні чітких механізмів його легалізації. Адже нині в Україні кількість людей, що володіють таким громадянством, критично велика, і застосування лише методу «батога» може спровокувати чималі збурення у суспільстві.

Рішення обласної ради про самостійне звернення депутатів до присутніх в Україні дипломатичних представництв іноземних держав із запитами про наявність у них громадянства цих держав, яке в підсумку було прийняте обласною радою, є абсурдним. По суті, воно не лише необов’язкове до виконання, але й не може бути реалізоване на практиці в силу того, що дипломатичні установи можуть не володіти інформацією про громадянство тих чи інших осіб, так само як і не зобов’язані її надавати.

Джерело: http://buknews.com.ua

Коментарі
  • ЛГБТ-сообщество всё больше концентрируется продановским под крылом. Вот уже и Бумбараш сюда подтянулся.

  • на той неделе в одной из кафешек города этот писатель денюшку взял
    вот только случайно увидели его, тогда сразу подумал что будет о каких нибудь рейтингах следопыт писать а оказалось вот оно что
    как всегда смешно и противно.
    Писатель сколько тебе отвалили в листочке так считал так считал!

      • ти в кобевка запитай або накрайняк в єреміци з зарайским. точно! в галі питай ,нинька вона під шафе то всйо скаже бо мать згадує А коли галя під шафе то несховаєтса нієдна кафешка з бонбонами причом разом з грегорйо))))))))))

  • Администратору сайта выставил информац сказав:

    Уточните в каком издании работает журналист Боднараш ? И ещё, пожалуйста задайте вопрос на камеру имеет ли этот человек гражданство другой страны , скажем Румынии

  • це потипу громадянин Румунії Бодарашка незна в які аленсиДем приклеїтся

    курвію ПІАРний! та ти перше чмо грантожерске яке здаватиме українців

    ДОКИ УКРАЇНА ТЕРПІТИМИ ЦИХ ВСЯКИХ БОНДАРАШНИХ ЛЯДЕЙ ???!!!!

  • ЦЕЙ БАНДАРАШ РАБОТАЄ НА ІНШУ ДЕРЖАВУ

    ДЕ УКРАЇНСКЕ СБУ????

    В ЧЕРНІВЕЦКІЙ ОБЛАСТІ НЕМА СБУ??!!!!

    СБУ НЕЗНАЄ ЧИМ ЗАНІМАЄТСЯ БОНДАРАШ????

  • Боднараш сам за 1500 євро. Вам на протязі року допоможе зробити Румунське громадянство!!!

  • Ай да автор, ай да сукин сын! Молодца! Вскрыл кулевлобовский нарыв! Повалили боты с “аргументами” “сам дурак”. Пиши ещё, автор, пускай желчью истекают, а нормальным людям их дурь будет видна!

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи