Так хто хоче поцупити Чернівецьке СІЗО? Український омбудсмен і Гельсінскська спілка звернулися до Яценюка

18.01.2016

Восени 2015 року Арсеній Петрович на День міста не тільки сфотографувався у Чернівцях  на тлі фрески із кроликом, але й пообіцяв раптом закрити Чернівецьке СІЗО. Звісно, береженого Бог береже.

DSC00331-605x402Але у міських блогерів виникло питання, чого це раптом? В чому фокус? А фокус, вочевидь є. Тому що план  вибудовувався давно. Але тільки зараз, раптом перейшли до кокретних кроків. Бурбак на прес-конференції говорив, що йому “болить”, що СІЗО у центрі міста. Але треба відзначити, що боліло ще Федоруку років вісім тому, коли у Бурбака ще нічого не боліло. У спадок біль перейшов Бурбаку і  вже Яценюку. Справді розташування приміщення чудове і вигідне.  Ласе, можна сказати.

Можливо є і відповідні програми кредитів. А то б чому Каспрук їздив аж до Техасу на тюрми дивитися. Взагалі просто у голові не вкладається, чому Федоруку, Бурбаку та Яценюку саме СІЗО болить. Чи їм медом там намазано? Чи то Фрейд розгулявся, чи Ринжук скаржився.  Коротше, це приказка. Сьогодні, все це дивним здалося ні кому-небудь, а Уповноваженому з прав людини в Україні Валерії Лутковській і відомій правозахисній організації Українська Гельсінська спілка з прав людини. Правозахисники задалися питанням: чому саме Чернівецьке СІЗО хочуть переносити? А головне, що їх дивує: чому рішення про ліквідацію СІЗО у Чернівцях є, але досі немає рішень, що щось буде збудовано замість нього.  І ось це і вразило і насторожило правозахисників. І вони звернулися до … Яценюка ж та міністра юстиції Петренка. Хоча краще б, мабуть, вони знайшли інших адресатів.

Текст звернення( про Чернівецьке СІЗО десь з четвертого абзацу)

  Спільне звернення Омбудсмана та УГСПЛ до Прем’єр-міністра України та Міністра юстиції України
***

Шановний Арсенію Петровичу та Павле Дмитровичу!

Реформування пенітенціарної системи України відповідно до сучасних світових стандартів є надзвичайно актуальним та важливим завданням сьогодення, адже зростання порушень прав людини в діяльності пенітенціарних установ набуло загрозливих масштабів. Як свідчать практика Європейського суду з прав людини щодо України, численні звіти міжнародних та вітчизняних правозахисних організацій, доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, неналежне поводження із засудженими та взятими під варту особами стало в Україні буденною практикою.

Найпоширенішим виявом жорстокого поводження є тримання осіб в умовах, що не відповідають мінімальним стандартам належного поводження. При цьому, в найгірших умовах перебувають особи, які тримаються в установах попереднього ув’язнення й винуватість яких ще навіть не доведена судом.

З урахуванням вищезазначеного, ми всіляко вітаємо та підтримуємо прагнення Уряду розпочати реформування пенітенціарної системи в Україні, зокрема в частині вжиття заходів щодо перенесення окремих слідчих ізоляторів, умови в яких не відповідають сучасним стандартам, до нових будівель.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 жовтня 2015 р. № 1066-р «Деякі питання реформування системи функціонування установ виконання покарань та слідчих ізоляторів» Державна пенітенціарна служба України мала розробити та затвердити план заходів з ліквідації Чернівецької установи виконання покарань (№ 33). Також, згідно з п. 2 цього розпорядження Міністерство юстиції у двомісячний термін мало внести пропозиції щодо доцільності перенесення деяких інших слідчих ізоляторів – зокрема, установи Києва, Львова, Одеси та Хмельницького.

Підтримуючи саму ідею будівництва нових установ, умови тримання в яких мають відповідати сучасним стандартам забезпечення прав та свобод людини, хотіли б звернути вашу увагу на два основні аспекти.

По-перше, у вищезазначеному Розпорядженні не вказуються критерії, за якими були обрані запропоновані установи, а тому незрозуміло, чому саме Чернівецький СІЗО було визначено як пріоритет. Адже як свідчать результати моніторингового візиту представників Департаменту національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом із громадськими моніторами до зазначеної установи, що відбувся у листопаді 2015 року, умови тримання в Чернівецькому СІЗО є одними з найкращих у порівнянні з іншими подібними установами в Україні, в тому числі й з тими ж Київським, Львівським та Одеським слідчими ізоляторами. При цьому, наприклад, Дніпропетровський СІЗО, умови в якому є на порядок гіршими, ніж у Чернівецькому СІЗО, навіть не потрапив до переліку пріоритетних установ.

По-друге, в Розпорядженні взагалі не йдеться про необхідність будівництва в Чернівцях нового слідчого ізолятора, який мав би замінити існуючий. Як наслідок, ліквідація Чернівецького СІЗО без вжиття заходів щодо будівництва нової установи призведе до цілої низки порушень конституційних прав та свобод громадян, які наразі утримуються в цьому слідчому ізоляторі.

Зокрема:

порушення права на справедливий суд. Слідчі будуть вимушені їздити для проведення слідчих дій до інших регіонів, що призведе до уповільнення темпів слідства та затягування процесу в цілому, і як наслідок, створить передумови для порушення статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у зв’язку з недодержання розумних строків здійснення слідства та суду;

порушення права на захист. Взяті під варту особи можуть стикнутися з проблемою оперативного залучення своїх захисників у кримінальному провадженні. Захисники, у свою чергу, змушені будуть долати значні відстані до своїх підзахисних, що, окрім іншого, суттєво підвищить і вартість їхніх послуг. Як результат, якість правової допомоги може значно знизитися;

– порушення права на сімейне життя та контакти із зовнішнім світом. Перевезення взятих під варту осіб до інших регіонів створить значні незручності для їхніх родичів, які будуть також змушені їхати на побачення до своїх близьких в іншу область, що призведе до значних фінансових та часових витрат і в цілому негативно впливатиме на підтримку соціальних контактів взятих під варту осіб:

створення передумов для жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження. У разі необхідності розгляду кримінальних проваджень у суді першої та апеляційної інстанцій питань щодо продовження строку тримання особи під вартою, проведення окремих слідчих дій потребуватиме тривалого та виснажливого етапування взятих під варту осіб. При цьому, слід брати до уваги той факт, що умови тримання у більшості автозаків та вагонзаків не відповідають навіть мінімальним стандартам належного поводження, про що неодноразово зазначалося у доповідях Уповноваженого з прав людини за результатами моніторингових візитів до місць несвободи.

Враховуючи вищезазначене, в контексті запланованого реформування Державної пенітенціарної служби та з метою належного забезпечення конституційних прав та свобод осіб, які тримаються в пенітенціарних закладах, пропонуємо вжити таких заходів:

1. Провести комплексну інвентаризацію умов тримання засуджених та взятих під варту осіб із залученням експертів неурядових правозахисних організацій та представників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
2. За результатами інвентаризації скласти перелік установ, умови тримання в яких є найгіршими. З урахуванням найкращого світового досвіду в сфері забезпечення прав та свобод засуджених та взятих під варту осіб розробити План будівництва нових закладів, залучивши до цього процесу провідних міжнародних та національних експертів.
3. Забезпечити належне фінансування заходів, пов’язаних із будівництвом нових пенітенціарних установ, з державного та місцевих бюджетів, а також шляхом залучення коштів міжнародних донорських організацій.
4. Не допустити ліквідації жодного слідчого ізолятора доти, доки не буде побудовано та здано в експлуатацію відповідні нові установи попереднього ув’язнення.

З повагою

Валерія Лутковська,
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;
Аркадій Бущенко,
Виконавчий директор УГСПЛ

Коментарі
  • Такий будинок в центрі міста! Не дає спокою
    цим можновладцям.
    Ой як болить їм, що досі не хапнули.

  • Командою Бурбака-Федорука готується біля десятка ласових приміщень під прихватизацію. Саме дуже привабливі: СІЗО, тролейбусне управління на Проспекті Незалежності – 3,5га, приміщення Укртелекому на Універитетській, приміщення на Героїв Майдану, 4, автовокзал по Головній та багато-багато інших вони хочуть заграбастати.
    Це повинна знати уся громада, аби плани цих аферистів не здійстнилися!

  • ЗАЛУПУ КУЛЯВЛОБИ ОТРИМАЮТЬ А НЕ ПРИМІЩЕННЯ І ЗЕМЛЮ СІЗО

    ЦІ КУРВИ ЩЕ ДОБРОБУТ І ГРАВІТОН ЩО ВКРАЛИ ПОВЕРНУТЬ ЧЕРНІВЧАНАМ!

  • Скільки можна хапати, прийшли голими і підемо
    нічо не взявши.
    А їм все мало і мало. А люди вже не доїдають і не мають
    належної медицини.

  • киньте силку тут на фотку для колажу ПОЦІВ бо є фотка пілігріма по боках з кулявлобним поцом і поцом НЕнародного контролю

    а десь тут у вас була фотка з поцими Самаабарони ринку добробут)))) де по середені зінченко а по боках кулявлобні поци

    народ!!!! пліззззззззззз фоточку

  • Дибіли! Зеки в центрі міста, подвір’я школи майже Сізо????? Це нормально? Яйенюк Янукович, мені по барабану

    • Я провчилась 11років в тій школі, і нічого, ніхто мені не заважав і все ок! І мої діти туди підуть вчитись, так що не треба тут дурниці писати, Сізо вже тут 200 років стоїть, і нікому не мішало, а тут появились ідіоти рєшала, землі їм треба, ще мало, гімно їм по карманах а не землі!

    • майже 200 рокі тюрма у центрі міста нікому не заважала, а тут раптом почала… не здається дивним…

    • сам дибіл. Чим увязнені (засуджені) заважають навчальному процесу в школі, та належному вихованню дітей. Якщо вони так заважають можновладцям, нехай школу перенесуть до приміщення міськради, а міськрада буде в приміщенні школи.

  • Не місце СІЗО в центрі міста. Крапка.
    Нехай Лутковська дозволить збудувати СІЗО біля своєго маєтку.

  • П’ята школа, яка межує із СІЗО, виховала не більше ЗЛОДЮГ, ніж 9-а, у якій вчилися Бурбак, Петренко та Яйценюк. Дивний ефект, правда?

    Мало того, зараз у 5-й школі хабарництва набагато менше, ніж у 9-й, де треба навіть за продльонку щодня платити.

  • Можна подумати, що когось хвилює виховання чи доля цих дітей, їх хвилює ця БУДІВЛЯ і БАБЛО.
    Скільки дітей у нас крадуть харчі, це що від
    хорошого життя?
    Зробіть так, щоб діти мали що їсти , одягти і
    нормально розвиватися.
    А потім забезпечти їх місцем роботи.
    Це прямий обовязок влади, а від переносу будівлі
    нічого не залежить.
    Ясно, як Божий день, що БУРБАКИ на цю будівлю
    око положили.

  • Ну хоч раз за десятки і десятки років у школу хоч один зек заліз??? шо за ліпаки…

  • хай собі переносять, тільки щоб спочатку було куди людей поселити, а то позавозять за сотні кілометрів – а вони майже всі наші земляки, і родичі їхні – наші колеги, сусіди.. як стара мама передачку буде везти, га? як слідчі будуть кататись непонятно куди? а в суди возити – трясти людей по столипіних?… думайте, деякі коментатори, які навіть не прочитали толком статтю..

  • Стаття про інше. Спочатку ЗБУДУЙТЕ НОВЕ СІЗО.
    Але у них мало часу, і вони поспішають – загарбати
    цінний крепкий будинок, а людей розсілити
    по іншим областям.
    Їх це обходить, що стара мама не зможе поїхати
    до сина.
    А про школу – це звичайна отмазка.
    Багато учнів і не знали, що поруч тюрма.

  • Тюрма стала заважати місту, коли прийшли до влади – яценюки, бурбаки,
    бо як вони можуть пропустити такий ласий
    шматок. Не такі вони люди.
    Вони сплять тай бачать цей будинок.

  • Ще раз повторюю, командою Бурбака-Федорука готується біля десятка ласових приміщень під прихватизацію. Це не обгрунтовані звинувачення, а достовірна інформація. Працівникам міськради нав’язують готувати документацію по цим об’єктам! Це вже не жарти!!! Саме дуже привабливі: СІЗО, тролейбусне управління на Проспекті Незалежності – 3,5га, приміщення Укртелекому на Універитетській, приміщення на Героїв Майдану, 4, автовокзал по Головній та багато-багато інших вони хочуть заграбастати. Федорук за часи свого панування приватизував десятки дитячіх садків, фабрики і заводи, війскові частини у центральній частині міста, не хизувався нічим.
    Люди, відкрийте очі. Ця зграя робить усе, аби прибрати до себе усі ласові приміщення.
    Це повинна знати уся громада, – пердавайте цю інформацію усім, аби плани цих аферистів не здійстнилися!

  • Тралейбусне депо і справді готують до продажі! І з автовокзалом теж правда. Бурбак разом з Федоруком за останні десять років дуже багато привласнили. Чернівчани про це знають. Не цуралися вони ні чим. І дитячі установи, і пвдрриємства, тощо.

  • Странные люди живу в Черновцах- Сначала голосуют за Федоруков и Бурбаков, а потом кричат-держите вора.Даже не сомневайтесь-заберут они и сизо,и автовокзал,и депо,и ещё много чего .И ВЫ сами в этом им поможете. Грабли ни чему украинцев не учат

  • Бідні хлопці украінці ,але горді ,бо голосують як мінімум за гречку. Іжте хлопці гречку,і звинувачуйте у всёму москалів-це вони кляті поробили ями на борогах,забрали спортмайданчики у дітей,споюють нас горілкою,хапають на вулицях і везуть до себе, щоб ми там працювали . Без образи-бо ми дуже горді і дуже образливі.

  • А Я ненавижу москалей за то, что они нам писяют постоянно в подьезде и лифт заменить не хотят.И лично Путина презераю,за то ,что он моей жене на жопе сделал целюлит. Даёшь автовокзал и сизо!!!

  • Петро правий на всі 100, ми самі допомогаємо
    Федорукам, Бурбакам обкрадати нас, бо голосуємо
    за них.
    Правильно, все вони заберуть від нас і ми підемо
    до них у рабство.

  • Москалі таки погані були, але відносились до нас
    як до рівних.
    Я дуже люблю Європу, але вони мають нас за
    обслугу. Але дають нам в борг багато грошей під великий процент.
    А для чого їм це треба?

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини