Для Чернівецької влади переселенці це – люди-привиди

20.05.2015

Принаймні такий висновок із розповідей біженців з Донбасу проте, що на обласному та міському рівні влада не робить практично нічого, аби хоч якось допомогти у вирішенні тих проблем з якими ці люди щодня стикаються.

Тож аби вкотре привернути до себе увагу чиновників з високих кабінетів представники громадської організації «Донбас Український» провели прес-конференцію.

«Наша організація існує трохи більше трьох місяців, – розповіла її голова Світлана Шиян. – Наше завдання консолідувати усіх біженців для того, щоб вони мали змогу розвиватися у цьому краї: отримати хорошу роботу, мати пристойне житло, і приносити користь».

Та як справедливо зауважила Світлана Шиян сюди вони приїхали з тим, що встигли схопити. І тому, аби міцно встати на ноги їм на першому етапі потрібна допомога влади. Та ні на державному, ні на місцевому рівні не має якоїсь чіткої політики по відношенню до переселенців. Реальну допомогу надають лише волонтери. Але й з цим не все так просто. Є люди, які готові надавати переселенцям одяг, медикаменти, предмети першої необхідності, але не має приміщення де це складувати і розподіляти.

«Ми декілька разів зверталися до Чернівецької міської ради, а нас там відправляють на аукціон», – резюмувала Світлана Шиян.

І так, фактично по всіх проблемах.

Як розповів заступник голови організації Олег Козловський ключовою проблемою для біженців є працевлаштування, а вже усі інші похідні від неї. Бо якщо у людини не має роботи вона не може винаймати нормальне житло, годувати свою родину, купувати ліки і так далі.

«Ми чудово розуміємо в якій ситуації перебуває наша держава, – продовжив Олег Козловський. – І своїм вимушеним приїздом сюди створили додаткову конкуренцію на ринку праці. Тому маємо самі для себе створювати робочі місця, але для цього нам потрібна підтримка влади, якої ми поки що не відчуваємо».

За словами учасників прес-конференції, останнім часом ставлення до переселенців у багатьох регіонах змінилося у гіршу сторону. Хоча, це не заважає органам влади їх підтримувати. Зокрема, у Рівному місцева влада виділила земельну ділянку для зведення будинку. Така сама ситуація і в Ужгороді.

«У Чернівцях, коли я спілкуюся з представниками влади, таке враження, що я вдягнула плащ Гарі Поттера, і вони мене не бачать, – сумно пожартувала Світлана Шиян. – Саме тому на 10 червня у Чернівцях ми ініціюємо проведення круглого столу з проблем переселенців на який запрошуємо представників владних структур. І сподіваємося, що вони прийдуть».

Захар ПОДКИДИШЕВ

Коментарі
  • Всё равно стучитесь в двери и вам откроют.
    Насчёт круглого стола – решение правильное.

  • Надо выделить какое -то помещение , и простые люди
    нанесут туда чего хочешь. Много чего по домам
    лежит ненужного, а этим людям пригодится.

  • Діти переселенців отримують безкоштовне харчування в дитсадках та школах, безкоштовний проїзд в комунальному транспорті, у першу чергу отримуватимуть на ряду з дітьми учасників АТО путівки на оздоровлення.Всі родини переселенців охоплені медичним супроводом. Ті діти, які потребують інсуліну, диспансерного нагляду з інших причин, отримують необхідні ліки. Це підтримка громади Чернівців переселенців чи ні? Відповідно до законодавства усім громадським організаціям та об’єднанням комунальні приміщення надаються в оренду лише на конкурсі. Закон робить виняток лише для ветеранських організацій. Світлана Шиян пропонує міській владі порушити закон? Ті громадські організації, які не можуть взяти приміщення в оренду на конкурсі, свої заходи проводять безпосередньо в приміщеннях міської ради,комунальних установ. ГО “Донбас Український” хтось у цьому відмовив? Для збору і зберігання гуманітарної допомоги ГО виділено приміщення на Центральній площі,9. Для забезпечення житлом переселенці можуть створити ЖБК і отримати земельну ділянку для будівництва житла. ГО ” Донбас Український” створила таке ЖБК і подала заяву на виділення землі та отримало відмову? Мабуть, ні. На жаль, безкоштовного житла місто немає навіть для інвалідів І групи, яких ще достатньо в черзі першочерговиків. Вони не в кращий ситуації перебувають, ніж працездатні переселенці. З працевлаштуванням, дійсно, важко. Але більшість чернівчан також змушені вирішувати свої проблеми шляхом самозайнятості.

  • Иногда удаётся найти простую работу из журнала
    ОТ и ДО. Автомыйники, прибиральники и тому подобное, чтобы зацепиться хоть на первое время.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи