Нідерланди стали головним постачальником груш до України у сезоні 2014/15)) А ми до них?

01.05.2015

Польща поступилася Нідерландам лідерством у постачанні груш в Україні. Імпорт польських груш при цьому скоротився вдвічі.

Про це повідомляє проект «АПК-інформ: фрукти та овочі».

За даними офіційної статистики, з липня по березень сезону-2014/15 Польща відвантажила в Україні всього 862 тонни зазначених фруктів, що в 3,5 рази менше, ніж за такий же період сезоном раніше. Нагадаємо, що за 9 місяців попереднього сезону експорт груш з Польщі в Україну сягав майже 3 тис. тонн, що дозволяло Польщі очолювати список країн-постачальників цієї продукції на український ринок. У поточному ж сезоні Польща займає лише 2 місце списку, поступившись першістю Нідерландам, на частку яких припало 41% імпорту. Щодо Польщі, то її частка на українському ринку 39% і третью у рейтингу постачальників груш стала Італія, частка якої склала 7%.

Скорочення поставок польських груш в Україні в нинішньому сезоні галузеві експерти пояснюють зниженням виробництва цих фруктів у Польщі. За попередніми підрахунками Всесвітньої асоціації виробників груш і яблук (ВАПЯГ), в сезоні — 2014/15 валовий збір груш у Польщі склав всього 50 тис. тонн, що на 23% менше, ніж в минулому сезоні, і на 9% поступається середнім показникам за останні 5 років.

Варто відзначити, що з початку сезону Україна скоротила обсяги закупівель груш на зовнішньому ринку вдвічі, що пов’язано з істотною девальвацією гривні по відношенню до долара і євро, що спричинило за собою різке подорожчання імпортної продукції. Як результат, імпортні груші стали менш доступні для українських споживачів, і більшість з них віддавали перевагу більш дешевим яблукам.

У загальному підрахунку імпорт груш в Україну з початку сезону знизився майже вдвічі. Так за інформацією Держстату, з липня 2014 по березень 2015 Україна закупила на зовнішньому ринку трохи більше 2 тис. тонн груш, тоді як за аналогічний період сезоном раніше імпортувала близько 4 тис. тонн зазначених фруктів.

Нагадаємо, у нинішньому сезоні через несприятливу погоду восени українські садівники побоюються за перспективу цьогорічного врожаю. Проте ще зберігають надію, що погода буде більш сприятливою у період цвітіння кісточкових.

Коментарі
  • А ми до них? – А мы главные поставщики работников в квартал красных фонарей!!!))))

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини