До Різдва м’ясо – зазь

28.11.2014

Сьогодні 28 листопада у православних починається Різдвяний (Пилипівський) піст, який завершиться 7 січня – у свято Різдва Христового.

Головна мета посту, встановленого ще в ранні століття християнства, – духовне очищення людини. Тому піст – це відмова не тільки від скоромної їжі, а й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок, для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

У порівнянні з Великим постом, Різдвяний піст вважається нестрогим. Якщо не трапиться ніякого свята, то в понеділок, середу і п’ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, а у вівторок і четвер – з олією, у суботу ж і неділю, аж до 2 січня, до них додається риба.

Крім того, риба дозволяється й у великі свята – Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), день святителя Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам’яті деяких святих – апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).

Суворість посту посилюється в останній тиждень перед Різдвом, максимально строгий піст припадає на Святвечір – 6 січня.

Різдвяний піст завершується після настання темряви, або появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса. Згідно з Євангелієм, побачивши її, східні мудреці прийшли поклонитися немовляті Христу і принесли Йому свої дари.

Коментарі
  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини