Каспрук згадав, що минулого року не освоїли 190 мільйонів бюджетних коштів

03.03.2016

DSC_1030-KopiyaВ останній день березня сесія Чернівецької міської ради має розглянути питання розподілу 190 мільйонів гривень залишку коштів міського бюджету з минулого року. Сума, в принципі, не маленька. А тому не дивно, що напередодні такого важливого голосування мер Олексій Каспрук та начальник фінуправління Лівія Бамбуляк із почуттям власної величі поділилися своїм бачення розподілу цих коштів. Ззовні все виглядає більш ніж пристойно. Найбільше коштів (129 мільйонів гривень) прогнозовано планують виділити на капітальні видатки. Тут і ремонти доріг, міжбудинкових проїздів, дитячих садочків, придбання техніки для комунальних підприємств, фінансування заходів енергозбереження, тощо.

Окрім цього, майже 22 мільйони спрямують на підвищення зарплат освітянам, медикам, працівникам культури.

Також планується виділити певні суми на підтримку учасників АТО та їх сімей, ремонт бібліотек, перепаде і місцевому спорту. Одним словом, пунктів багато. А вже депутати 31 березня остаточно вирішуватимуть кому скільки дати.

Та є у цій бюджетній діжці меду добряча ложка дьогтю, бо виникає одне просте логічне запитання – чому ці гроші не були використані минулого року? Адже враховуючи інфляцію та зростання курсу долара 190 мільйонів вчора і сьогодні, це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці.

Олексій Павлович вже не перший раз “радує” нас типовим поясненням про те, що, мовляв, є процедури, тендери, які гальмують процес освоєння грошей. Але є підозра, що за цими словами мер банально ховає свою некомпетентність. Бо виглядає так, що він не зовсім володіє ситуацією, скільки коштів надходить до бюджету і куди їх терміново треба спрямовувати. Бо і минулого року були вулиця Богдана Хмельницького, кінотеатр Миколайчука, АТОшнікі, садочки з лікарнями та школами.

Каспрук і тоді, і зараз тішиться, що ці гроші принесли місту користь у вигляді відсотків по депозитах. За словами Лівії Бамбуляк ця сума за минулий рік склала 10 мільйонів 200 тисяч гривень.

А ось тепер цікава математика. Якщо ці 190 мільйонів гривень порівняти до середнього минулорічного курсу долара (дані НБУ) та того, який є на сьогоднішній день, то навіть з урахуванням прибутку по відсотках маємо втрату 31 мільйону гривень.

Саме стільки вартує чернівчанам бездіяльність нашого дорого Олексія Павловича. Для нього це може і не гроші. Але саме стільки, приміром, коштує реконструкція вже згаданого кінотеатру Миколайчука, яким так “опікується” мер. Ці кошти можна було спрямувати на соціальний захист малозабезпечених, щось відремонтувати. А вийшло так, що 31 мільйон гривень, фактично, розчинився у повітрі і нікому до того не має діла. А у владних коридорах вже тішиться оточення мера у передчутті чергового розподілу бюджетного пирога, і навіть якісь крихти обіцяють чернівчанам.

Але якщо зважити на те, як мер господарював минулого року є висока ймовірність того, що левова частка з цих 190 мільйонів знову не буде освоєна.  А, враховуючи космічну інфляцію, до кінця року ці гроші перетворяться на нікому не потрібні папірці…

Андрій Тисовський

Коментарі
  • О таке чудо ми обрали.
    У 2014 році неосвоїв 53 млн, це було 4,5 млн доларів, які перетворилися в 2 млн доларів – втрата більше 50%.
    У 2015 – втратили 31 млн гривень. ЦЕ ЗЛОЧИН! Навіщо місту такий керманич? С таким головою і ворогів не треба. В радянські часи мабуть розстріляли.

  • Так, ціни взагалі не змінились за рік, ні будматеріали, ні вартість робіт, ні комуналка, ні продукти… Ви точно в Чернівцях живете і в Україні? Я зараз будуюсь, тож ваші слова про те що не змінились ціни на будматеріали справді дуже смішні. Тож захищайте Каспрука трохи вмикаючі мізки…

  • Анегдот дня: А что будет с зарплатой? – зарплаты не будет!? , Не волнуйтесь так, вместо зарплаты будут конфеты,причем сосательные

  • Якщо бути принциповими та дбати про інтереси громади, то депутати мают створити слідчу комісію щоб визначити чому мер змарнував людські гроші: з дурісті, або за злим умислом отримуючи, наприклад, відкати від банку за депозит. А результат передати у прокуратуру.

    Але навіть якщо без умислу, то навіщо місту мер який марує людські гроші, є безвідповідальним та непрофесійним. За це має бути відповідальність (не забути про Бамбуляк).

    Ящо депутати це протустять – то вони є спільники.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини