Ретровечір)) Політпрогнози на ” Чернівці Таймс” під час революції. Чи справдилося?(

04.03.2015

НЕ ТАКЕ ВЖЕ РЕТРО
Не всі журналісти люблять, коли передруковують щось, що писали вони рік-два тому. А особливо у критичні часи писали. А мені подекуди подобається. Хоча теж якось нервово. Тим більше, якщо ти був, мяко кажучи, не в тренді, то взагалі таких пригод шукати. Тим не менш. Знайшов статтю свою написану у 20 числах січня 2014 року. І тоді ж опубліковану на ” Таймс“. Вражений і тим, що тоді ніхто не писав настільки простих речей. Говорили бо зна про що. Несли високомудру ахінею, але переконливу. А з іншого, які всі були наївні… І я в тому числі. І може, слава богу. Цікаво почитати сьогодні ці рядки, а минуло лише близько 14 місяців.  Як вістка з іншого життя. Отже текст:

автор: Сергій Воронцов

Руйнується не режим, а країна

  23.01.2014

  • A A A

383924637Ми якось писали, і , певно, варто повторити, що вагомий висновок про результати Майдану  можна зробити лише через рік-два-три. Теперішні плачі, крики  журналістів,  активістів,  чиновників теперішніх, і тих, хто дуже хоче на їхні місця, вартують не більше, аніж розмови на ринку.

ЗМІ і соцмережі перетворилися на такий ринок, де відбувається величезний конфлікт, бійня, зашкалюють емоції. І не найкращі, а найгірші, звісно, емоції,  як це водиться на ринку.

Журналісти, активісти демонструють темперамент, гідний  торговок  з ринку, які засиділися за прилавком. А між тим, чим бурхливіша ситуація, тим більшим має бути спокій, зваженість, і розрахунок.  Інакше ви просто нічого суттєвого не додаєте в ситуацію. Страшенно хочеться компромісу. Страшенно хочеться милосердя сторін, осяянь, виходів. Але  можемо не дочекатися. Швидше, навпаки.

Вчора із увагою слухав промови виступаючих на Майдані. Юрій Луценко оголосив подальші дії опозиції: створення альтернативних органів влади, заборону партії регіонів і комуністичної партії, і створення чогось тимчасово-владного, що очолить Віталій Кличко, як найбільш рейтинговий кандидат від опозиції.

Ці пропозиції варто проаналізувати хоча б поверхнево.  По-перше, дозволимо собі припустити, що подібні ідеї виникають не тільки від бажання врятувати країну від Януковича, але й врятувати себе. Тільки цим можна пояснити їхній радикалізм. Заборонити повністю опонентів і залишитися одноосібними володарями країни – непогана ідея для демократів))) А головне, як сприяє вона “мирному вирішенню” конфлікту. Буковина живе дуже своїм життям, тож  ми можемо зрозуміти, що і Донбас живе своїм, а Крим – тим більше.  Рейтинг регіоналів там досі високий, а опозиції – низький. Регіонали і комуністи там панують, майже як Свобода на Галичині. Забороніть Свободу на Галичині?)))    Так можна відчути, що таке заборона комуністів і регіоналів на Сході. Да, люди розчаровані. Да,  втомлені злодіяннями чиновників, але… Не очаровані опозицією.

І  стає цікавим такий аспект. Вже на початку 2013 року в деяких проросійських виданнях України майже впряму обговорювався план розподілу Україну на, як мінімум, –  дві країни. Умовно – проросійську і проєвропейську. І називалися терміни, не дивуйтеся – кінець 2013 року. Тоді, коли я читав це, то дивувався зухвалості цих прогнозерів. Буянню їх фантазії. А тепер дивуюся цієї точності плану.  Я не питаю людей, які активно вболівають за Майдан, чи не вважають вони, що є пішаками у великій грі політичних амбіцій Росії та Європи. Причому не тими пішаками, які псують всю гру, а тими, хто цю гру забезпечує?   Не питаю, тому що впевнений – вони  про це не думають. Вони не думають, наприклад, чому арештували депутата Маркова, незадовго до революції. Не думають, що Європа і Росія, загалом-то можуть непогано домовитися про спільні дії. Або – не домовитися.  Ті, хто цікавилися цим питанням, скажуть мені:  та все ми знаємо. Росія хоче нас загарбати.  І Євромайдан руйнує ці плани. А може, навпаки, Євромайдан втілює ці плани, не знаючи про це? Ось про що мова.   Тому що Росія не хоче (не може) загарбати все. Втім, як і Європа.  Що в таких випадках роблять джентльмени? Ділять.

Все що наші активісти шукають у революції, це відчуття боротьби за правду. Пошуки в політиці правди і самовідчуття хорошого хлопця(дівчини) – одна з найбільш дурних забав слов’янина. У нас цією забавою дуже захоплюються, це таке своєрідне політичне пияцтво постсовкового суспільства. Причому ця забава  не для розумних і успішних. Скажемо вже прямо.  А для чесних та дурних.  Розумні люди грають у політику на гроші, на владу, і іноді, коли стають особливо безсоромними, використовують гарматне м’ясо, яке чомусь у політиці шукає правди –   для своїх забав. Завершимо питанням: чи всі помилки на Майдані і Грушевського зробив Янукович, чи хтось зробив це за нього?

Наприклад, агенти спецслужб чи агенти впливу сусідніх і не сусідніх країн.

Домовленості щодо нашої країни можуть бути настільки цинічними, як і розроблені сценарії. Такий цинізм пересічним громадянам і уявити важко. Отже, припущення, що руйнується режим є надто оптимістичним. На наших очах, з великою ймовірністю руйнується країна. На жаль. Причому попередній план  Медведчука виглядає у порівнянні з тим, що відбувається, просто  утопією кабінетного гуманіста. Тому що то був план. А не самособойне падіння, коли ніхто нічим не керує.

З цього приводу цікавим є, що оголошення про створення Народної ради паном Луценко не тільки рятує опозиціонерів від переслідувань ( у разі перемоги), але й ідеально вписується в плани сусідніх держав.. Кого визнаватиме Крим чи Донбас? Народну раду? Чи Верховну раду, де  засідають депутати, за яких вони голосували. До чого призведе ця подвійність? Ці питання цікаво задавати собі саме зараз, а не потім.  Коли говоритимуть – ми хотіли найкращого, ми не шкодували життя, але злобні наміри ворогів… Так не треба їм потакати – цим ворогам, своїми передбачуваними істериками.

Розчарування в Регіонах є, але не настільки велике, як це здається у нашому глухому наскрізь патріотичному провінційному куті.

Чи варто радіти нам з перспективи розвалу країни і параду різних суверенітетів за умови двовладдя?  Навряд чи. З багатьох точок зору.   На побутовому ж рівні,  зрозуміло, ситуація  може відбитися  на різноманітних соціальних виплатах та пенсіях (про цей, чи не головний обов’язок держави взагалі ніхто не згадує, а він швидше за все і забезпечується кредитом Путіна). Це очікувано не підвищить симпатії до опозиціонерів, що сприятиме подальшій руйнації. Цікава перспектива, але не для українців. Для Москви, Бухаресту, Варшави.

Щодо моральності опозиції. Люди з Майдану чекали радикальності і дивувалися чому досі так обережно наші опозиціонери поводилися.  Насправді певна боязкість опозиції у революційних справах пояснюється глибокими причинами, а не слабкими характерами(це насправді рішучі(або нахабні) люди).

Опозиціонери  не хотіли перемагати настільки, щоб брати відповідальність за соціально-економічну ситуацію в країні. Тому що знають точно – нічого вони не виправлять, і це не просто ударить по рейтингу, а шарахне по ньому. А на носу президентські вибори, які все ж таки потрібно провести.  Вони хотіли такої собі напівперемоги. Контролю. Але не відповідальності, яка приходить разом із владою.   Майдан давав їм шанс для реального виграшу на майбутніх виборах.  Фактично єдиний для них шанс.  Тому Арсеній і голосив, що стояти треба до 2015 року. Попри те, що це виглядало дебільною пропозицією, фактично, це був єдиний прийнятний для опозиції варіант. Був. До прийняття законів 16 січня і усвідомлення, що Янукович до 2015 року може просто позбавитися своїх опонентів, як це сталося із Тимошенко.

Це був воістину дурацький план регіоналів. Опонент потрібен, навіть (і бажано) іграшковий. Його навіть треба створювати. Цьому є безліч причин.  Опозиція просто злякалася, що місця для відходу немає. І патріотизм сягнув… замежної вишини. Надто цинічно, скажете ви? Це ще делікатно, – відповім я. Цинізм неосяжний.

І отже, як співали у старій революційній пісні: «Наш паровоз вперед летит, в комунне остановка».

В топку кидають пальне.  Всі.  І країну можуть кинути також. В топку.

Автор: Сергій Воронцов

Ось, що ми публікували 14 місяців тому.

 

 

Коментарі
  • Коли опозиція стала владою, то це зовсім
    інша річ, прийшла відповідальність за країну,
    а що робиться тепер ми добре відчуваємо
    на собі.

  • Багато людей загинуло, Крим пішов, жахлива
    дорожнеча — ми цього НЕ ЧЕКАЛИ.

    • По все видимости, ждали они (и ждут до сих пор), что кто- то за них в их стране построит их страну, пока они в мечтах о “эуропе” как тырили денюжку (малую и большую), так и будут тырить, как воровали, хамили, свинячили, уклонялись от налогов, барыжили, давали и брали взятки, так и дальше будут всем этим заниматься. Но “эуропейску країну” им, не смотря на все это, вынь да положи.

  • Точно помню, как автор в некоторых статьях год назад периодически хаял регионалов и Януковича, называя его завгаром, хотя при них жизнь в стране была просто сказочная по сравнению с нынешней.
    Ну и еще ранее, хватая мысли из общественной атмосферы, писал типа с юмором, что хотел бы кинуть камешек в “главное окно” – Папиеву. Так говорить тогда было очень смело и модно).

  • “Точно помнишь”, назови хотя бы одну статью.
    Не надо валить с больной головы на здоровую.

  • Не являясь биографом всех черновицких политических литераторов, и не читая, все что они написали за свою долгую творческую жизнь, напомню, например, такую фразу, сказанную про регионалов “эти уже точно ничего не смогут”, причем сказанную тогда, когда политический ветер подул в другую сторону. Или у меня “провал” в памяти?
    И зачем так раздражаться любителю дискуссий, как было недавно сказано…

    • (апрель 2014 г): “мне кажется, что сейчас представленные кандидаты в президенты – это менеджеры немного другого уровня мышления. Даже если взять тех, кто не пошел на выборы президента, тот же Турчинов, более ловкий управленец, чем Ющенко и Янукович. То есть он реально пытается что-то решить и выйти из очень сложной ситуации, не боится каких-то шагов, а это очень важно, потому что все наши предыдущие президенты, в основном, почему-то их боялись. Я оптимист и мне кажется, что все утрясется, образуется и у нас станет лучше, чем было”.

  • “Буковинське Віче – Європа кличе” 04.11.13

    “Себто, так Папієва і запам’ятають. Як євроінтегратора. Історія багато чого відсіює і залишає якісь головні речі. Боюся, що подібний поворот долі України(а разом і Буковини) буде визнаний згодом важливішим, аніж гарячі обговорення послань Москаля у місцевій пресі.” – С. Воронцов

    Несбылось! Папиев остался в памяти как папик Артёмки Семенюка, а ещё ролики в интернете “нема любові – нема газу”,очки ветеранам, індюки, драчинцы, особняк в Конче-Заспе и свежая фотка на память с Фирташем из Вены, куда он успешно евроинтегрировался

  • Ай-я-яяй))Правильна цитата все ж така:
    “Інтернет-жарт, коли Михайло Папієв закликає, як герой відомого плакату: ти записався у Євросоюз, тільки замість червоноармійської будьонівки, Папієв у будьонівці із єврозірками може стати пророчим. Себто, так Папієва і запам’ятають. Як євроінтегратора. Історія багато чого відсіює і залишає якісь головні речі. Боюся, що подібний поворот долі України(а разом і Буковини) буде визнаний згодом важливішим, аніж гарячі обговорення послань Москаля у місцевій пресі. Не погоджуєтеся? Не треба”
    І, до речі, подивмося, що буде через рік-два. Навіщо ці ідіотичні медійні штампи. Папієву вигідно бути євроінтегратором, дуже вигідно, і він з великою ймовірністю хоча б через це може їм стати. А він такий… наполегливий)

  • Что значит Папиев – евроинтегратор? Когда человек хочет остаться у власти, то он “закосит” под кого угодно. Свозить бюджетников на митинг – это что, европейская практика? Агитация за Тёму – по-европейски?

    • А кто из нынешних работает по-европейски, подскажите, кто?
      Руине до Европы как негру до снежинки…

  • Остап Дроздов (2013 год):
    Щодня в мене існує вибір: змовчати чи сказати. Перемагає друге. Мені 34. Я хочу зрозуміти, де буду за 10 років. Що зі мною буде на момент виходу на пенсію, в якій країні житиму? В тоталітарній нациків та агресивних ксенофобів? Чи в ліберальній європейського типу? Я не маю відповіді на ці питання. І не бачу змагання між українськими перспективами. Інтуїція підказує, що на нас чекає повне розмивання держави. Розтікання по своїх норах. Це буде атомізоване суспільство, яке житиме саме по собі. Ідеальний варіант для істеблішменту і прийнятний – для людей, які втомилися будувати те, що не будується.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи