Місцеві вибори за новим законом: Гройсман пояснив деталі

15.07.2015

11313181_279507375551517_4210097930542758503_oГолова Верховної Ради Володимир Гройсман розповів, як відбуватимуться місцеві вибори 25 жовтня за новим законодавством Про це він написав у Фейсбуці.  Дуже коротко оцінюючи допис можна сказати, що судячи з усього час несистемних закінчується. Для того, щоб потрапити у владу, треба співпрацювати із провідними партіями. І крм того, жінки-політики нині у ціні.  Їх має бути у списку не менше 30 відсотків

Текст Володимира Гройсмана, або його прес-служби):

“Верховна Рада ухвалила новий Закон про місцеві вибори. Хочу тезово пояснити, як же все-таки будуть відбуватись вибори 25 жовтня.
– Нарешті ми відійшли від гібридної, дуже дивної системи виборів, на яку було багато нарікань, коли частина депутатів обирається за списками, а інша частина за мажоритарними округами.
– В селах і селищах з населенням до 90 тис. вибори відбуватимуться за звичною мажоритарною системою.
– Вибори до райрад, міськрад та облрад будуть проходити вже за пропорційною системою.
– Мерів міст з населенням більше 90 тис. обиратимуть абсолютною більшістю, тобто 50%+1 голос. Для цього передбачена можливість проведення другого туру.
– Місто, район, область діляться на округи. По кожному округу партія може висунути свого кандидата (саме партія, виборчі блоки цим законом не передбачені). Якщо партія набрала 5% голосів, кількість кандидатів від неї які пройшли, визначається відповідно до кількості голосів поданих безпосередньо за депутата в окремому окрузі. До ради проходять ті кандидати від партії, які отримали найбільшу підтримку виборців, а не ті, яких партія поставила на перші місця у списку(підкреслено ред.)
– Щодо бюлетеня. На ньому буде позначено прізвище кандидата, а навпроти назва партії, від якої він висувається. Таким чином відбуватиметься одночасне голосування за кандидата і за партію.
– Висування мерів теж відбуватиметься тільки від партій.
– Дата реєстрації партії для участі у виборах не має значення (немає норми, щоб вона була зареєстрована за рік чи за півроку до виборів)
– Вперше до Закону введено європейську норму щодо присутності у списку партії не менше 30% представників однієї статі.
Ну і нарешті, для тих, хто говорить, що через новий закон певні округи можуть залишитися без своїх представників, відповім – виборцям нема за що хвилюватись, оскільки депутати відповідатимуть за все місто, а Рада зможе додатково розподілити відповідальність депутатів за округи”.

Коментарі
  • Думаємо вже зараз, за кого голосувати.
    По ділам, по результатам, по цінам, по нашому життю.
    Коли щось аж таке обіцяють – вуха затикаймо.

  • Нічого особливого з поправок не внесли, все прогнозовано , і по блоках, і по нових партіях. Єдине незрозуміло: який зміст прив,язувати кандидатів в Мери до партій? Партій більше півтори сотень, за пару тисяч гривень партія “піндюків” висуне любого бажаючого кандидатом в Мери, це те саме, що самовисування , хоча вони прив.язали це до відкликання.
    Головне, що закон прийнятий, всіляке “дрантя” не зможе самовисуватись до міськ- та облрад. Зараз у партій, які мають шанс пройти до місцевих рад, мусить “боліти голова”: кого залучити кандидатами в округи, щей 30 % жінок ,так як кожен кандидат мусить принести партії якийсь відсоток голосів для подолання прохідного бар.єру. Невідомих, чи
    зкомпроментованих “тушок” немає змісту запрошувати.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи