Офіційні результати позачергових парламентських виборів 26 жовтня опублікували в газеті “Голос України”

12.11.2014

Центральна виборча комісія встановила остаточні офіційні результати позачергових виборів до Верховної Ради в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та визнала обраними 196 народних депутатів України в одномандатних виборчих округах. За партійними списками обрано 225 депутатів. Загалом ЦВК визнала обраним 421 із 423 народних депутатів, які обиралися на позачергових виборах. Про це УНН повідомляє з посиланням на “Голос України”.

Відповідні протоколи були підписані членами ЦВК під час засідання, яке розпочалося пізно увечері в останній день, відведений законом для підбиття підсумків голосування, — 10 листопада. У двох округах ще відбудеться перерахунок голосів.

За офіційними результатами виборів до Верховної Ради України восьмого скликання за партійними списками проходять шість політичних сил:

“Народний фронт” — 22,14% (64 депутати)

Блок Петра Порошенка — 21,82% (63 депутати)

Об’єднання “Самопоміч” — 10,97% (32 депутати)

Опозиційний блок — 9,43% (27 депутатів)

Радикальна партія Олега Ляшка — 7,44% (22 депутати)

ВО “Батьківщина” — 5,68% (17 депутатів).

Решта партій, які взяли участь у позачергових виборах 26 жовтня, набрали менше 5% голосів виборців, що є прохідним бар’єром.

Загальна кількість голосів виборців, поданих за кандидатів у народні депутати України, включених до виборчих списків політичних партій, які подолали п’ятивідсотковий бар’єр, — 12 мільйонів 209 тисяч 87 голосів. Так звана виборча квота, тобто кількість голосів, необхідна для отримання одного депутатського мандата, становила 54 тисячі 262 голоси.

Протокол про результати виборів у багатомандатному окрузі підписали усі 15 членів ЦВК. Однак заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна під час засідання заявила, що підпише протокол ЦВК з окремою думкою, оскільки до комісії надходили заяви від партій про фальсифікації в окремих округах.

Нагадаємо, що позачергові парламентські вибори через проведення антитерористичної операції відбулися не в усіх округах Донецької та Луганської областей та не проводилися в тимчасово окупованому Криму. Тож у парламенті восьмого скликання наразі працюватимуть 423 депутати, а не 450, як зазвичай. За партійними списками до парламенту проходять 225 депутатів, 198 -у мажоритарних округах. У 27 округах, які розташовані на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму, не обирали депутатів. Утім, це ніяк не вплине на легітимність нової Ради — за Конституцією вона вважається повноважною за умови обрання не менш як третини її конституційного складу. А ЦВК обіцяє провести вибори в тимчасово окупованих регіонах одразу після їх визволення.

Найбільше місць у парламенті здобув Блок Петра Порошенка — отримавши за партійними списками та в мажоритарних округах загалом 132 місця. “Народний фронт” загалом здобув 82 депутатські мандати, “Самопоміч” — 33, Опозиційний блок — 29, Радикальна партія Олега Ляшка — 22, “Батьківщина” — 19. Окрім того, до парламенту в одномандатних округах пройшли шестеро представників ВО “Свобода” і по одному від партій “Сильна Україна” Сергія Тігіпка, “Всеукраїнське аграрне об’єднання “Заступ”, “Правий сектор” і “Воля”.

Перед оголошенням офіційних результатів виборів ЦВК розглянула ще одну скаргу — кандидата у народні депутати України від “Батьківщини” в одномандатному виборчому окрузі №182 (Херсонська область) Юрія Одарченка, в якій він просив ЦВК визнати протиправною бездіяльність окружкому щодо неврахування відомостей протоколів про повторний підрахунок голосів виборців на двох виборчих дільницях. А також — прийняти ЦВК на себе повноваження ОВК №182 із встановлення підсумків голосування в окрузі та встановити їх на підставі наявної у ЦВК виборчої документації. Однак ЦВК не побачила належних підстав для цього і відмовила у задоволенні скарги. Відтак у тривалій суперечці довкола результатів виборів на окрузі №182 поставлено крапку.

У двох виборчих округах — №38 (Дніпропетровська область) і №63 (Житомирська область) ЦВК не встановила результати виборів і зобов’язала окружні виборчі комісії виконати рішення судів — Дніпропетровського окружного адміністративного суду і Житомирського апеляційного адміністративного суду — та перерахувати голоси упродовж 15 днів. Голова ЦВК Михайло Охендовський ще раніше заявляв, що новий парламент може розпочати свою роботу і без депутатів від проблемних округів, адже він все одно буде легітимним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи