До Різдва м’ясо – зазь
Сьогодні 28 листопада у православних починається Різдвяний (Пилипівський) піст, який завершиться 7 січня – у свято Різдва Христового.
Головна мета посту, встановленого ще в ранні століття християнства, – духовне очищення людини. Тому піст – це відмова не тільки від скоромної їжі, а й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок, для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.
У порівнянні з Великим постом, Різдвяний піст вважається нестрогим. Якщо не трапиться ніякого свята, то в понеділок, середу і п’ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, а у вівторок і четвер – з олією, у суботу ж і неділю, аж до 2 січня, до них додається риба.
Крім того, риба дозволяється й у великі свята – Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), день святителя Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам’яті деяких святих – апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).
Суворість посту посилюється в останній тиждень перед Різдвом, максимально строгий піст припадає на Святвечір – 6 січня.
Різдвяний піст завершується після настання темряви, або появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса. Згідно з Євангелієм, побачивши її, східні мудреці прийшли поклонитися немовляті Христу і принесли Йому свої дари.
Коментарі
Може мясо здешевіє.